Az elemi diéta meghatározása szerint „olyan étrend, amely az összes esszenciális és nem esszenciális aminosav kiegyensúlyozott, maradékanyagoktól mentes keverékéből áll, egyszerű cukrokkal, elektrolitokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal kombinálva”.

Az elemi étrendet gyakran javasolják Crohn-betegségben szenvedő betegeknek, de az irritábilis bélbetegség más formáiban vagy szivárgó bélben szenvedő betegek is kipróbálhatják ezt az étrendet. A divertikulitisben, AIDS-ben és a rák súlyos eseteiben szenvedő egyének is profitálhatnak belőle. Az elemi diétát olyan műtét előtti és utáni betegeknél is alkalmazzák, akik még nem képesek szilárd ételeket fogyasztani, vagy alultápláltak.

Az elemi diétában a folyadék tartalma minden szükséges tápanyagot olyan formában biztosít, amely könnyen felszívódik a szervezetben. Ezt a folyékony étrendet a betegek megisszák, és gyomorszondán keresztül is beadható.

Az elemi diéta előnyei

Az elemi diéta bizonyítottan két héten belül csökkenti a bakteriális metabolitok termelődését, és nagymértékben csökkentheti a baktériumok immunglobulinnal való bevonását.

Összességében az enterális táplálás, vagyis a táplálék szondán keresztül közvetlenül a gyomor-bél traktusba (GI) történő bejuttatása pozitív eredményeket mutat. A megfelelő betegek legalább 80-100 százaléka két-három héten belül remisszióba kerül.

Az is lehetséges, hogy az elemi diéta azért is előnyös, mert az egyénnek kerülnie kell a lektineket és más fehérjéket. A bél- és autoimmun problémák túlnyomó többsége a lektinekkel kezdődik, amelyek számos ételérzékenységet és végül teljes értékű autoimmun betegséget okozhatnak. A lektinek és más gyulladáskeltő fehérjék elkerülése, valamint a rossz baktériumok kiéheztetése ennek az étrendnek az egyik előnye lehet.

Az elemi diétában jellemzően megtalálható élelmiszerek

Az elemi étrend teljesen előre megemésztett tápanyagokból áll, amelyek fehérjék, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok kombinációját tartalmazzák. Az egyének a legjobb eredmények elérése érdekében az elemi diétához olyan esszenciális zsírsavakat is hozzáadhatnak, mint a lenolaj vagy a kókuszolaj. Ez az étrend gyakran tartalmaz olyan élelmiszereket, amelyek gazdagok:

Fehérje – Csak szabad formájú aminosavak vagy di-peptidkötésű fehérjék lehetnek. Néhány példa a megengedett fehérjékre: tojásfehérje, tejsavó izolátum (de nem koncentrátum) por, rizsfehérje por és borsófehérje por.
Szénhidrátok – Az Ön által fogyasztott szénhidrátok csak monoszacharid formában lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a glükózon, dextrózon, fruktózon, xiliten, maltiton és más monoszacharid cukrokon kívül nem tartalmazhat szénhidrátokat.
Zsírok – Csak hidegen sajtolt jótékony hatású olajok, mint a len, Udo, kókuszolaj, halolaj stb. lehetnek.
Vitaminok és ásványi anyagok – Multivitaminok/ásványi anyagok, amelyek nem tartalmaznak rostot, élelmiszert vagy bármi mást, csak szintetikus tápanyagokat.
Só – A nátrium alapvető elektrolit. A só megfelelő bevitele (AI) napi 1500 milligramm (mg).
Ezek azok az összetevők, amelyeket el kell kerülni az elemi étrendben:

Rostok, gumik, sűrítőanyagok, élelmiszeripari termékek vagy prebiotikumok.
A fehérje és a cukor fent nem felsorolt formái.
A hagyományos tisztító formulák, mint például a Mediclear, Clearvite vagy Ultraclear nem elemi formulák.

Az elemi étrend által támogatott testrendszerek

Mint a legtöbb étrendnek, az elemi étrendnek is vannak előnyei és hátrányai a különböző testrendszerek számára:

Előnyök

Lehetőséget ad a GI traktusnak a gyógyulásra
Biztosítja a betegek számára a legtöbb alapvető tápanyagot
A diéta rövid távú

Hátrányok

A tápcsövek vagy infúziós cseppek egészségügyi komplikációkat okozhatnak.
A diéta negatívan befolyásolhatja az egyén életminőségét.
Orvosi felügyeletet igényel
Fogyás és izomsorvadás következhet be
Nem teljes értékű fehérjeforrás