A gyógynövényes alvássegítő, a szorongást és a hőhullámokat is kezelheti

A valeriána, más néven Valeriana officinalis, egy Európában és Ázsiában őshonos virágos növény. A növény gyökerét régóta használják gyógynövényként az álmatlanság kezelésére. A orvosi macskagyökér használata a görög és a római birodalom idejére nyúlik vissza, és Hippokratész már feljegyezte a fejfájás, az idegesség, a remegés és a szívdobogás kezelésére.

A orvosi macskagyökér hatása

A valeriána egy valerénsav néven ismert anyagot tartalmaz, amelyről úgy vélik, hogy hatással van az agy gamma-aminovajsav (GABA) receptoraira. Úgy vélik, hogy a GABA egyik célja a félelem vagy az idegsejtek túlzott izgalma során tapasztalt szorongás megfékezése. Ezáltal a valeriána enyhe nyugtatóként és anxiolitikumként (szorongáscsökkentő szerként) működhet.

Más néven is ismert mint:

  • Valeriána
  • Valeriana gyökér
  • Tagar (az ayurvédikus gyógyászatban)
  • Xie cao (a hagyományos kínai orvoslásban)

A valeriána teák, kivonatok, tinktúrák, kapszulák, tabletták és illóolajok formájában kapható. A macskagyökér kivonatot és az illóolajokat ételek és italok ízesítőjeként is használják.

Mire használják az orvosi macskagyökeret?

Az alternatív egészségügyi szolgáltatók úgy vélik, hogy a orvosi macskagyökér számos egészségügyi állapotot kezelhet, beleértve az álmatlanságot, a szorongást, a fejfájást, az emésztési problémákat, a menopauza tüneteit, valamint az edzés utáni izomfájdalmat és fáradtságot. Az ezeket az állításokat alátámasztó bizonyítékok általában vegyesek.

Álmatlanság

A orvosi macskagyökér valószínűleg leginkább az álmatlanság gyógymódjaként ismert. A fogyasztók körében való népszerűsége ellenére kevés bizonyíték van arra, hogy elősegíti az alvást vagy javítja az alvás minőségét.

A Sleep Medicine Reviews című szaklapban 2015-ben megjelent tanulmányok áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a orvosi macskagyökér (vagy a hasonló „nyugtató” gyógynövények, mint a kamilla vagy a kava) nem volt érzékelhető hatással az alvásra 1602 álmatlanságban szenvedő felnőtt esetében.

Szorongás

A valeriánagyökeret egyesek a vényköteles szorongásoldók biztonságos és természetes alternatívájaként reklámozzák, különösen az olyanokét, mint a Xanax (alprazolam), Klonopin (klonazepám), Valium (diazepám) és Ativan (lorazepám), amelyek a GABA-receptorokra hatnak.

Van némi bizonyíték, bár gyenge, de alátámasztja ezeket az állításokat. Úgy tűnik, hogy a valerénsav úgy hat a receptorokra, hogy fokozza a GABA átvitelt, de a Váliumhoz hasonló gyógyszerek kifejezett nyugtató hatása nélkül. Ez előnyös lehet a szorongás és más hangulatzavarok miatt kezelés alatt álló emberek számára.

A Harvard Medical School 2015-ös áttekintése azt állítja, hogy a szorongás kezelésére használt 12 hagyományos gyógynövény (köztük a komló, a gotu kola és a gingko) közül a valeriána volt a „legígéretesebb jelölt” a bipoláris zavarral járó szorongás kezelésére.

Hőhullámok

A orvosi macskagyökér hasznos lehet a nőket a menopauza idején gyakran érintő hőhullámok minimalizálásában. A pontos hatásmechanizmus ismeretlen, mivel úgy tűnik, hogy a valeriána nem befolyásolja közvetlenül a hormonszinteket.

Egy 2013-as iráni tanulmány 68 menopauzában szenvedő nő bevonásával arról számolt be, hogy a valeriána kapszula napi háromszor 225 milligrammos adagban, nyolc héten át történő, háromszoros szedése csökkentette a hőhullámok súlyosságát és gyakoriságát a placebóhoz képest.

Figyelemre méltó mellékhatásokról nem számoltak be.

Orvosi macskagyökér mellékhatásai

A legtöbb klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a orvosi macskagyökér jól tolerálható és biztonságos rövid távú használat esetén. A mellékhatások, ha vannak is, általában enyhék, és lehetnek fejfájás, szédülés, viszketés, gyomorpanaszok, szájszárazság, élénk álmok és nappali álmosság.

Bár ritkán, de előfordult már májkárosodás, általában a valeriána-kiegészítők vagy a „vadon termesztett” szárított gyökér túlzott használata következtében. Nem ismert, hogy a májkárosodás oka maga a valeriána vagy a termékben lévő szennyező anyagok voltak-e. A májkárosodás oka a valeriána vagy a termékben lévő szennyező anyagok.

A sérülések elkerülése érdekében tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, ha valeriánagyökeret kíván gyógyászati célokra használni. Ideális esetben rendszeresen ellenőrizni kellene a májenzimeket, hogy biztosítsa, hogy a mája egészséges és működőképes maradjon.

Hagyja abba a valeriána használatát, és azonnal hívja fel egészségügyi szolgáltatóját, ha a májkárosodás bármely jelét észleli, beleértve a tartós fáradtságot, hányingert, hányást, sötét vizeletet, agyagszínű székletet vagy sárgaságot (a szem vagy a bőr sárgulása).

A valeriána túlzott álmosságot okozhat, ha alkohollal, nyugtatókkal, egyes antidepresszánsokkal, vény nélkül kapható altatókkal vagy kodeint, difenhidramint vagy doxilamint tartalmazó megfázás- és influenza elleni szerekkel kombinálják.

A biztonságossági kutatások hiánya miatt a valeriána nem alkalmazható gyermekek, terhes nők vagy szoptatós anyák esetében. Erős alkoholfogyasztók vagy májbetegek esetében is rendkívül óvatosan kell alkalmazni.

Gyógyszerkölcsönhatások

A valeriána a májban egy citokróm P450 (CYP450) nevű enzim által bomlik le. Elméletileg befolyásolhatja olyan gyógyszerek hatékonyságát, amelyeket szintén a CYP450 bont le, többek között:

  • Allergiagyógyszerek, mint az Allegra (fexofenadin)
  • Gombaellenes gyógyszerek, mint a Sporanox (itrakonazol) vagy a Diflucan (flukonazol)
  • Rákgyógyszerek, mint a Camptosar (irinotekán), Etopophos (etopozid), STI571, Abraxane (paclitaxel), Velban (vinblasztin) vagy Vincasar (vinkrisztin).
  • Statin gyógyszerek, mint például a Mevacor (lovasztatin) vagy a Lipitor (atorvasztatin)
  • Valeriana tabletták

Orvosi macskagyökér adagolása

A orvosi macskagyökér vagy a orvosi macskagyökér kivonatoknak nincs meghatározott adagolása. A legtöbb valeriána kapszula és tabletta 300 és 600 milligramm közötti dózisban van megfogalmazva, és ebben a tartományban biztonságosnak tekinthető.

A orvosi macskagyökér hatása állítólag egy-két órán belül érezhető. Általában a legjobb, ha lefekvés előtt 30 perccel vagy két órával veszünk be egy adagot.

A valeriánatea elkészítéséhez adjon 2-3 gramm szárított orvosi macskagyökeret (nagyjából 1-2 teáskanálnyit) egy csésze forró vízhez, és hagyja 10-15 percig ázni. A valeriána tinktúrák és kivonatok koncentrációja változhat; általános szabályként soha ne lépje túl a termék címkéjén ajánlott adagot.

A valeriána illóolajat elsősorban aromaterápiára használják, és nem belső használatra szánják. Még az ízesítésre használt, élelmiszeripari minőségű illóolajokat sem szabad szájon át bevenni.