A Vitagene weboldalán megjelent cikk a diaszilglicerint a különböző étolajok és -zsírok kisebb jelentőségű kémiai összetevőjeként sorolja be. Az anyagot hagyományosan a transzzsír egyik formájaként ismerik el, és a kereskedelemben bizonyos olajokból, például repce-, szója-, kukorica- és olívaolajból származó zsírsavakkal enzimkatalizált glicerin szintézisével állítják elő. A diacilglicerin előállításához más vegyi anyagokat – például nikkelt, borkősavat és szintetikus tejsavat, valamint ricinus zsírsavakat és nátrium-hidroxidot – is felhasználnak.

A diacilglicerinol-olajat a japán Kao Corporation cég fejlesztette ki, és 1999 februárjában került piacra. A vegyületet általában emulgeálószerként, stabilizátorként, sűrítőszerként és textúrázóként használják számos elkészített és előrecsomagolt élelmiszerben.

Az ismert mellékhatások listája

A Drugs.com cikke arra figyelmeztetett, hogy a diacilglicerin aktiválhatja a protein kináz C-t, egy olyan enzimet, amely központi szerepet játszik a tumorelősegítő tevékenységben. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a diacilglicerin helyi alkalmazása a bőrkarcinómák fokozott előfordulását eredményezte. Mary Beth Sodus, a Marylandi Egyetem Orvosi Központjának bejegyzett dietetikusa arra is figyelmeztetett, hogy a vegyi anyag nyomokban transzzsírokat tartalmazhat, ami viszont növelheti a rossz koleszterinszintet, és elősegítheti a gyulladást és az elhízást. Az egészségügyi szakértő szerint ez növeli a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Az e-Medicine Health weboldalon közzétett bejegyzésből az is kiderül, hogy a káros anyag nagymértékben befolyásolhatja a gyomor-bélrendszer egészségét, és emésztőrendszeri panaszok kialakulását válthatja ki. Hasonlóképpen, a veszélyes vegyi anyagról kiderült, hogy károsan hat a központi idegrendszerre és súlyos fejfájást okoz. A cikkből továbbá kiderül, hogy az egészségtelen zsírokban gazdag ételek fogyasztása jelentősen növelheti a pattanások és kiütések kialakulásának kockázatát.

A diacilglicerin által érintett testrendszerek

A diaszilglicerin elsősorban ezt a szív- és érrendszert célozza meg. Hasonlóképpen, a káros zsír erősen mérgező az emésztőrendszer egészségére. A mérgező vegyület a bőr általános megjelenését is veszélyeztetheti.

Diacilglicerint tartalmazó termékek

A Live Strong weboldalon közzétett cikkből kiderül, hogy a diacilglicerin gyakran megtalálható mind az előre csomagolt, mind a készételekben, például a pékárukban, üdítőkben, cukorkákban és rágógumikban, valamint a tejszínhabban, a fagylaltban, a margarinban és a rövidítésben. Az előrecsomagolt levesek, müzliszeletek, majonéz és tonhalkonzervek előállításához is használják.

Hogyan kerülhető el a diacilglicerin

Az emberek elkerülhetik a diacilglicerin expozíciót az előrecsomagolt és elkészített élelmiszerek kerülésével. Gyermekeknek, terhes nőknek és szoptató anyáknak ajánlott távol maradniuk az élelmiszer-adalékanyagtól.