A citromfű adja a thai curryk egyedülálló citromos, friss ízét. Ez a fás, illatos fűszernövény egy koktélreceptet is feldobhat, vagy egzotikussá tehet egy egyszerű jeges limonádét. A szárakat nem lehet megenni, mivel fásak és kemények, de a megfelelő módon kell elkészíteni, hogy az illóolajok maximális ízét és illatát élvezhessük.

Hogyan használjuk a citromfüvet?

Lássuk tehát hogyan használjuk fel a citromfüvet a megfelelő módon currykben, levesekben és pörköltekben. Válaszolunk a leggyakoribb, hogyan használjuk a citromfüvet gyakran ismételt kérdésekre.

Hogyan válasszunk és vásároljunk citromfüvet?

A friss citromfűszárnak jellegzetes gyógynövényes, virágos aromája van. Ha szerencséje van, és friss szárakat talál, mindenképpen az erős illatúakat vásárolja meg. Válasszon olyan szárakat, amelyek szilárdak, hibátlanok és viszonylag nehezek, ha megfogja őket. Ideális esetben fehéres-zöld vagy élénkzöld színűek legyenek. A barna, pelyhes vagy olyan szárak, amelyek könnyen szétesnek, amikor megfogjuk őket, nem jöhetnek szóba, mivel valószínűleg kiszáradtak, és nem adnak hozzá semmilyen ízt az ételhez.

citromfű használata

Friss citromfüvet az ázsiai boltok terményrészlegében vagy a legtöbb szupermarketben találhat. Az interneten is könnyen beszerezhető. Fagyasztva is találhat az élelmiszerboltok fagyasztó részlegében. Utolsó lehetőségként vásárolhat szárított változatot is, ha nem talál frisset, de ez nem adja azt a ragyogó, citromos illatot, amit a friss szárak adnak.

Hogyan készítsük el a citromfüvet?

A citromfű elkészítéséhez egy éles, fogazott kés kell. Íme a citromfű felhasználásának lépésről-lépésre történő módja:

Először is, a citromfű szárának kemény külső leveleit az ujjaival lehúzva kell eltávolítania.
A szár puha belső része az, amit a főzéshez fel akarsz használni.
Az egész szárakat használhatja curryk vagy levesek ízesítésére, és közvetlenül tálalás előtt távolítsa el.
Használat előtt mindenképpen zúzza meg a szárakat vágásokkal, vagy verje szét a konyhapulton, hogy felszabaduljanak az aromás olajok.
Alternatív megoldásként levághatja a hagyma végét, és a szár alsó harmadát kör alakú szeletekre vághatja.

Régimódi mozsárban és mozsártörővel vagy konyhai robotgépben készítsen finom pasztát. Még mindig rostos marad, és curryben vagy levesben jól ki kell főzni, hogy ehető legyen.
A citromfűlevelek ugyanúgy felhasználhatók, mint a szárak. Zúzza össze őket egy enyhe csavarással vagy ütögetéssel, és vágja konyhai ollóval kezelhető darabokra, hogy teába áztassa. Ügyeljen arra, hogy az italt leszűrje, mivel a levelek túlságosan rostosak ahhoz, hogy megrágja őket.

Hogyan főzzünk citromfűvel?

Attól függően, hogy hogyan kívánja felhasználni, a citromfű szárát kétféleképpen vághatja fel.

Levesekhez, teákhoz és koktélokhoz

Először is le kell vágni a szár kemény részeit. A többit zúzzuk össze, hogy felszabaduljanak a fűszernövény aromás illóolajai. A szárakat 1 hüvelykes darabokra is vághatja, és hozzáadhatja bármelyik leveshez vagy húsleveshez. Tálalás előtt távolítsa el a szárakat. A szárak felhasználásával kipróbálhatja ezt az ízletes, illatos teát – Hogyan készítsünk friss citromfű teát?

Salátákhoz

Salátákhoz való felhasználáshoz ügyeljen arra, hogy a szárak rostos részeit levágja, és a 3-4 hüvelykes puha középső részt használja. A citromfű annál több ízt ad ki, minél tovább főzik. A gazdag citromos ízért a receptek elején adjuk hozzá. Ha enyhébb ízre vágyik, a főzés egy kicsit későbbi szakaszában adja hozzá, hogy elkerülje a domináns gyógynövényes ízt.

A citromfű tárolása

A szárakat akár két hétig is tárolhatja a hűtőben, de mindenképpen csomagolja be fóliába. A citromfű nagyon jól fagyasztható. Egész szárakat is lefagyaszthat, hogy bármikor felhasználhassa, amikor csak szüksége van rá.