Talán hallottál már történeteket arról, hogy az emberek külföldi célpontokra utaznak, hogy megtapasztalják, milyen az Ayahuasca, egy pszichoaktív főzet fogyasztása.

Ezek az anekdoták általában az Ayahuasca „utazás” során fellépő azonnali hatásokra összpontosítanak, amelyek közül néhány felvilágosító, míg mások egyenesen nyomasztóak.

A tudósok azonban számos hosszú távú egészségügyi előnyét fedezték fel az Ayahuasca szedésének.

Ez a cikk áttekinti az Ayahuasca-t, beleértve az egészségre gyakorolt negatív és pozitív hatásait.

Mi az Ayahuasca?

Az Ayahuasca – más néven tea, szőlő és la purga – a Psychotria viridis cserje leveleiből, valamint a Banisteriopsis caapi szőlő szárából készült főzet, bár más növények és összetevők is hozzáadhatók.

Ezt az italt spirituális és vallási célokra használták az ősi amazóniai törzsek, és néhány brazíliai és észak-amerikai vallási közösség, köztük a Santo Daime még ma is szent italként használja.

Mi az az Ayahuasca

Hagyományosan egy sámán vagy curandero – egy tapasztalt gyógyító, aki Ayahuasca-szertartásokat vezet – készíti el a főzetet a Psychotria viridis cserje tépett leveleinek és a Banisteriopsis caapi szőlő szárának vízben való forralásával.

A Banisteriopsis caapi szőlőt megtisztítják és összetörik, mielőtt felforralják, hogy jobban kivonják belőle a gyógyhatású vegyületeket.

Amikor a főzet a sámán ízlésének megfelelően lecsepegett, a vizet eltávolítják és visszatartják, a növényi anyagot hátrahagyva. Ezt a folyamatot addig ismétlik, amíg egy magas koncentrációjú folyadékot nem kapnak. Miután lehűlt, a főzetet leszűrik, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket.

Hogyan működik?

Az Ayahuasca fő összetevői – a Banisteriopsis caapi és a Psychotria viridis – mindkettő hallucinogén tulajdonságokkal rendelkezik.

A Psychotria viridis N,N-dimetiltriptamint (DMT) tartalmaz, egy pszichedelikus anyagot, amely a növényben természetes módon fordul elő.

A DMT egy erős hallucinogén vegyi anyag. Azonban alacsony a biológiai hozzáférhetősége, mivel a májban és a gyomor-bélrendszerben a monoamin-oxidázok (MAO) nevű enzimek gyorsan lebontják.

Emiatt a DMT-t MAO-gátlókat (MAOI) tartalmazó valamivel kell kombinálni, amelyek lehetővé teszik a DMT hatását. A Banisteriopsis caapi erős MAOI-kat, úgynevezett β-karbolinokat tartalmaz, amelyeknek saját pszichoaktív hatásuk is van.

E két növényt kombinálva erős pszichedelikus főzetet alkot, amely hatással van a központi idegrendszerre, és megváltozott tudatállapothoz vezet, amely hallucinációkat, testen kívüli élményeket és eufóriát is magában foglalhat.

Hogyan használják az Ayahuascát?

Bár az Ayahuascát hagyományosan vallási és spirituális célokra használták bizonyos népcsoportok, mára világszerte népszerűvé vált azok körében, akik módot keresnek arra, hogy megnyissák elméjüket, meggyógyuljanak múltbéli traumáikból, vagy egyszerűen csak átéljenek egy Ayahuasca utazást.

Erősen ajánlott, hogy az Ayahuascát csak tapasztalt sámán felügyelete mellett fogyasszák, mivel a szedőkre gondosan kell vigyázni, mivel egy Ayahuasca-trip több órán át tartó módosult tudatállapothoz vezet.

Sokan utaznak olyan országokba, mint Peru, Costa Rica és Brazília, ahol többnapos Ayahuasca elvonulásokat kínálnak. Ezeket tapasztalt sámánok vezetik, akik elkészítik a főzetet és felügyelik a résztvevők biztonságát.

Mielőtt részt vennének egy Ayahuasca-szertartáson, ajánlott, hogy a résztvevők tartózkodjanak a cigarettától, a drogoktól, az alkoholtól, a szextől és a koffeintől, hogy megtisztítsák a szervezetüket.

Azt is gyakran javasolják, hogy az élményt megelőzően 2-4 hétig különböző diétákat, például vegetáriánus vagy vegán étrendet kövessenek. Ez állítólag megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól.

Ayahuasca szertartás és élmény

Az Ayahuasca-szertartásokat általában éjszaka tartják, és addig tartanak, amíg az Ayahuasca hatása el nem múlik. Miután a szertartást vezető sámán előkészítette és megáldotta a teret, Ayahuascát kínálnak a résztvevőknek, néha több adagra osztva.

Az Ayahuasca elfogyasztása után a legtöbb ember 20-60 percen belül érezni kezdi a hatását. A hatás dózisfüggő, és az utazás 2-6 órán át tarthat.

Az Ayahuascát szedők olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint hányás, hasmenés, eufória érzése, erős vizuális és auditív hallucinációk, tudatmódosító pszichedelikus hatások, félelem és paranoia.

Meg kell jegyezni, hogy a káros hatások némelyike, mint például a hányás és a hasmenés, a tisztító élmény normális részének tekinthető.

Az emberek különbözőképpen reagálnak az Ayahuascára. Egyesek eufóriát és a megvilágosodás érzését tapasztalják, míg mások súlyos szorongást és pánikot élnek át. Nem ritka, hogy az Ayahuascát szedők pozitív és negatív hatásokat egyaránt tapasztalnak a főzetből.

A sámán és más, az Ayahuascában jártas személyek spirituális útmutatást nyújtanak a résztvevőknek az Ayahuasca-élmény során, és felügyelik a résztvevők biztonságát. Egyes elvonulásokon orvosi személyzet is rendelkezésre áll vészhelyzet esetére.

Ezeket a szertartásokat néha egymás után tartják, és a résztvevők több egymást követő éjszakán is fogyasztanak Ayahuascát. Minden alkalommal, amikor Ayahuascát veszel, más élményt eredményez.