Az alacsony glikémiás indexű diétát eredetileg cukorbetegek számára találták ki és tervezték – derül ki a BBC Good Food cikkéből. A cikk szerint a diétaterv célja a betegek vércukorszintjének ellenőrzése és kordában tartása. A bejegyzés továbbá kifejti, hogy a glikémiás index (GI) annak a mértékegysége, hogy a glükóz milyen gyorsan metabolizálódik a szervezetben. Az anyagcsere sebességét és azt, hogy ez milyen mértékben növeli a vércukorszintet, a GI-skálán mérik. A Huffington Post cikke hozzáteszi, hogy az indexet egy 100-as skálán pontozzák, ahol a 100 a tiszta glükóz.

A bejegyzés szerint a magas GI-jű élelmiszerek gyorsan lebomlanak glükózzá, és általában 70 feletti pontszámot kapnak. Ezzel szemben az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek lassan bomlanak le, és általában 55-nél kisebb pontszámot kapnak. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek lassabban bontják fel az energiát, így ideálisak a vércukorszint hirtelen megugrásának megelőzésére. Egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy az alacsony GI-jű étrend kalóriabontása 40 százalékban szénhidrátokból, 40 százalékban zsírokból és 20 százalékban fehérjékből kell, hogy álljon.

Az alacsony glikémiás indexű étrend előnyei

Az alacsony GI-jű diéta követése hatékonyan csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható a Best Health Magazine cikkében. Az online bejegyzés hangsúlyozza, hogy az alacsony rosttartalmú, magas GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztása megduplázhatja az anyagcsere-betegség kialakulásának kockázatát. Egy közel 43 000 férfi bevonásával készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az alacsony GI-jű étrend alkalmazása akár 42 százalékkal is csökkentheti az esélyt. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a diétás étrend jótékony fogyókúrás hatása akár 58 százalékkal is csökkentheti az inzulinrezisztencia és a későbbi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az alacsony GI-értékű étrend követése a szív- és érrendszeri profilra is jótékony hatással van. Az egészségügyi szakértők már régóta megállapították, hogy a tartósan magas vércukorszint közel háromszorosára növelheti a szívroham kockázatát. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek – például a zabpehely és a teljes kiőrlésű tésztafélék – fogyasztása azonban akár 29 százalékkal is csökkentheti a szívroham elszenvedésének valószínűségét. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása az artériák falát is ellazíthatja, és akár 63 százalékkal fékezheti a gyulladást. Az alacsony GI-értékű étrend erőteljes gyulladáscsökkentő hatása a szervezet általános immunrendszerére is kedvezően hat.

Az alacsony glikémiás indexű étrendben jellemzően megtalálható élelmiszerek

A Body and Soul weboldalon megjelent cikk számos alacsony GI-vel rendelkező élelmiszert sorol fel, amelyek közé tartoznak:

Vörösbab
Sült bab
Csicseriborsó
Édesburgonya
Alacsony zsírtartalmú tej
Joghurt
Alma
Narancs
Tészta
Teljes kiőrlésű kenyér
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Zab

Az alacsony glikémiás indexű étrend által támogatott testrendszerek

Az alacsony GI-jű étrend követése különösen jótékony hatással van az emésztőrendszerre. A diétás étrend hatékonyan fenntarthatja a szív optimális egészségét is. Hasonlóképpen, az alacsony GI-jű étrend erősítheti a szervezet általános immunitását.