A kóser étrend a zsidó vallás követői által követett hagyományos étrend. A „kóser” szó az askenázi „kasher” kiejtéséből származik, ami héberül annyit jelent, hogy „alkalmas”. Ez az étrend a kásruton, a zsidó vallási étkezési törvényeken alapul, amelyek a Tóra Leviticus és Deuteronomium könyveiből származnak.

Ezek a törvények meghatároznak bizonyos élelmiszereket, amelyek szerepelhetnek és nem szerepelhetnek a kóser étrendben, és részletezik a kóser ételek elkészítéséhez és tálalásához szükséges követelményeket. Például a kásrut szerint megengedett madarakat és emlősöket a shechita szerint kell levágni. Ez a folyamat magában foglalja egy speciális kés, az úgynevezett chalaf használatát, amellyel gyorsan elvágják az állat légcsövét és nyelőcsövét, miközben az állat a hátán fekszik (shechita munachat) vagy áll (shechita me-umedet). Ahogy azt a törvény előírja, a shechitát általában egy magasan képzett sochet végzi, vagyis egy olyan személy, aki a zsidó étkezési törvények értelmében hivatalosan tanúsítottan alkalmas a baromfi és szarvasmarha leölésére.

A kóser étrend előnyei

A kóser étrend bizonyos mértékig egészségesnek tekinthető. A DrWeil.com szerint a kóser élelmiszerek előállítása és tanúsítása szigorú szabályrendszer betartását követeli meg, amely többek között szigorú ellenőrzést és felügyeletet tesz szükségessé. Példaként említették, hogy a kásrut tiltja a rovarok fogyasztását, ami azt jelenti, hogy minden zöldséget, gyümölcsöt és gabonát alapos mosásnak és ellenőrzésnek kell alávetni a csomagolás előtt.

Emellett úgy vélik, hogy a kóser létesítményekben kisebb valószínűséggel fordulnak elő baktériumkitörések. Vicky Tobianah a FoodForBetterHealth.com oldalról megjegyzi, hogy ez „szintén igaz”. A levágás előtt minden állatot hatósági vizsgálatnak kell alávetni, hogy nincs-e rajta seb vagy betegségre utaló jel. A kóser húst eladás előtt sózzák is, ami tovább csökkenti a baktériumok elszaporodásának esélyét.

Táplálkozási szempontból azonban a kóser étrend nem sok mindent tud nyújtani. A kóser élelmiszerek biztonságosabbak, de nem feltétlenül jobbak az egészségünk szempontjából. Ráadásul általában drágábbak, mint a legtöbb hagyományos élelmiszer.

Mindazonáltal a vegánok és az ételallergiában vagy -intoleranciában szenvedők számára előnyös lehet a kóser étrend. A kóser élelmiszerek elkészítése során alkalmazott címkézési folyamat megkönnyíti annak megállapítását, hogy pontosan mi történt az élelmiszerrel (pl. ha érintkezett-e húsokhoz vagy tejtermékekhez használt berendezésekkel).

A kóser étrendben jellemzően megtalálható élelmiszerek

A kóser élelmiszerek három különböző kategóriába sorolhatók: hús, tejtermékek és pareve.

Hús – Minden hús és szárnyas, valamint ezek melléktermékei ebbe a kategóriába tartoznak. A kóser húsoknak olyan állatokból kell származniuk, amelyek hasított patával rendelkeznek és rágnak (pl. juhok, kecskék és tehenek), míg a kóser szárnyasok közé általában a háziasított madarak tartoznak (pl. csirkék, kacsák és pulykák). Főzés előtt a kóser és a szárnyasok felhasználható részeit le kell ereszteni a vértől.
Tejtermékek – Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan élelmiszer, amely tejből származik vagy tejet tartalmaz, mint például a vaj, a sajt és a joghurt. A kóser tejtermékeknek kóserből kell származniuk, és mentesnek kell lenniük a hússzármazékoktól (pl. zselatin és oltó).
Pareve – Minden más élelmiszer pareve-nek minősül, beleértve, de nem kizárólagosan a halat, a zöldségeket, a tésztát és a teát. A húshoz és a tejtermékekhez hasonlóan a pareve élelmiszereknek is számos törvényt kell betartaniuk ahhoz, hogy kóser ételnek minősüljenek. Például a tojásoknak vérfoltmentesnek kell lenniük, míg a zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizni kell a rovarok és lárvák tekintetében, mivel ezek nem kóserek. Ami a bort illeti, ez az ital csak akkor kóser, ha kizárólag a Tórát betartó zsidók állították elő.
Továbbá a kóser ételek előállításához és elkészítéséhez használt eszközöknek és felszereléseknek is kósereknek kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy az eszközök és felszerelések az általuk elkészített étel típusától válnak kóserré (pl. a tej melegítésére használt edényeket csak forró tejhez lehet használni, húshoz nem).

A nem kóser ételek közé tartoznak a sertések, nyulak, kagylók, hüllők, ragadozó madarak és rovarok.

Megjegyzendő, hogy a peszachnak saját, egyedi kóser törvényei vannak. Minden kovászos (hametz) kerülendő ezen az ünnepen. Sok askenázi zsidó arra törekszik, hogy kerülje a kitniyot ételeket is, vagyis „azokat az ételeket, amelyek a főzési folyamat során megduzzadnak, hasonlóan ahhoz, ahogyan az erjesztett gabonák megemelkednek” (MyJewishLearning.com). A kovászos ételek a búzából, tönkölybúzából, rozsból, zabból és árpából készült ételek, míg a kitniyot ételek hüvelyesekből, kukoricából, rizsből, kölesből és szezámmagból állnak.

A kóser étrend által támogatott testrendszerek

Mint korábban említettük, a kóser étrend nem arról ismert, hogy táplálkozásilag robosztus lenne. Bár az ételallergiás emberek nyugodtan fogyaszthatnak kóser ételeket, tudván, hogy bőrük, gyomor-bélrendszerük vagy légzőrendszerük elkezdi mutatni az allergiás reakció jeleit.