Aki „növényi alapú étrendet” követ, az csak növényi ételeket vagy főleg növényi ételeket fogyaszt. Ennél a diétánál kerülni kell az állati eredetű ételeket vagy termékeket, mint például a hús, csont, tojás, tej, vaj, zselatin stb.

A növényi alapú étrenden lévő személyek egy része szintén kerüli a növényi darabokat, és egész növényt vagy annak minimálisan feldolgozott változatát fogyasztja. A diétával/diétás étrenddel és/vagy konyhával összefüggésben a „növényi élelmiszerek” minden olyan ehető élelmiszert jelentenek, amely semmilyen módon nem állati eredetű.

A növényi töredékek (finomított élelmiszerek), mint például a teljes kiőrlésű liszt, a cukor, az olaj és az olyan egészségtelen ételek, mint a perecek és a chipsek, szintén nem számítanak „növényi ételnek”, még akkor sem, ha technikailag növényekből származnak, és nem tartalmaznak állati eredetű termékeket.

Amikor az emberek a „növényi élelmiszerek” és/vagy „növényi alapú” kifejezést használják, akkor a teljes élelmiszerre vagy annak valamilyen minimálisan feldolgozott változatára, illetve az ezekből az élelmiszerekből készített ételre gondolnak. Például az almaszósz „növényi ételnek” vagy „növényi alapúnak” számít, mint a valódi alma. Az almás pite azonban még akkor sem tekinthető növényi élelmiszernek vagy növényi alapúnak, ha tej és tojás nélkül készült.

A növényi alapú étrend előnyei

A növényi alapú étrendnek számos előnye van. Például gazdaságosabb, különösen akkor, ha az ételek az évszaknak megfelelő növényekből készülnek, és helyi termékeket fogyasztasz. Íme ennek az étrendnek a további előnyei:

Csökkenti a vérnyomást – A növényi alapú étrenden élőknek gyakran alacsonyabb a vérnyomásuk, mivel több káliumban gazdag élelmiszert fogyasztanak.
Csökkenti a koleszterinszintet – A növényi alapú étrend az egyik legegyszerűbb módja a koleszterinszint csökkentésének, mivel a növények nem tartalmaznak koleszterint.
Javítja a vércukorszintet – A több rost fogyasztása a legjobb módja a magas vércukorszint elleni küzdelemnek.
Csökkenti a rák kockázatát – A dohányzásról való leszokás és az alkohol kerülése mellett ez az étrend a legjobb esélyed a rák kockázatának elkerülésére.
Elősegíti a fogyást – A nyers, tiszta, teljes értékű élelmiszerekből álló étrend javíthatja az esélyét annak, hogy nagyobb súlyt veszítsen, még akkor is, ha a főtt ételek javíthatják a tápanyagok felszívódását.
Csökkenti a cukorbetegség kockázatát – Megfigyelési tanulmányok szerint a növényi alapú étrend és a növényi alapú étrend összetevői jelentősen csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Nagy kohorszvizsgálatok kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetei jelentősen alacsonyabbak a növényi alapú étrenden élők körében a mindenevőkhöz, sőt még a félig vegetáriánusokhoz képest is. A növényi alapú étrenden élők testtömegindexe gyakran alacsonyabb, ami védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen. A cukorbetegség kockázatában fennálló különbségek azonban az adipozitásra vonatkozó kiigazítások ellenére is fennmaradnak.

A növényi alapú étrendben jellemzően megtalálható élelmiszerek

A növényi alapú gyakran a következő élelmiszereket tartalmazza:

 • Gyümölcsök
 • Zöldségek
 • Gumósok (pl. burgonya)
 • Leveles zöldségek
 • diófélék (pl. kesudió)
 • Magvak (pl. szezámmag)
 • Tengeri zöldségek (pl. tengeri moszat)
 • Hüvelyesek (pl. bab, földimogyoró)
 • Gabonák
 • Gombák
 • Élesztő

A növényi alapú étrend által támogatott testrendszerek

A növényi alapú étrend segíthet az egyéneknek megelőzni az olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák. Azokban az országokban és kultúrákban, ahol az emberek többsége növényi alapú étrendet követ, a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a rák, az elhízás és a szívbetegségek aránya figyelemre méltóan alacsony.

Ha már diagnosztizáltak Önnél cukorbetegséget vagy szívbetegséget, vagy elhízott, a teljes értékű, növényi alapú étrendre való áttérés segíthet visszafordítani vagy akár gyógyítani is ezeket a betegségeket.