Az alacsony fehérjetartalmú diéta egy olyan diétatípus, amelyben a fehérjefogyasztást csökkentik. Ezt a diétás étrendet orvosok és dietetikusok tervezték, hogy korlátozzák a fehérjefogyasztást a máj- vagy veseproblémákkal küzdő emberek és az öröklött anyagcserezavarokban szenvedők számára. Ebben a diétatípusban csökkentik az állati melléktermékek, például a hús, a tojás, a hal, a baromfi, a joghurt, a tej, a sajt és a hüvelyesek fogyasztását.

Az alacsony fehérjetartalmú étrend előnyei

Az alacsony fehérjetartalmú étrend előnyös lehet a krónikus vesebetegségben szenvedők számára. A fehérjefogyasztás csökkentése segíthet megelőzni, hogy a fehérjék lebontásából származó salakanyagok toxikus szintre gyűljenek fel a vérben, és lassíthatja a dialízis szükségességét. Sőt, a károsodott májú személynek is előnyös lehet ez a diéta. A máj segíti a fehérje emésztését, és a csökkentett mennyiségű fehérje ebben az étrendben segíthet csökkenteni a rosszul működő máj munkaterhelését.

Az alacsony fehérjetartalmú diétának azonban mellékhatásai is lehetnek. Ezek közé tartozik az alacsonyabb energia, hajhullás, gyengébb immunrendszer; puffadás; tanulási nehézségek; ízületi, csont- és izomfájdalmak; vércukorszint-változások; fáradtság és izomfejlődési nehézségek; csökkent koncentráció; sebgyógyulási nehézségek; hormonális problémák; gyulladások; hangulatingadozás; fokozott éhségérzet; alultápláltság és az egészséges aminosavak hiánya; nehézségek a testmozgásban; és csökkent erőnlét.

Az alacsony fehérjetartalmú étrendben jellemzően megtalálható élelmiszerek

Az alacsony fehérjetartalmú diétában jellemzően megtalálható fő élelmiszerek a gyümölcsök és zöldségek, kenyerek, gabonafélék, rizs, tésztafélék és szárazbab. A szervezetnek szüksége van kalóriákra, ezért az egészséges zsírok, például az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok is szerepelnek ebben az étrendben. Ezek a zsírok növényi olajokban, például olívaolajban, pórsáfrányolajban, szójaolajban vagy napraforgóolajban találhatók. A diófélék, például a dió, a mandula és a kesudió szintén szerepelnek ebben az étrendben, bár kalóriadúsak.

Az alacsony fehérjetartalmú étrend által támogatott testrendszerek

Az alacsony fehérjetartalmú étrend által támogatott testrendszerek közé tartozik a kiválasztó és az emésztőrendszer.