A B12-vitamin-hiány olyan állapot, amikor a szervezetben jelentősen alacsony ennek az alapvető fontosságú B-vitaminnak a szintje. A B12-vitamin, más néven kobalamin központi szerepet játszik a vörösvértestek képződésében, valamint segít a DNS létrehozásában és szabályozásában. A fontos tápanyag az idegszövetek egészségének és az agyműködésnek a fenntartásában is döntő fontosságú. A Med Line Plus weboldalon megjelent bejegyzésből kiderül, hogy a B12-vitamin hiányát számos tényező okozhatja, például a terhesség alatti rossz táplálkozás, a csecsemők rossz étrendje és a rosszul megtervezett vegetáriánus étrend követése.

A cikk azt is kifejtette, hogy bizonyos egészségügyi állapotok alacsony B12-vitamin-szinthez vezethetnek. Ezek a kedvezőtlen egészségügyi állapotok közé tartozik a krónikus alkoholizmus, a Crohn-betegség és a cöliákia, valamint a halszálkaféreg-fertőzés és sok más olyan állapot, amely kihívást jelent az emésztés számára. A bejegyzés hozzáteszi, hogy a B12-vitamin-hiányt kiválthatják olyan eljárások, mint például a fogyókúrás műtétek vagy más kezelések, amelyek során eltávolítják a gyomor vagy a vékonybél bizonyos részeit. A hosszan tartó savlekötő és gyomorégés elleni gyógyszerhasználat szintén B12-vitamin-hiányt eredményezhet, teszi hozzá a cikk.

A B12-hiány ismert mellékhatásai

A Medical News Today weboldalon megjelent cikk arra figyelmeztet, hogy a B12-vitamin hiánya vérszegénységhez vezethet. A bejegyzés szerint a vitaminhiánnyal összefüggő vérszegénységben szenvedők fáradtságtól, légszomjtól és szabálytalan szívveréstől szenvedhetnek. A cikk hozzáteszi, hogy a vérszegénységben szenvedő betegeknél egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például száj- vagy nyelvfájás, fogyás, sápadt vagy sárgás bőr, valamint hasmenés és székrekedés.

A cikkből az is kiderül, hogy az alacsony B12-vitamin-szint menstruációs problémákat és jelentős neurológiai változásokat, például zsibbadást és bizsergést okozhat a kezekben és a lábakban. A vitaminhiányban szenvedő emberek az egyensúly fenntartásában is nehézségeket tapasztalhatnak. A csecsemők különösen érzékenyek a vitaminhiányra, és szokatlan viselkedést mutathatnak, beleértve az arcremegést, reflexproblémákat és esetleges növekedési problémákat.

A B12-vitamin hiánya súlyosabb állapotokhoz is vezethet, mint például depresszió, zavartság és memóriaproblémák. Hasonlóképpen, az esszenciális vitamin hiányában szenvedő emberek hajlamosabbak a maradandó ideg- és agykárosodásra, pszichózisra, mániára és demenciára.

A B12-hiány által károsított testrendszerek

A B12-vitamin hiánya közismerten káros a központi idegrendszer általános egészségére. Hasonlóképpen, az állapot hatással lehet a keringési rendszerre és az emésztőrendszerre. A rendellenesség a légutakat és a reproduktív egészséget is veszélyeztetheti.

Élelmiszerek vagy tápanyagok, amelyek megelőzhetik a B12-hiányt

A San Francisco Chronicle weboldalán megjelent cikk szerint a szükséges B12-vitamin-szint biztosítása érdekében kagylófélék, marhahús, baromfi és hal fogyasztása javasolt. Hasonlóképpen, a cikk a tejtermékek és dúsított gabonafélék fogyasztását javasolja a hiány kezelésére.

Kezelések, kezelési tervek a B12-hiány esetén

A B12-vitamin-hiányt étrendi beavatkozással lehet kezelni. Az étrend kiigazítása azonban kihívást jelenthet egyes betegek számára, akiknek a hiány pótlása érdekében étrend-kiegészítőkre lehet szükségük. A B12-vitamin-kiegészítők szájon át vagy orrspray-n keresztül szedhetők.