A Glucophage (generikus neve: metformin) a cukorbetegek által a vércukorszint szabályozására használt gyógyszer.

Az egészségügyi szakemberek általában megfelelő étrenddel és testmozgással együtt írják fel a Glucophage-ot a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Az 1-es típusú cukorbetegek számára nem írják fel.

A Glucophage szedése előtt az alábbi betegségekben szenvedőknek ki kell kérniük egészségügyi szakember tanácsát:

 • Súlyos vesebetegség
 • Metabolikus acidózis
 • Diabéteszes acidózis
 • Előre fennálló szívproblémák (pl. szívbetegség, pangásos szívelégtelenség)
 • Májbetegség

Egyes embereknél a Glucophage alkalmazása tejsavas acidózishoz, a véráramban felhalmozódó veszélyes tejsavhoz vezethet. Ez valószínűbbé válik, ha a gyógyszert szedő személy más egészségügyi állapotban is szenved, ami lehet például súlyos fertőzés. Ezt okozhatja a krónikus alkoholizmus vagy akár az életkor is.

A Glucophage ismert egészségügyi kockázatai vagy mellékhatásai

Ha valaki csalánkiütést, légzési nehézséget, az arc (különösen az ajkak, a nyelv és a torok) duzzanatát tapasztalja – forduljon sürgősségi orvosi segítségért.

Továbbá, ha valakinél a Glucophage szedése után tejsavas acidózis, egy potenciálisan életveszélyes állapot alakul ki, forduljon sürgősségi orvosi segítségért.

A tejsavas acidózis gyakori tünetei a következők:

 • Hidegérzet
 • Szokatlan izomfájdalom
 • Légzési nehézség
 • Szédülés vagy szédülés érzése
 • Letargia és gyengeség
 • Gyomorfájdalom és hányás
 • Lelassult és szabálytalan szívverés

Rendszeres szedés esetén a Glucophage többek között vércukorszint-csökkenést, hányingert, gyomorrontást és hasmenést okozhat.

A Glucophage által esetlegesen érintett szervek listája

A Glucophage különösen az ember emésztőrendszerére hat. Tanulmányok alapján felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt étvágytalanságot és hasi fájdalmat okoz.

A Glucophage-hoz hasonló hatású élelmiszerek vagy tápanyagok

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők a következő gyógynövényeket és fűszereket szedhetik vércukorszintjük szabályozására. Különösen ezek a gyógynövények mutatnak hasonló hatást, mint a Glucophage:

A kecskeruta (Galega officinalis) egy olyan növény, amelyet a hagyományos gyógyászatban gyakran használnak számos betegség kezelésére, köztük a cukorbetegség kezelésére. Az 1970-es és 1980-as években végzett vizsgálatok alapján a tudósok megállapították, hogy a kecskeruta antihiperglikémiás tulajdonságokkal rendelkezik. Különösen azt találták, hogy a galegin, a kecskeruta egyik hatóanyaga egerek étvágyának csökkenését, vércukorszintjük és összsúlyuk csökkenését eredményezte.
A berberin a jelentések szerint hatékony természetes alternatíva a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Nagy dózisban történő szedése azonban emésztőrendszeri zavarokhoz, influenzaszerű tünetekhez, légszomjhoz és akár alacsony vérnyomáshoz is vezethet.
A cinammont a 2-es típusú cukorbetegség potenciális kezelési módjaként is számon tartják. Az Annals of Family Medicine egyik tanulmánya 10 tanulmányt tekintett át, és megállapította, hogy azok, akik fahéjat szedtek, jobban szabályozták vércukorszintjüket, mint azok, akik placebót szedtek.
A Glucophage mellékhatásainak kezelése, kezelési lehetőségei
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára általában az alapvető életmódváltás az első lépés az állapotuk kezelésében. Ez sokak számára rendszeres testmozgást és egészséges étrendet jelent. Ezek egy hatékony fogyókúrás tervvel együtt segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség jobb kezelésében. Különösen az aerob és az erőnléti edzés kombinációjára van szükség, valamint olyan étrendre, amely úgy van összeállítva, hogy megakadályozza a cukorszint kiugrását. Egyes esetekben ezek a változtatások megszüntetik a vércukorszintjük szabályozásához szükséges gyógyszerek, például a Glucophage szedésének szükségességét.