A Crohn-betegség nagy szerepet játszik abban, hogy mit lehet enni, és mit nem. Ráadásul bizonyos ételek, például a vörös húsok és a nyers leveles zöldségek, amelyek hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, súlyosbíthatják a bélrendszer állapotát.

A Crohn-betegség kezelését segítő növényi alapú étrend iránti érdeklődés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, mivel a kutatások szerint a magas cukor-, állati zsírtartalmú és állati fehérjetartalmú ételek növelhetik a Crohn-betegség kockázatát. Bár a veganizmus Crohn-betegségre gyakorolt konkrét hatásáról kevés tanulmány létezik, a kutatások rámutatnak a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeire a Crohn-betegek visszaesésének megelőzésében.

Mit mond a tudomány?

Amikor az IBD-ben szenvedők egészséges táplálkozásáról van szó, úgy tűnik, hogy a legjobb étrend az, amely táplálja a bélbaktériumokat. A bélmikrobiomban több trillió mikroorganizmus található, amelyeknek számos szerepük van a szervezetben – az emésztés segítésétől a gyulladáscsökkentésig. A The Permanente Journal című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés szerint az állati eredetű étrend következetesen összefüggésbe hozható a bélbaktériumok alacsonyabb változatosságával és a nyálkát lebontó baktériumok elősegítésével, amelyek irritálják a bélgátat, és IBD-hez vezetnek. Eközben a növényi alapú étrend a gyulladás kockázatát csökkentő baktériumok bőséges gazdagságával volt összefüggésben.

Dr. Mitsuro Chiba, PhD, a japán Akita Városi Kórház gyulladásos bélbetegségek osztályának vezetője és a tanulmány vezető szerzője rámutat, hogy a bélben vannak hasznos és káros baktériumok, amelyek a hússal és cukorral terhelt, nyugatiasodott étrend fogyasztása során kibillenthetik az egyensúlyt.

Egy másik, 2019 áprilisában a Frontiers in Nutrition című szaklapban közzétett tanulmány szerint a rostokban és polifenolokban gazdag növényi élelmiszerek megnövelték a Bifidobacterium és Lactobacillus nemzetséghez tartozó specifikus baktériumfajok számát. Ezeket a baktériumfajokat „jó” baktériumoknak tartják kardioprotektív és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.

Egy másik, 2020 februárjában az Expert Review of Gastroenterology & Hepatology című szaklapban megjelent áttekintés szerint a nyugati étrend olyan bélmikrobiomot alakít ki, amelyben a baktériumok kevesebb rövid szénláncú zsírsavat termelnek – ezek a „jó” bélbaktériumok rostok fermentálása után keletkeznek a vastagbélben, és részt vesznek az immunitás szabályozásában és a gyulladás csökkentésében, a Cellular & Molecular Immunology című szaklap 2021 áprilisában megjelent cikk szerint. Ezzel szemben a rostban gazdag növényi alapú étrend növelte a rövid szénláncú zsírsavak termelését.

Bár a vegánság Crohn-betegségre gyakorolt konkrét hatásáról kevés tanulmány létezik, egyes kutatások rámutatnak a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeire a Crohn-betegek visszaesésének megelőzésében. A Nutrients című szaklapban 2019 júniusában megjelent esettanulmány egy Crohn-betegségben szenvedő beteget írt le, aki remisszióba került, miután áttért a hüvelyesekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag növényi alapú étrendre. Egy másik, 2019 februárjában az Advanced Research in Gastroenterology & Hepatology (PDF) című szaklapban közzétett esettanulmány „jelentős javulásról számolt be a tünetekben” egy Crohn-betegségben szenvedő betegnél, aki növényi alapú étrendre tért át.

Szkeptikusnak kell lennünk?

A növényi alapú étrend ígéretes az IBD-s betegek számára, mivel képes helyreállítani az egészséges bélbaktériumokat. De még több átfogó vizsgálatra és klinikai kísérletre van szükség, mielőtt a növényi alapú étrendet minden Crohn-betegnek ajánlanánk.

„A legtöbb információ, amely gyulladásos vagy nem gyulladásos diétaként jelenik meg, személyes tapasztalatokon vagy anekdotikus kutatásokon alapul, amelyek nem mélyrehatóak. A legtöbb mélyreható kutatás pedig nem mutatja ki, hogy az étrend egy adott formája gyulladáscsökkentő, vagy pedig a végén súlyosbítja a Crohn-betegség és a gyulladás helyzetét” – mondja Dr. Ashkan Farhadi, a kaliforniai Fountain Valley-ben található MemorialCare Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa.

Valójában egyes növényi alapú ételek ronthatják a Crohn-betegség kockázatát. Egy 2021 júniusában a Current Developments in Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészségtelen növényi alapú élelmiszerek – finomított gabonafélék, sütemények, édesített italok, desszertek – megnövelték a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás későbbi kialakulásának kockázatát.

A tanulmányok által levont eltérő következtetések tovább utalhatnak az egyes Crohn-esetek egyediségére. Ahogy Kelly Kennedy, RD, az Everyday Health rezidens táplálkozási szakértője mondja: „A Crohn-betegségben szenvedőkre ható ételek egyénenként változnak, és idővel még ugyanazon személy esetében is változhatnak”. Ami a te szervezetednek jót tesz, az valaki másnál fellángolást válthat ki, ami azt jelenti, hogy egyetlen étrend sem lesz alkalmas minden egyén számára.

Hogyan lehet biztonságosan több növényi alapú élelmiszert beépíteni az étrendbe?

Ha növényi alapú étrendet fontolgat, legyen az félig vegetáriánus, vegetáriánus vagy vegán, vagy egyszerűen csak csökkenti a húsfogyasztást, íme néhány tipp a tudatos táplálkozáshoz, és ahhoz, hogy az átállás a lehető legsimább és legegyszerűbb legyen:

Lassan haladj és adj magadnak időt

Amikor jelentős étrendi változtatásokat hajtasz végre, mindig okos dolog, ha lassan teszed, hogy a szervezetednek legyen ideje alkalmazkodni az új étkezési módhoz. Ezt szem előtt tartva legyen kedves önmagához, amikor megváltoztatja étkezési szokásait, és ne ostorozza magát, ha hibázik. Mindenki Crohn esete egyedi, és egyesek bizonyos ételeket jobban tolerálhatnak, mint mások. Próbáljon meg étkezési naplót vezetni, hogy feljegyezze az étkezéseket és a tüneteket, így nyomon követheti, mely ételeket tűri jobban a szervezete, mint másokat.

Ne feledje, hogy hidratált maradjon

A növényi alapú étrendre való átállás során ne feledje, hogy továbbra is sok folyadékot fogyasszon. A szervezeted 60 százaléka víz, ami azt jelenti, hogy a kiszáradás komoly problémákat okozhat a testi funkciókban. A Crohn’s & Colitis UK szerint a kiszáradás kockázata nagyobb az IBD-ben szenvedőknél, és a kiszáradás súlyosbíthatja az IBD tüneteit.

Ha addig iszik folyadékot, például vizet, húslevest vagy paradicsomlevet, amelynek nagyon magas a víztartalma, amíg a vizelete tiszta vagy világossárga nem lesz, az jól jelzi, hogy jól hidratált. A Crohn’s & Colitis Alapítvány azonban azt tanácsolja, hogy korlátozza a jéghideg víz és a kávé fogyasztását. Bár egyik ital sem segíti elő a gyulladást, a jéghideg víz görcsöket okozhat, a koffeintartalmú italok pedig növelhetik a hasmenés kockázatát. Az édesített italokat és az alkoholt is kerülni kell.

Megfelelő fehérje bevitel

Mivel a hús olyan gazdag fehérjeforrás, aggódhat, honnan szerezzen fehérjét, ha ezt az élelmiszercsoportot kihagyja az étrendjéből. A tojás, a hal, a tej, a joghurt, a diófélék, a hüvelyesek és a túró mind nagyszerű fehérjeforrások. Vannak olyan fehérjében gazdag szójából készült ételek is, amelyek olyan húsokat utánoznak, mint a csirke és a darált marhahús. Ne felejtsd el, hogy könnyedén kezdj hozzá, és használd azt, amit az emésztőrendszered el tud viselni.

Vasszint figyelése

A vashiány meglehetősen gyakori a Crohn-betegeknél, és a vasban gazdag húsok kihagyása az étrendjéből tovább növeli ezt a kockázatot. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségű vasat tartalmaznak, mint például a leveles zöld zöldségek (feltéve, hogy azok elviselhetőek), a burgonya, sőt még az étcsokoládé is. A vassal dúsított élelmiszerek, például a reggelizőpelyhek és a tofu is szóba jöhetnek. A szervezet nehezebben szívja fel ezeket a vasfajtákat, mint a húsokban található vasat, ezért a felszívódás fokozása érdekében Kennedy egy C-vitamin forrást, például narancslevet ajánl ugyanabban az étkezésben.

Enyhítse a magas rosttartalmú élelmiszerek hatását

A növényi alapú étrend általában magas rosttartalmú, ami nehézséget jelenthet egy Crohn-beteg számára, aki igyekszik elkerülni a magas rosttartalmú ételeket, amelyek súlyosbíthatják a bélműködést. A magas rosttartalmú ételek hatásának enyhítése érdekében próbálja meg a fehér kenyeret és tésztát a teljes kiőrlésű változatok helyett választani, és a zöldségeket nyersen fogyasztás helyett hámozza meg és főzze meg.

„A tápláló és természetesen alacsony rosttartalmú ételeket, például a tojást, a tejtermékeket és a dióvajat is választhatjuk, amennyiben jól tolerálhatók” – mondja Kennedy.

Táplálékkiegészítők használata

A Crohn-betegség gyakran korlátozza a szervezet által az élelmiszerekből felszívható vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét. A Crohn-betegeknél alacsony a B12-vitamin és a D-vitamin szintje, és Kennedy szerint ez tovább csökkenhet azoknál, akik félig vegetáriánus, vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Mivel a hús, a baromfi és a hal e vitaminok három fő forrása, a vitaminszint fenntartásához szükség lehet étrend-kiegészítőkre.

Ha növényi alapú étrendre áll át, legyen tisztában ezzel a hiányossággal, és beszéljen orvosával a pótlásról. A Crohn’s & Colitis Alapítvány szerint egyes vitaminkiegészítők cukoralkoholokat és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek növelik a fellángolás kockázatát. Emellett egyes kiegészítőknek és gyógyszereknek gyomor-bélrendszeri mellékhatásai is lehetnek, például hányinger és hasmenés.