A feketeribizlimagolaj a feketeribizli gyümölcséből származik, amely – ahogyan a neve is mutatja – fekete bogyók, amelyek fogyasztáskor lilás, szinte zúzódásszerű színt hagynak a nyelven. Ez a katasztrofális esztétikum megijesztette a korábbi földműveseket, akik veszélyesnek tartották a gyümölcsöt. A folklórt tovább erősítette az a hiedelem, hogy a feketeribizli olyan gombát hordoz, amely károsítja a szomszédos növényeket. Ez a babona több évtizeden át erősen ragaszkodott ehhez a hiedelemhez. Igazán kár, tekintve, hogy ma már mind a gyümölcs, mind az olaj egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert.

Magának a gyümölcsnek számos egészségügyi előnye van, de ez a bejegyzés a főként a magokból nyert olajszármazékra összpontosít. Vegye azonban figyelembe, hogy mind a gyümölcs, mind az olaj egyes előnyei hajlamosak egymásba fonódni.

A legtöbb feketeribizli-magolajat hidegen sajtolt módszerrel nyerik. Ez a legtisztább, legtermészetesebb módja annak, hogy minden egészségügyi előnyét megkapjuk. Más kivonási módszerek oldószereket és szuperkritikus szén-dioxidot használnak. Ezek felerősítik a hozamot, de nagyobb az esélye annak is, hogy szennyeződések keverednek az anyagba. Legyen különösen elővigyázatos, amikor feketeribizlimagolajat vásárol. Csak jó hírű élelmiszerboltból vásároljon.

A fekete ribizlimagolaj gyógyászati előnyei

Az olaj hihetetlenül gazdag forrása a gamma-linolsavnak (GLA). Ez a zsírsav köztudottan a természet egyik legjobb gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyaga. Annak ellenére, hogy a régi időkben „tiltott gyümölcsnek” tartották, a tudósok ma már életelixírként írják le. A feketeribizlimagolajat általában lágy kapszulákban árulják, és állítólag a következő terápiás előnyöket biztosítja:

  • Erősíti az immunrendszert – Tanulmányok szerint a feketeribizlimagolaj támogathatja az idősek egészséges immunrendszerét. Ez a prosztaglandin E2 termelésének gátlásával történik, amely a lázzal és a T-sejtek (fehérvérsejtek) elnyomásával függ össze.
    Kezeli a koleszterinszintet – Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a feketeribizlimagolaj képes kezelni a magas vérzsírszinttel rendelkező betegeket. Az olaj azoknál bizonyult a leghatékonyabbnak, akik csak az állapot enyhe változatában szenvedtek, és alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek. A súlyosan kiegyensúlyozatlan koleszterinszintűeknél nem mutatkozott drámai hatás.
  • Csökkenti a vérnyomást – A feketeribizlimagolaj mégis jótékony hatásúnak bizonyulhat a magas vérnyomásban szenvedők számára. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy már napi hat gramm olaj fogyasztása is csökkentheti a diasztolés vérnyomást. A hatás fokozódott, ha EPA-val vagy halolajjal együtt fogyasztották.
  • Megelőzi a hajhullást – A feketeribizlimagolaj segíthet az androgenetikus alopeciában (férfi vagy női kopaszodás) szenvedőknek. Azoknál, akik rendszeresen (és helyesen) szedtek feketeribizlimagolajat, már néhány hónap után javult a hajsűrűség.
  • Támogatja a bőr működését – A szépségápolási szakértők szerint a feketeribizlimagolaj elősegítheti a rugalmas, fiatalos bőrt. Helyileg, éjszaka következetesen alkalmazva javíthatja a bőr rugalmasságát és megelőzheti az apró ráncokat és a szárazságot. Vannak olyan javaslatok is, amelyek szerint az olaj lassíthatja a bőr napkárosodás okozta fényöregedését.
  • Enyhíti a klimaxos tüneteket – Az esti kankalinolaj még mindig a legjobb természetgyógyászati gyógymód a klimaxos hőhullámok kezelésére. Ennek ellenére a feketeribizlimagolaj alternatívát jelenthet. Vegye figyelembe, hogy az orvosszakértők továbbra is óvatosságot javasolnak az olaj használatakor. A feketeribizli-olaj és más gyógyszerek közötti kölcsönhatást még nem vizsgálták teljes mértékben.

A fekete ribizlimagolaj által támogatott testrendszerek

Az olaj, talán nem is az általános jó közérzetet szolgáló, de kiváló kiegészítője az étrendnek. Minden testrendszert támogat, mivel lehetővé teszi az egyes szervek megfelelő működését és a betegségek kivédését.