A folyékony diéta számos egészségügyi előnye miatt nagyra értékelt fogyókúra. A diéta, ahogy a neve is mutatja, a szilárd ételek helyett gyümölcslevek, turmixok és turmixok fogyasztását jelenti. A folyékony diéta lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy étkezést lecseréljenek egy gyümölcslére vagy turmixra, így biztosítva, hogy a nap folyamán továbbra is hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz.

A közhiedelemmel ellentétben a folyékony diéta elfogadása nem azt jelenti, hogy kizárólag tiszta, színtelen folyadékokat fogyasztunk. A diéta olyan folyadékok fogyasztását vonja maga után, amelyek nem tartalmaznak olyan szilárd anyagokat, amelyek maradványokat hagyhatnak maguk után. A Positive Health Wellness weboldalon található bejegyzés megjegyzi, hogy a folyékony diétát évszázadok óta ajánlják a gyógynövénytudósok és az orvosok.

A folyékony diéta előnyei

A folyékony diétát elsősorban a kórosan elhízott embereknek írják elő a gyors zsírvesztés érdekében. Egy Organic Facts bejegyzésből kiderül, hogy a folyékony diéta kalóriadeficitet idéz elő a szervezetben, ami azt jelenti, hogy több kalóriát éget el és használ fel, mint amennyit elfogyaszt. Az orvosok és az egészségügyi szakértők általában azt javasolják, hogy a betegek 500 és 800 kalória közötti mennyiséget vegyenek magukhoz folyadékból. A betegeknek azt is javasolják, hogy bizonyos műtétek, például vastagbéltükrözés előtt kövessenek folyékony diétát, hogy a szervezet jól hidratált maradjon, és csökkenjen annak a kockázata, hogy a beavatkozás során szilárd maradványokat találnak a gyomorban.

A diétás séma az anyagcsere fokozásában és a szervezet különböző szerveinek méregtelenítésében is jelentősen hatékony. A szakértők megjegyzik, hogy a szilárd ételek fogyasztása arra készteti a szervezetet, hogy nagyobb erőfeszítést tegyen azok metabolizálásában. Ezzel szemben a folyékony diéta követése felkészíti a szervezetet arra, hogy utolérje és eltávolítsa a méreganyagokat – például a nehézfémeket, vegyi anyagokat és az anyagcsere melléktermékeit – a vesékből és a húgyhólyagból. A folyékony étrend segít továbbá a vastagbélben és az emésztőrendszerben tárolt méreganyagok kiöblítésében is.

Hasonlóképpen, a folyékony étrend könnyedén ellátja a szervezetet könnyen emészthető enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek táplálják a létfontosságú szervrendszereket, például a központi idegrendszert. A LiveStrong weboldalán közzétett cikk azt is hangsúlyozza, hogy a folyékony étrend elősegíti az új és egészséges sejtek termelődését. Emellett a Crohn-betegségben és más gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegek jelentős előnyökhöz jutnak a folyékony étrend követésével.

A folyékony diétában jellemzően megtalálható élelmiszerek

A Very Well weboldalon közzétett cikk hangsúlyozza, hogy a folyékony diéta általában a tiszta folyadékok fokozott fogyasztására összpontosít. A víz és a leszűrt gyümölcslevek az alaptételek ebben a diétás sémában. Hasonlóképpen zsírmentes és alacsony nátriumtartalmú csirke-, zöldség- vagy marhahúsleves is fogyasztható. A kávé, a tea, az üdítők és a sportitalok is elfogadható folyadékok. A folyékony diétában jellemzően megtalálható egyéb élelmiszerek közé tartoznak a kemény cukorkák, a jégkrémek és az ízesített zselatin gyümölcs vagy szilárd anyag nélkül.

A folyékony diéta által támogatott testrendszerek

A folyékony diéta fokozza az anyagcserét, és elsősorban a szervezet emésztési profiljának kedvez. Hasonlóképpen, a diétás étrend elősegíti a vese és a hólyag egészségét. A diétás séma az immunrendszernek és a központi idegrendszernek is kedvezhet.