A macskakarom (Uncaria tomentosa) az Amazonas és a közép-amerikai esőerdőkben őshonos fásszárú szőlő. A macskakarom kérgét és gyökerét, amelyet gyakran teának készítenek, a dél-amerikaiak évszázadok óta használják számos betegség, többek között gyomorfekély és láz ellen. E felhasználási módok többségét nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, vagy csak korai bizonyítékok támasztják alá a felhasználásukat.

Ennek ellenére a macskakarom számos azonosított tulajdonsága vonzóvá teszi az orvosi kutatók számára. Kimutatták, hogy immunmoduláló, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, és a kutatások vizsgálják a lehetséges felhasználását számos problémára, többek között az ízületi gyulladás bizonyos típusaira, a Lyme-kórra és a rákra.

A macskakarom egészségügyi hatásai

A macskakarmot, spanyol nevén Uña de Gato néven is ismert, néha „Peru életadó szőlőjeként” emlegetik. Nevét a macskakarmokra emlékeztető, kampószerű tüskéiről kapta. Nem tévesztendő össze a macskakarom akáccal, amely potenciálisan mérgező cianidvegyületet tartalmaz.

Macskakarom ízületi gyulladásra

A macskakarom egy egyedülálló vegyületet tartalmaz, a pentaciklusos oxindol-alkaloidot (POA), amelyről úgy vélik, hogy gyulladáscsökkentő hatású, ami vonzóvá teszi az ízületi gyulladás lehetséges gyógymódjaként. Úgy tűnik, hogy a POA gátolja a gyulladásos anyagok, például a tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-a) termelését.

A TNF-a segít szabályozni az immunválaszt, és többek között felelős a láz, a gyulladás és az apoptózis (programozott sejthalál) kiváltásáért az öreg vagy sérült sejtekben.

Néhány 2001-ben és 2002-ben végzett kisebb, előzetes tanulmány arra utal, hogy a macskakarom csökkentheti a fájdalmat az autoimmun betegségben, reumatoid artritiszben (RA) és osteoartritiszben („kopásos artritisz”) szenvedőknél.

Egy 2010-es felülvizsgálat szerint azonban három tanulmány támogatja a macskakarom alkalmazását az osteoarthritisre (önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva), a kutatók azonban nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy a macskakarom hatékony lenne RA esetében. Azt is megállapították, hogy nem végeztek elég jó minőségű követéses vizsgálatot ahhoz, hogy biztosan meg lehessen mondani, hogy biztonságos és hatékony-e bármelyik állapot esetében.

Macskakarom a Lyme-kórra

A macskakarom egy speciális fajtája, az úgynevezett samento, állítólag segít a Lyme-kór kezelésében. A hívei azt állítják, hogy a samento azért képes hatékonyabban „felturbózni” az immunrendszert, mint a hagyományos macskakarom, mert nem tartalmaz egy tetraciklikus oxindol-alkaloid (TOA) nevű vegyületet, amelyről úgy vélik, hogy gátolja a POA-t.

A samanto korai bizonyítékai olyan kémcsöves vizsgálatokból származnak, amelyekben a növény jobban semlegesítette a Lyme-kórhoz vezető Borrelia burgdorferi baktériumot, mint a doxiciklin nevű antibiotikum.6 Későbbi kutatások erősen ajánlották a klinikai vizsgálatokat, hogy kiderüljön, az in vitro eredmények sikeres kezelésekre is átültethetők-e.

Amíg azonban ezek a tanulmányok nem érkeznek meg, az egészségre vonatkozó állítások valóságtartalma nagyrészt megalapozatlan marad.

Macskakarom a rák ellen

Néhány korai kémcsöves vizsgálat azt sugallta, hogy a macskakaromban található POA daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. Úgy vélik, hogy a POA bizonyos rákos sejtekben mérgező, és kevésbé hat az egészséges sejtekre, amelyeket jellemzően a kemoterápia károsít.

A Sevillai Egyetem 2010-es tanulmánya arról számolt be, hogy a macskakarom kérgéből származó POA képes volt elpusztítani és megakadályozni a mellrák és az Ewing-szarkóma sejtjeinek terjedését kémcsöves vizsgálatokban. Bár a citotoxikus (sejtpusztító) hatás hasonló volt a Cytoxan (ciklofoszfamid) gyógyszeréhez, az emberekben ennek a hatásnak az eléréséhez szükséges dózis valószínűleg ésszerűtlen lenne. A felfedezés mégis a rákgyógyszerek fejlesztésének egy ígéretes új útjára utal.

Egy 2016-os tanulmány szerint a macskakarom különböző törzsei különböző típusú rákos sejteket képesek elpusztítani, beleértve a hólyagrákot és a glioblasztómát, az agydaganat egy fajtáját. Ez a kutatás megállapította, hogy a macskakarom nem károsítja az egészséges sejteket.

A macskakarom adagolása

A macskakarom-kiegészítőket általában kapszulás és tinktúrás formában árulják. A gyógynövény teafilterekben is kapható, vagy laza „vadon termő” porok és kéregcsipeszek formájában is megvásárolható.

A macskakarom megfelelő használatára vonatkozóan nincs hivatalos útmutatás. Az adagolási ajánlások gyártónként változnak, és inkább a jelenlegi gyakorlat, mint a szilárd bizonyítékok alapján készültek.

A kapszulás készítmények általában napi 350 milligramm (mg) adagig biztonságosnak tekinthetők. A macskakarom tinktúrák adagolása a készítmény erősségétől függően változhat, de a napi 1-4 milliliter (ml) a leggyakrabban ajánlott adag. Ökölszabályként soha ne vegyen be többet, mint amennyi a termék címkéjén ajánlott.

Jelenleg kevés tudományos adat áll rendelkezésre arról, hogy a macskakarom mennyi ideig használható biztonságosan. A négy héttől egy évig tartó, közzétett klinikai vizsgálatok azonban viszonylag kevés mellékhatásról számoltak be.

Hogyan készítsünk macskakarom teát

A perui őslakosok hagyományosan 20-30 gramm (g) belső kérget vagy gyökeret forralnak egy liter vízben 30-60 percig.

Otthoni használatra egy evőkanál (2 g) szárított macskakarom port egy csésze forró vízben öt-tíz percig áztathatunk.

A tea íze, nem meglepő módon, keserű és fás. Egyesek szeretik rooibos teával, mézzel és citrommal keverni, hogy ízletesebbé tegyék.

A macskakarom lehetséges mellékhatásai

A macskakarom néhány embernél mellékhatásokat okozhat, többek között:

 • Hányinger
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Hasmenés
 • Hányás
 • Alacsony vérnyomás

A legtöbb mellékhatás magától megszűnik, amint a kezelést abbahagyják.

A macskakarm lassíthatja a véralvadást is, ami könnyű véraláfutáshoz és vérzéshez vezethet (különösen véralvadásgátlót szedőknél). Emiatt a túlzott vérzés elkerülése érdekében a macskakarom szedését legalább két héttel a műtét előtt abba kell hagynia.1

Gyógyszerkölcsönhatások

A macskakaromról ismert, hogy kölcsönhatásba lép számos gyógyszerrel, többek között:

 • Allergiagyógyszerek, mint például az Allegra (fexofenadin)
 • Véralvadásgátlók (vérhígítók)
 • Gombaellenes szerek, mint például a ketokonazol
 • HIV kezelésére használt antiretrovirális szerek
 • Rákgyógyszerek, mint például a Taxol (paklitaxel)
 • Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, mint például a lovasztatin
 • Diuretikumok (vízhajtók)
 • Immunszuppresszánsok
 • Szájon át szedhető fogamzásgátlók

Mindig győződjön meg arról, hogy egészségügyi szolgáltatója tud minden szedett gyógyszerről és étrend-kiegészítőről, hogy figyelni tudja a veszélyes kölcsönhatásokat. Gyógyszerésze is értékes forrás, akivel konzultálhat.

Ellenjavallatok

Mivel a macskakaromról úgy tartják, hogy serkenti az immunrendszert, a gyógynövény használata óvatos azoknál, akik az alábbi kategóriákba tartoznak:

 • Szervátültetésen átesettek
 • Tuberkulózisban szenvedők
 • Autoimmun betegségben (például szklerózis multiplex, 1-es típusú cukorbetegség vagy lupusz) szenvedők.
 • A macskagyökér a tünetek kiújulását válthatja ki, vagy szervátültetés esetén szervkilökődéshez vezethet.

A biztonságossági kutatások hiánya miatt gyermekek, terhes nők és szoptatós anyák ne használjanak macskakarmot.

A macskakarom használata előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az Ön számára biztonságos.