Napjainkban el vagyunk kényeztetve a választékkal, amikor az étrend-kiegészítőkről van szó. A számunkra elérhető táplálékkiegészítők sokasága mellett elég ijesztő lehet kiválasztani azokat, amelyek nem csak hasznosak az Ön számára, hanem a pénzének is megfelelő értéket képviselnek. A kevés hasznos táplálékkiegészítő közül kettő, ami megéri a pénzt, nem más, mint a népszerű multivitaminok és az antioxidánsok.

Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a szervezetedben. Elsősorban a sejtkárosodást okozó szabad gyökök ellen segíthetnek a szervezetednek. A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, ami károsíthatja az egészségedet. Ebben a cikkben a multivitaminok, az antioxidánsok szerepét és a szőlőmagkivonat fontosságát fogjuk megvitatni, ami a szabad gyökök elleni küzdelmet illeti a szervezetedben.

Számos folyamat és tevékenység okozhat oxidatív stresszt. Ezek közül néhányat az alábbiakban felsorolunk:

  • Ózon
  • Ipari oldószerek
  • Gyógyszereknek, növényvédő szereknek és kemoterápiának való kitettség
  • Besugárzás
  • Környezetszennyezés
  • Dohányzás
  • Bizonyos élelmiszerek, például feldolgozott vagy finomított élelmiszerek fogyasztása.
  • Szöveti trauma
  • Túlzott testmozgás
  • Mitokondriális aktivitás

Mindezek a tevékenységek sejtkárosodást okozhatnak.Valójában az antioxidánsok azon anyagok listáján szerepelnek, amelyek a környezeti elemekre reagálva a szervezetben keletkező instabil molekulák és szabad gyökök révén fokozatosan károsíthatják a sejteket.

Az antioxidánsok forrásai

Az antioxidánsoknak két elsődleges forrása van. Alapvetően az antioxidánsok természetes és mesterséges forrásokból egyaránt nyerhetők. Emellett számos növényi eredetű élelmiszer is sok antioxidánst tartalmaz. Sőt, a növényi antioxidánsokat fitonutriensként ismerik.

A szervezeted is képes előállítani bizonyos típusú antioxidánsokat, más néven endogén antioxidánsokat. Emellett az exogén az a fajta antioxidáns, amelyet a szervezeted nem tud előállítani.

Szőlőmag kivonat

Egyesek a szőlőmagkivonatot antioxidáns tulajdonságai miatt kedvelik. Számos jelentés szerint a szőlőmagkivonat számos terápiás és farmakológiai hatást kínál, például gyulladáscsökkentő hatást. Ráadásul megakadályozhatja az apoptotikus sejthalált.

Emellett a proantocianidinek szőlőmagkivonat rákellenes tulajdonságokat is tartalmaz. A procianidinek és a flavan-3-olajok fogyasztásával csökkenthetők a különböző oxidatív folyamatok káros hatásai.

Ezért a szőlőmagkivonatot használva élvezheti annak antioxidáns tulajdonságait. Használhat multivitaminokat és néhány antioxidáns kiegészítőt is, hogy javítsa egészségét és a legtöbbet hozza ki az életéből.

Multivitaminok

Multivitaminok

Jellemzően a multivitaminokat használják az egész világon. Az elmúlt néhány évtizedben a multivitaminok népszerűsége világszerte megnőtt.

Egyesek szerint a multivitaminok használata nagyszerű ötlet, ha javítani akarsz az egészségeden, csökkenteni a krónikus betegségek valószínűségét, és pótolni akarod a rossz étkezési szokásaidat.

Mik azok a multivitaminok?

Egyszerűen fogalmazva, a multivitaminok olyan étrend-kiegészítők, amelyek más összetevők mellett sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Más néven vitaminok, multi, multik, multik és multiásványi anyagok néven is ismertek.

A multivitaminokat különböző formákban találhatod meg, például folyadékok, porok, kapszulák és tabletták formájában.

Mit tartalmaznak a multivitaminok?

A multivitaminok legalább 16 ásványi anyagot és 13 vitamint tartalmaznak, amelyek létfontosságúak az egészséged szempontjából. Legtöbbjük enzimreakciókat hoz létre, vagy szerkezeti elemként, illetve jelzőmolekulaként működik. Valójában a szervezetének szüksége van rájuk a szabályozás, a növekedés, a fenntartás és a szaporodás céljából.

A multivitaminok 13 mikrotápanyagot tartalmaznak. Antioxidánsokat is tartalmaznak, például B-vitamint, D-vitamint, mangánt, cinket, szelént, C-vitamint, A-vitamint és béta-karotint. Fokozzák az immunrendszer egészségét, a vitalitást, az energiát és az általános egészséget.