A fehér zsálya egy évelő örökzöld gyógynövény, amelyet elsősorban a levegő tisztítására, a helyiségek illatának és energiájának javítására használnak, vagy teaként főzve számos lehetséges egészségügyi előnye van.

Mi a fehér zsálya?

Tudományos nevén Salvia apiana, a fehér zsálya a köznyelvben szent zsálya vagy méhzsálya néven is ismert. Elsősorban Mexikó északi részén és az Egyesült Államok délnyugati részén, például Kaliforniában és más sivatagi régiókban található. Ez a cserje a tengerparti zsályabokor-övezetek lejtőin található. Szőrökkel borított örökzöld levelei vannak, amelyek dörzsöléskor, égetéskor vagy áztatáskor aromákat és olajokat bocsátanak ki. A fehér zsálya leggyakrabban látott formája a kis szárított kötegekben található, amelynek hagyományosabb vagy spirituális alkalmazása van. Ezeket a kötegeket az aromájuk miatt égetik el, és eszközként használják az otthon vagy a rossz energiától/szellemektől való „megtisztításhoz”.

fehér zsálya

A fehér zsálya előnyei

Mint fentebb említettük, a fehér zsályának számos előnye lehet, attól függően, hogy égetik, helyileg alkalmazzák vagy teában áztatják, többek között segíthet az arcüreggyulladások és a torlódások kezelésében, a baktériumok eltávolításában, a gyulladások csökkentésében, az emésztés elősegítésében és a helyiségek megtisztításában a negatív energiától.

  • Arcüreggyulladások – Ha fehér zsályát égetsz, és belélegzed a füst egy részét, vedd figyelembe, hogy eukaliptolt tartalmaz. Ez egy antioxidáns vegyület, amely segít eltávolítani a kórokozókat és csökkenti a gyulladást az arcüregekben. Teaként fogyasztva is hasonló hatással lehet a légúti fertőzésekre.
  • Antibakteriális – Főtt teaként fogyasztva a fehér zsálya segíthet csökkenteni a baktériumok jelenlétét a szervezetedben. Nagyobb térben égetve akár 90%-kal is csökkentheti a levegőben lévő baktériumokat,
  • Gyulladás – A szlovén Nemzeti AGRIS Központ ezen áttekintése szerint a zsályatea csökkenti az ízületi fájdalmakat és kellemetlenségeket. A zsályában található fitoösztrogének és más antioxidáns vegyületek jelenléte azt jelenti, hogy segíthet csökkenteni a menstruációval járó gyulladást, beleértve a görcsöket és a hőhullámokat.
  • Emésztés – Hagyományosan ezt a gyógynövényt a jó emésztés elősegítésére használták, mivel segíthet csökkenteni az aranyér gyulladását és elősegítheti az egészséges, normális bélmozgást.
  • Tisztító terek / „súrolás” – A fehér zsálya talán legismertebb felhasználási módja a szárított fehér zsálya elégetése. Hagyományosan a negatív energia megtisztításával hozzák összefüggésbe. A zsályát az otthon ajtajánál kezdve elégetik, és a házat zsályafüsttel „súrolják”. Az erőteljes illat és a füst kitisztítja a „régi levegőt” és a múltbeli tapasztalatokból származó negatív energiát.
  • Stressz és szorongás – A zsálya egyes aktív összetevői, amelyek égetéskor felszabadulnak, köztudottan csökkentik a stressz és a feszültség érzését, így segítik a krónikus szorongás és az ezzel kapcsolatos tünetek csökkentését.

A fehér zsálya felhasználása

A fentieknek megfelelően a fehér zsályának számos felhasználási módja van, többek között teát főzhetünk belőle, a szárított leveleket összekötözhetjük és füstölőként elégethetjük, vagy helyi borogatásként alkalmazhatjuk a testünkön.

  • Tea – A szent zsályából tea készítéséhez tegyünk két teáskanál friss zsályalevelet (vagy 1 teáskanál szárított zsályalevelet) egy bögrébe. Töltsük fel a bögrét forró vízzel, és hagyjuk a leveleket 2-3 percig ázni. Szűrje le a teát, és élvezze citrommal vagy mézzel. [8]
    Borogatás – A tea főzéséhez hasonlóan 3-4 teáskanál zsályalevelet helyezzünk egy tálba meleg vagy hideg vízzel (attól függően, hogy hideg vagy meleg borogatást szeretnénk). Helyezz egy darab pamutot az áztatott vízbe, és hagyd, hogy átázzon. Helyezze az átitatott pamutdarabot oda, ahol enyhülést szeretne, és rögzítse a helyén gézzel vagy kötéssel.
  • Égetés / „Smudging” – Ha saját köteg szárított zsályalevelet vásárol, kövesse a fenti részben leírt utasításokat. Ha saját magának szeretné elkészíteni, alaposan tisztítsa meg a zsályaleveleket, törölje szárazra, majd kösse őket egy kötegbe, amelyet fejjel lefelé felakaszt. Hagyja őket a levegőn száradni 7-10 napig, mielőtt elégetné őket. Vannak, akik a szárított zsályát 180 fokos sütőben 30 percig sütik is, ha esetleg rovarok találtak volna utat a gyógynövénykötegbe.

A fehér zsálya mellékhatásai

Néhány embernek negatív reakciói vannak a zsályára, különösen, ha tea formájában isszák. Ezek a mellékhatások közé tartozik a hányinger, hányás, zihálás, kiütés vagy vérnyomás-ingadozás. Ha ezen negatív mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal hagyja abba a használatát, mivel lehet, hogy allergiás erre a gyógynövényre. Ha elégetik vagy „súrolásra” használják, a füst szem- vagy orrmelléküreg-irritációt okozhat, különösen, ha közvetlenül belélegzik. Ezek a tünetek nagyon gyorsan elmúlnak. A gyógynövényes borogatás okozta helyi irritáció lehetséges, de ritka, és szintén gyorsan elmúlik, ha a bőre érzékeny a hatóanyagokra.