A junk food-diéta, más néven cafeteria-diéta, olyan étrend, amely nagyrészt junk foodból, azaz magas cukor- vagy zsíralapú kalóriatartalmú ételekből áll. A HistoryOfFastFood.com szerint a „junk food” kifejezést állítólag 1972-ben Michael Jacobson, a Center for Science in the Public Interest akkori igazgatója alkotta meg.

A ma fogyasztott junk foodok többsége a feltételezések szerint a 20. században kezdődött. Ebben az időszakban a gépesítés, az elektromosság és a hatékony gépek egyre inkább az ételkészítés részévé váltak. Ez ahhoz vezetett, hogy számos gyártó olcsóbb, de egészségtelenebb alapanyagokat használt fel a műveletek felgyorsítása érdekében.

Napjainkban az egészségtelen ételek a világ minden táján az emberek kedvelt táplálékává váltak, sokan többet esznek egészségtelen ételeket, mint bármely más élelmiszert. Csak az Egyesült Államokban a lakosság nagyjából 25 százaléka él elsősorban egészségtelen ételekből.

A junk food-diéta előnyei

Sokáig úgy vélték, hogy az egészségre káros, 2010-ben azonban egy táplálkozástudományi professzor kimutatta, hogy a junk food-diéta bizonyos mértékig előnyös lehet. Mark D. Haubnak, a Kansasi Állami Egyetem Humán Táplálkozástudományi Tanszékének docensének tíz hét alatt sikerült 27 kilót fogynia, és javítania koleszterin- és trigliceridszintjét egy olyan étrenddel, amely 60 százalékban cukrokból és telített zsírokból állt.

E drasztikus változások ellenére fontos megjegyezni, hogy Haub napi kalóriabevitele ebben a tíz hétben nem volt több 1800 kalóriánál. Ráadásul Haub arra is ügyelt, hogy az egészségtelen ételek mellett fehérjeturmixokat, multivitamin tablettákat, zöldbabot és zellerszárat is fogyasszon.

Amikor megkérdezték tőle, hogy ajánlaná-e másoknak a diétáját, Haub nemmel felelt, és a MedicalNewsToday.com-nak kifejtette: „Nem arra vagyok berendezkedve, hogy azt mondjam, ez egy jó dolog. Én megrekedtem a kettő között. Azt hiszem, ez a frusztráló rész. Nem tudok konkrét választ adni. Nincs elég információ ahhoz, hogy ezt megtehessem”.

Haub hozzátette, hogy bár jelentősen lefogyott, a fogyás inkább azt jelzi, hogy az egyszerű matematika fontos szerepet játszik a testsúly szabályozásában. A fogyás kulcsa, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, mint amennyit elégetünk, „függetlenül attól, hogy ezek a kalóriák honnan származnak”.

Sőt, az OrganicAuthority.com megosztott egy 2014-es tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése nincs hatással a testsúlyra, ha az egészségtelen ételek fogyasztása állandó. „A gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelésének ajánlása az elhízás kezelésére vagy megelőzésére anélkül, hogy ezt a megközelítést kifejezetten összekapcsolnánk az egyéb energiaforrások bevitelének csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel, indokolatlan” – mondták a kutatók.

A junk food étrendben jellemzően megtalálható élelmiszerek

A legnépszerűbb egészségtelen ételek közé tartoznak a következők:

 • Sütemények
 • Cukorkák
 • Sütik
 • Sült krumpli
 • Fagylalt
 • Sütemények
 • Pizza
 • Burgonya chips
 • Feldolgozott sajtok
 • Feldolgozott húsok (pl. szalonna, pepperoni, kolbász)
 • Cukros italok

Az egészségtelen ételek étrendje által támogatott testrendszerek

Bár néhány embernek sikerült lefogynia a junk food diétával, ez továbbra is veszélyes és egészségtelen diéta. Egyrészt az olyan egészségtelen ételekről, mint a hamburgerek és a burgonyachipsek, köztudott, hogy telített zsírokat és koleszterint tartalmaznak, amelyek túlzott fogyasztása növelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A feldolgozott élelmiszerek mindeközben tele vannak sóval vagy nátriummal, amelynek túl nagy mennyisége növelheti a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

Másrészt a feldolgozott szénhidrátok, például a kereskedelmi forgalomban kapható pékáruk és édességek hozzájárulhatnak a magas vércukorszinthez, ami hajlamosabbá teheti az embert a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.