A máj egészségére általánosan használt gyógynövényes gyógymód

A máriatövis (Silybum marianum) egy évelő gyógynövény, amelyről úgy tartják, hogy gyógyhatású. A magok szilimarint tartalmaznak, egy olyan vegyületcsoportot, amelynek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. A máriatövist gyakran használják házi gyógyszerként májproblémák kezelésére, gyakran abban a feltételezésben, hogy „méregteleníti” a májat.

Jelenleg nincs elegendő tudományos adat ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy a máriatövis segíthet-e a májnak vagy sem. Bár nem haszontalan, úgy tűnik, hogy a máriatövis nem gyakorol jelentős hatást sem a májszövetekre, sem a májfunkcióra.

A máriatövist Szent Mária-tövis, tarka máriatövis és skót máriatövis néven is ismerik. A hagyományos kínai orvoslásban a máriatövist da ji, míg a magokat shui fei ji néven emlegetik.

máriatövis gyógyhatásai

Mire használják a máriatövist?

Bár a máriatövist leggyakrabban májbetegségek, például hepatitis és cirrózis esetén használják, a gyógynövényről úgy vélik, hogy néhányan megelőzik vagy kezelik a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget, a gyomorégést, a gyomorpanaszokat (dyspepsia), a másnaposságot, az epehólyagproblémákat, a menstruációs fájdalmakat, a depressziót, sőt a rák bizonyos típusait is. Ezen állítások közül csak keveset támasztanak alá kézzelfogható bizonyítékokkal.

Májbetegség kezelése máriatövissel

Néhány előzetes tanulmány szerint a szilimarin javíthatja a májműködést azáltal, hogy megakadályozza, hogy a mérgező anyagok a májsejtekhez kötődjenek. A máriatövis májbetegségek kezelésében való hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok azonban vegyes eredményeket hoztak.

Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban megjelent tanulmányok átfogó áttekintése szerint a máriatövis nem javítja a májfunkciót, és nem csökkenti a halálozás kockázatát az alkoholos májbetegségben, hepatitis B-ben vagy hepatitis C-ben szenvedőknél.

Számos kisebb vizsgálat arra utalt, hogy a máriatövis előnyös lehet az enyhe, szubakut (tünetmentes) májbetegségben szenvedőknek. Egy korai finnországi tanulmány szerint egy négyhetes szilimarin-kúra hatására a szubakut betegségben szenvedő embereknél csökkentek a kulcsfontosságú májenzimek, ami arra utal, hogy a máj normálisabban működik.

A pozitív eredmények ellenére a későbbi vizsgálatok nem tudták megismételni az eredményeket, és nem tudták bizonyítani, hogy a máriatövis önmagában ugyanilyen hatást fejtene ki.

Krónikus hepatitis C

A máriatövist néha krónikus hepatitis C-ben (vírusfertőzés, amelyet a máj fokozatos hegesedése jellemez) szenvedők is alkalmazzák. Valójában egy, a National Institutes of Health által finanszírozott felmérés arról számolt be, hogy 1145 hepatitis C-ben szenvedő ember 23 százaléka használt gyógynövény-kiegészítőket, és a máriatövis volt messze a leggyakoribb.

A felmérés szerint a hepatitis C-ben szenvedő emberek kevesebb tünetről és „valamivel jobb életminőségről” számoltak be, amikor máriatövist szedtek, annak ellenére, hogy nem volt mérhető változás a vírusaktivitásban vagy a májgyulladásban.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban közzétett 2012-es tanulmány megerősítette ezt. Annak ellenére, hogy a vizsgálatban résztvevők jól tolerálták, a szilimarin (amelyet naponta háromszor 420 vagy 700 milligrammos adagban írtak fel) nem volt kézzelfogható hatással a májenzimekre.

Tekintettel ezekre az ellentmondásokra, sok tudós úgy véli, hogy a máriatövis valamiféle placebohatást vált ki, amikor a személy a tünetek javulását érzi annak ellenére, hogy klinikai állapotában nem történt változás.

2-es típusú cukorbetegség kezelése máriatövissel

Számos tanulmány szerint a máriatövis jótékony hatással lehet a cukorbetegekre, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre.

A Phytomedicine című szaklapban 2015-ben megjelent kutatás szerint a szilimarin 45 napos kúrája jobban növelte az antioxidáns kapacitást és csökkentette az általános gyulladást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél, mint a placebo.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szilimarin csökkentheti a cukorbetegség szövődményeihez jellemzően társuló oxidatív stresszt.

Egy 2016-ban végzett szisztematikus áttekintés továbbá arra a következtetésre jutott, hogy a szilimarin rutinszerű alkalmazása láthatóan csökkenti az éhgyomri vércukor- és HbA1C-szintet, bár a szerzők figyelmeztettek, hogy az áttekintett tanulmányok minősége gyenge volt.

A máriatövis lehetséges mellékhatásai

A máriatövis számos mellékhatást válthat ki, többek között fejfájást, hányingert, hasmenést, hasi puffadást és gázképződést. Ritkábban izomfájdalmakról, ízületi fájdalomról és szexuális diszfunkcióról számoltak be.

Allergiás reakciók is lehetségesek. Aki allergiás a parlagfűre, a százszorszépre, az articsókára, a kivire vagy a csillagvirágfélék családjába tartozó növényekre, szintén allergiás lehet a máriatövisre. Ritka esetben a máriatövis potenciálisan életveszélyes, egész testet érintő allergiát, úgynevezett anafilaxiát okozhat.

Hívja a 911-et vagy forduljon sürgősségi ellátáshoz, ha légszomjat, kiütést, csalánkiütést, szapora szívverést, szédülést vagy az arc, a nyelv vagy a nyak duzzanatát tapasztalja a máriatövis szedése után.

Ha nem kezelik, az anafilaxia sokkhoz, kómához, szív- vagy légzési elégtelenséghez vagy halálhoz vezethet.

Gyógyszerkölcsönhatások

A máriatövis csökkentheti a vércukorszintet, ezért óvatosan kell alkalmazni, mivel cukorbetegség elleni gyógyszereket szedő embereknél hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) válthat ki.

A máriatövis megváltoztathatja azt a módot, ahogyan a szervezet bizonyos gyógyszereket metabolizál a májban, kölcsönhatásokat váltva ki:

  • Antibiotikumok, mint például a Biaxin (klaritromicin).
  • véralvadásgátlók, mint a Coumadin (warfarin)
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az Advil (ibuprofen), Celebrex (celecoxib) és Voltaren (diklofenák).
  • Statin gyógyszerek, mint a Mevacor (lovasztatin) és a Lescol (fluvastatin).

Egyéb kölcsönhatások is lehetségesek. A szövődmények elkerülése érdekében mindig tájékoztassa  orvosát a szedett étrend-kiegészítőkről vagy gyógynövényes készítményekről.

A máriatövis adagolása

A máriatövis megfelelő alkalmazására vonatkozóan nincsenek irányelvek. A máriatövis-kiegészítőket általában kapszula formájában árulják, de kaphatók tabletták, teafilterek és szájon át szedhető tinktúrák formájában is. Az adagok 175 milligrammtól 1000 milligrammig terjednek. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az adag, annál nagyobb a mellékhatások kockázata.

Az olyan kombinált gyógymódok, mint az Iberogast cseppek (amelyeket diszpepszia kezelésére használnak) és a Barberol tabletta (cukorbetegek számára kifejlesztve) 10 milligramm, illetve 210 milligramm máriatövis dózisokkal tekinthetők hatékonynak. A nagyobb dózisok nem feltétlenül felelnek meg jobb eredményeknek.

A máriatövist tartalmazó étrend-kiegészítőket természetes élelmiszerüzletekben, drogériákban és gyógynövénytermékekre szakosodott üzletekben árulják. A máriatövis termékeket online is megvásárolhatja.