Az esti kankalin egy ehető virágos növény, amely azért kapta ezt a nevet, mert virágai hajlamosak éjszaka kinyitni a bimbókat, és kora reggel újra bezárják azokat. Esős vagy felhős napokon is kinyithatja virágait. Az esti kankalin fajok növényei méretükben különböznek egymástól – egyesek csak 10 centiméter körüliek, míg mások akár két méter magasra is megnőhetnek.

Az Észak-Amerikában őshonos esti kankalinok szára puha szőrökkel borított, zömök és felálló. Levelei citromillatúak, amelyek a talaj szintjén egy alaprozettát alkotnak, és körülbelül két centiméter hosszúságban váltakozva spirálisan felfelé fordulnak. Csapgyökere hosszúkás és rostos, virágai pedig sárga vagy rózsaszínűek. Termése körülbelül 2,5 cm hosszú, és apró, piros magvakat tartalmaz, amelyek ősszel érnek.

Az esti kankalin általában az udvarok és kertek elhanyagolt zugaiban, az utak mentén húzódó vasúti síneken, üres parkolókban és hasonlókban nő. Krém, kapszula vagy olaj formájában kapható.

Az ismert tápanyagok listája

 • Béta-szitoszterin
 • Betulinsav
 • Campesterol
 • Katechin
 • Epicatechin
 • Zsírsavak
 • Gálsav
 • Gamma-linolsav
 • Gamma-linolénsav
 • Linolénsav
 • Morolsav
 • Olajsav
 • Palmitinsav
 • Sztearinsav
 • 3-0-transzkávéoil-észterek

Az esti kankalin gyógyászati felhasználása

Az esti kankalin fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kezelheti az egyes bőrbetegségek, például az ekcéma, a pattanások és a pikkelysömör okozta fájdalmakat. A British Journal of Dermatology című szaklapban 1987-ben megjelent „Evening primrose oil in the treatment of atopic ekcema: effect on clinical status, plasma phospholipid fatty acids and circulating blood prostaglandins” című tanulmány kimutatta, hogy az atópiás ekcémás betegeknél, akiknek esti hernyóolajat adtak, javult a sebek általános súlyossága és a gyulladás mértéke.

A reumás ízületi gyulladásban, gyenge csontokban (csontritkulás) és Raynaud-szindrómában szenvedők számára is enyhülést jelenthet, amely olyan állapot, amelyben a test egyes területei – például az ujjak és a lábujjak – a stressz vagy a hideg hőmérséklet hatására zsibbadnak és fáznak.

Ami azt illeti, a Journal of Thrombosis and Haemostasis című folyóiratban 1985-ben megjelent „Evening primrose oil (Efamol) in the treatment of Raynaud’s phenomenon: a double blind study” című tanulmányban a betegek jelentős javulást mutattak, amikor esti hernyóolajat szedtek.

Az esti kankalin nyugtatóként hathat. Nyugtató hatással van a szervezetre, és olyan nyugtató minőséget idézhet elő a légkörben, amely segíthet enyhíteni a borongós hangulatot.

Az esti kankalin rákellenes képességekkel rendelkezik. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent „Polyphenols from evening primrose (Oenothera biennis) defatted seeds induce apoptosis in human colon cancer Caco-2 cells” című 2011-es tanulmány azt jelezte, hogy az eperfűből nyert polifenolok apoptózist indukálhatnak a HT-29 sejtvonalakban, a Caco-2 humán kolorektális adenokarcinómában és a patkány normál bélrendszeri IEC-6 sejtekben.

Az esti kankalin csökkentheti a koleszterinszintet. Az „Evening primrose oil and fish oil in non-insulin-dependent diabetes” című tanulmány kimutatta, hogy két trombózis- és lipidémiaellenes olaj – az esti útifűmagolaj és a halolaj – hatása kedvezően befolyásolja a cukorbetegek rendellenes lipid- és tromboxan-anyagcseréjét.

Az esti kankalin által támogatott testrendszerek

Az esti kankalin jót tesz az endokrin rendszernek. Szabályozza a hormonelválasztást, kiegyensúlyozza a különböző szervek hormontermelését, hogy egyik sem termelődjön túl- vagy alul.

Az eperfű jót tesz a reproduktív rendszernek. Előnyei vannak a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítésében, és segít enyhíteni a menstruációs fájdalmakat. Az 1990-es „Evening primrose oil and treatment of pre-menstrual syndrome” című tanulmány, amely az „Medical Journal of Australia” című orvosi folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy az esti primulaolaj hatékonyan enyhítette a PMS-hez kapcsolódó 10 tünetet.

Még a mellrákban szenvedő nők szorongató tüneteit is enyhíti. Egy 2011-es tanulmány, amelynek címe „E-vitamin és esti hernyóolaj a ciklikus masztalgia kezelésére: randomizált kísérleti vizsgálat”, és amely az Alternative Medicine Review című szaklapban jelent meg, kimutatta, hogy az IU E-vitamin és 3000 milligramm esti hernyóolaj napi adagja csökkentette a ciklikus masztalgiában szenvedő nők által érzett fájdalmat.

Az esti kankalin jót tesz a kiválasztó rendszernek. Állítólag késlelteti a májzsugor kialakulását. Egy 2011-es tanulmány, amelynek címe „The effects of evening primrose oil on lipid peroxidation induced by sub-acute aflatoxin exposure in mice”, és amely a Food and Chemical Toxicology című szaklapban jelent meg, kimutatta, hogy az eperfűmagolaj antioxidatív tulajdonságokat hordoz, amelyek képesek felvenni a harcot a lipidperoxidáció ellen.

Az esti kankalin jót tesz a légzőszerveknek. Szamárköhögés kezelésére használják.

Az esti kankalin jót tesz a szív- és érrendszernek. A Journal of Cardiovascular Pharmacology című szaklapban megjelent „Effect of evening primrose oil and omega-3 polyunsaturated fatty acids on the cardiovascular risk of celecoxib in rats” című 2011-es tanulmányban az esti bimbóvirág használata csökkentette a vérlemezke-aggregációt és a kollagén okozta trombocitopéniát.

Az esti kankalin jót tesz az idegrendszernek. Egy 1979-es, „Multiple sclerosis: a kolhicinnel és az esti hernyóolajjal történő kezelés racionális alapja” című tanulmány, amely a Medical Hypotheses című szaklapban jelent meg, kimutatta, hogy az esti hernyóolaj és a kolhicin alkalmazható a szklerózis multiplex kezelésére.

Az eperfű felhasználási módjai

Ha szereted a salátákat, akkor most jól jársz. Az eperfű leveleit és virágait salátákba keverhetjük. Húsételekhez zöldségköretként is tálalhatók. A maghüvelyek párolva is finom csemege. A gyökerek megsüthetők és ízlés szerint tálalhatók. Olajáról is nagyon ismert.

Néha azonban az esti kankalin mellékhatásokat okozhat az emberekben, mint például vérzés; fejfájás; duzzanat az arcon, a torokban vagy a nyelven; hasmenés; légzési nehézség; hányinger; kiütések; és gyomorpanaszok. Terhes nők ne fogyasszanak esti kankalinokat.