A táplálkozási terápia a táplálkozás- és egészségtudományok legújabb elméleteinek és megközelítéseinek alkalmazása az egészség hatékony megerősítése és a különböző krónikus betegségek kezelése érdekében. Az Egészségtudományi Intézet honlapja szerint a táplálkozási terapeuták a betegségek megelőzésével és ellenőrzésével kapcsolatos tanácsadással segítik a betegeket állapotuk kezelésében. Ezt úgy teszik, hogy minden egyes páciens egyedi élettani felépítését, valamint táplálkozási és táplálkozási igényeit azonosítják.

A táplálkozási terápia egészségügyi előnyei

A táplálkozásterápia állítólag javítja a betegek étrendjét és emésztési funkcióit. Hasonlóképpen, a kezelés segít a túlsúly leadásában és fokozza az izomtömeg növekedését. A terápia arról is ismert, hogy különböző emésztési problémákat, például az irritábilis bél szindrómát (IBS), a Crohn-betegséget, a puffadást és a székrekedést, valamint az ételintoleranciát, a bélparazitákat és a Candida-t kezeli. Ezen kívül a Nutritional Therapists of Ireland honlapján közzétett bejegyzésből kiderül, hogy a táplálkozási terápia hatékonyan enyhíti számos olyan autoimmun betegséget, amelyek egyébként nem reagálnak a szájon át szedhető gyógyszerekre, beleértve a fibromialgiát, a krónikus fáradtság szindrómát, a lupuszt és a reumatoid artritiszt.

Mindezek mellett a táplálkozási beavatkozás jótékonyan hat a szervezet kardiovaszkuláris profiljára. A kezelésről ismert, hogy enyhíti a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a metabolikus szindrómát. A táplálkozási terápia jobb vércukorszint- és sóvárgás-szabályozással, valamint a cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb esélyével is összefügg. Az innovatív terápia a jobb állóképességhez, teljesítményhez és általános regenerálódáshoz is kapcsolódik.

A táplálkozási terápiát a központi idegrendszer általános egészségére gyakorolt jótékony hatásai miatt is értékelik. A holisztikus megközelítés bizonyítottan kezeli a különböző mentális egészségügyi problémákat, az alacsony energiaszinttől és az alvászavaroktól kezdve az olyan súlyosabb állapotokig, mint a depresszió, a szorongás és az autizmus. Hasonlóképpen, a kezelésről ismert, hogy mind a férfi, mind a női termékenységet fokozza. A kezelési terv hatékonyan enyhíti a premenstruációs szindrómát (PMS), a policisztás ovárium szindrómát (PCOS) és a menopauzát, valamint az endometriózist és a hormonális egyensúlyhiányt. A táplálkozási terápia a terhes nőknél a reggeli rosszullétek kivédésére és a magzat fejlődésének fokozására is bizonyítottan alkalmas.

A táplálkozási terápia továbbá segít enyhíteni a gyulladást és kezelni a fájdalmas rendellenességeket, beleértve az ízületi gyulladást, a csontritkulást, a fejfájást és a migrént. A kezelésnek azt is hírdetik, hogy erősíti a szervezet immunitását, és megvédi azt egy sor allergiával, megfázással és fertőzéssel szemben. A táplálkozásterápia segít a bőrbetegségek széles skálájának kezelésében is, amelyek közé tartozik az akne, az ekcéma, a pikkelysömör, valamint a száraz és zsíros bőr.

A táplálkozásterápia által támogatott testrendszerek

A táplálkozásterápia különösen jótékonyan hat az emésztőrendszer egészségére és a szervezet szív- és érrendszeri profiljára. Hasonlóképpen, a kezelés pozitív hatásait az izmok épségére, az immunrendszerre és a központi idegrendszer általános egészségére is hirdetik. A holisztikus terápia támogatja a gyermekek egészségét is, és javítja mind a férfi, mind a női reproduktív egészséget. A táplálkozási terápia javítja a csontok és a bőr egészségét is.