Az ételmérgezés akkor következik be, ha bizonyos baktériumokkal, vírusokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételt fogyasztasz vagy folyadékot iszol. A betegség meglehetősen gyakori, évente több millió embert érint az Egyesült Államokban. Gyakorisága ellenére az ételmérgezés ritkán halálos kimenetelű, és általában néhány óra vagy nap után magától elmúlik.

Fontos, hogy az érintett betegek jól hidratáltak maradjanak. A legtöbb, ha nem is minden ételmérgezésben szenvedő ember hányni kezd, vagy hasmenése lesz.

Az ételmérgezés ismert mellékhatásai

Szinte azonnal ki akarja majd űzni az idegen anyagot, hogy az ne tudjon további kárt okozni. Az ételmérgezés tipikus tünetei közé tartozik a görcsös hasi fájdalom és a hányás és/vagy hasmenés.

Azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha ezeket a tüneteket magas láz, végbélvérzés, a kiszáradás jelei kísérik, vagy ha a tünetek három-négy nap után sem szűnnek meg maguktól.

Az ételmérgezés által károsított szervrendszerek

Az ételmérgezés az emésztőrendszert érinti. Rendkívül ritka esetekben, és ha az ételmérgezés kórokozója egy toxin, akkor az idegrendszer is érintett lehet.

Élelmiszerek vagy tápanyagok, amelyek megelőzhetik az ételmérgezést

Az élelmiszer okozta betegségek megelőzhetők a megfelelő ételkészítési stratégiákkal. Az ételmérgezés nagymértékben megelőzhető állapot. Ne feledje, hogy mindig:

Az ételeket alaposan főzzük meg – Ez különösen fontos a tojás és a baromfi esetében. Míg a marhahús viszonylag nyersen is fogyasztható az extra íz érdekében, a csirkehúst mindig alaposan meg kell főzni. Használjon húshőmérőt a húsételek belső hőmérsékletének méréséhez.
Azonnal hűtse le a maradékot – A baktériumok és vírusok az el nem fogyasztott ételekben elkezdhetnek szaporodni.
Evés előtt mossa meg a gyümölcsöket és zöldségeket – Ez még az élelmiszerboltban vásárolt, előre megmosott élelmiszerekre is vonatkozik.
Gyakran mosson kezet – Ez az egyszerű szokás megakadályozza a fertőzés terjedését.
Tisztítsa meg a pultokat és egyéb területeket – Az élelmiszerek keresztszennyeződése az ételmérgezések egyik fő oka. Ne használja például a nyers csirkehús vágására használt vágódeszkát és kést gyümölcsök és zöldségek szeletelésére.

Az ételmérgezés kezelése, kezelési tervei

Az ételmérgezés kezelésénél elsődleges fontosságú a megfelelő folyadékpótlás fenntartása. Kórházi kezelés csak akkor jöhet szóba, ha Ön rendkívül kiszáradt, vagy ha olyan alapbetegsége van, amely befolyásolja az elektrolitszintjét.

Gyógyszerek adhatók a hányás okozta hányinger csillapítására. A hasmenés gyakoriságának csökkentésére bizonyos gyógyszereket is felírhatnak Önnek.

Ritkán adnak antibiotikumokat; ha azonban az állapot három napnál tovább tart, az orvos dönthet úgy, hogy alkalmazza őket.

A legtöbb orvos orális rehidrációs terápiát javasol, vagy arra kéri betegeit, hogy a szervezet folyadékpótlása érdekében igyanak elektrolit-kiegyenlítő oldatokat.