Hagyományosan ízületi fájdalmak és fogfájás kezelésére használják.

A tüskéskőris, amelyet általában északi tüskéskőrisnek neveznek, egy olyan gyógynövény-kiegészítő, amelyet gyakran használnak fogfájás, ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, keringési problémák és más problémák kezelésére.1 Egyesek még azt is feltételezik, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A tüskés kőris a Rutaceae nemzetségbe tartozó növénycsaládból származik. Az évelő növény bokor vagy fa formájában nő, amely akár 26 láb magasra is megnőhet. A növénynek sötétbarna ágai vannak, amelyeken akár fél hüvelyk hosszú tüskék is lehetnek – innen a tüskés kőris elnevezés.

A tüskés kőris bokor/fa gallyainak erős, citromhéjra emlékeztető szaga van. Az apró levélrügyek pirosak és gyapjasak, és tavasszal, a sötétzöld levelek megjelenése előtt zöldessárga virágok jelennek meg. Nyár végén érik a termés, amely eredeti zöld színéről vörösesbarnára változik.

A tüskés kőris Missouriban őshonos. Az állam legtöbb területén (az Ozarks régió kivételével), valamint Észak-Amerika keleti részén más területeken is nő. Általában nedves szurdokokban, sűrűkben és erdőkben, valamint hegyvidéki sziklás szirteken és domboldalakon és nyílt erdős területeken található meg.

Létezik egy ázsiai változata is (amelynek néhány tulajdonsága megegyezik a tüskés kőrisével), a varjú tüskés kőris.

Más néven is ismert

 • Angyalgyökérfa
 • Chuan Jiao (hagyományos kínai orvoslás)
 • Clavalier
 • Pepperwood
 • Suterberry
 • Fogfájás kéreg
 • Fogfájás fa
 • Sárga fa
 • Zanthoxylum

A tüskés kőris története

Történelmileg számos amerikai őslakos törzs használta a szúrós kőrist gyógynövényként. A kéregből készült főzetet a viszkető bőrtől a hátfájásig mindenre használták, valamint görcsök, láz, megfázás, tüdőbetegségek, fogfájás, torokfájás, szülési fájdalom és a csecsemők kólikája kezelésére.

A 19. században Charles Millspaugh az American Herbal Medicine című könyvében leírta a tüskés kőris használatát. Ebben a könyvben a tüskés kőris tüdőgyulladás, kolera, tífusz, tífusz és más betegségek gyógymódjaként határozta meg.

Millspaugh a könyvében kifejtette: „A hatás gyors és tartós volt… A tüskés kőris úgy hatott, mint az elektromosság, olyan hirtelen és diffúz volt a hatása az egész szervezetre. A szúrós kőris tinktúráját minden általam ismert gyógyszerkészítménynél jobbnak tartom.”

Mire használják a tüskés kőrist?

A tüskés kőrist általában a véráramlás elősegítésére használják az egész testben, különösen a reuma kezelésére. A reuma (beleértve az ízületi gyulladás különböző típusait) az ízületek, szalagok és izmok fájdalmával és duzzanatával vagy gyulladásával járó bármely betegség.

A tüskekőris állítólag segít a reuma javításában és az ízületi fájdalom enyhítésében azáltal, hogy gátolja a gyulladást serkentő prosztaglandin nevű hormonokat.

A tüskekőrisnek állítólag számos funkciója és előnye van:

 • Hasmenés elleni szer
 • Gombaellenes szer
 • Émelygéscsillapító szer
 • Reumaellenes tulajdonságok
 • Étvágyserkentő
 • Vér- és nyirokkeringés serkentő
 • Karminatív (gázoldó)
 • Emésztést segítő
 • Diaforetikum (izzadást vált ki a láz csökkentése érdekében)
 • Vérhas elleni orvosság
 • Aranyér elleni szer
 • Liniment (izomfájdalom csökkentésére használt élénkítő bedörzsölés)
 • Rubefacient (javítja a véráramlást a kis erekben)
 • Tinnitus elleni szer (csökkenti a fülzúgást)
 • Tonik (élénkíti és erősíti a szervezetet)

Tüskés kőris gyógyhatásai

A tüskéskőris kéreg alkaloidokat tartalmaz, amelyek nitrogéntartalmú növényi vegyületek, amelyek élettani hatásokat váltanak ki. Az alkaloidok közé tartozik például a morfium, a kinin és még sok más. A tüskéskőris egy alkamidot is tartalmaz, amely zsibbasztó érzést okoz a nyelven és a szájban.

Ez lehet az oka annak, hogy a szúrós kőrist általában fogfájásra használták, bár nincs meggyőző klinikai kutatási bizonyíték arra, hogy a szúrós kőris biztonságos és hatékony a fogfájás enyhítésében.

A tüskekőrisből nyert illóolajok tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban az alkaloidokat. Segítenek a szövetek stimulálásában, ami a vénák tágulását és a keringés javulását eredményezi.

A tüskéskőrisnek rubefikus hatása is van. Ez azt jelenti, hogy a bőrön alkalmazva az illóolajok bőrpírt okoznak, ami a hajszálerek tágulását és a véráramlás fokozódását okozza.

Belsőleg fogyasztva az élénkítő hatású illóolajok – mint például a tüskés kőris olaja – hatással vannak az emésztőrendszerre és a keringési rendszerre.

Klinikai vizsgálatok

Bár a szúrós kőrist hagyományosan számos gyakori betegség kezelésére használják, nagyon kevés klinikai kutatási bizonyíték támasztja alá ezeket az állításokat.

A rendelkezésre álló tanulmányok közül a Journal of Traditional and Complementary Medicine című folyóiratban közzétett 2017-es kutatás kimutatta, hogy a szúrós kőris gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek az enyhe gombás fertőzések kezelésében. További kutatásokra van szükség.

Egy régebbi, 2001-ben a Phytotherapy Research című szaklapban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy az északi szúrós kőris citotoxikus tulajdonságokkal rendelkezik, és képes volt elpusztítani az emberi leukémiasejteket kémcsőben. A megállapítás ellenére nincs bizonyíték arra, hogy ugyanezt a hatást emberekben is kifejti.

Lehetséges mellékhatások

A kőris használatának nincsenek ismert jelentősebb mellékhatásai, ha az ajánlott adagokban alkalmazzák. Néhány gyógynövénytől eltérően úgy tűnik, hogy a májra nézve alacsony a toxicitása.1

Ritkán előfordult, hogy a tüskés kőris allergiát okozott, beleértve az anafilaxia néven ismert súlyos, egész testet érintő reakciót.

Az anafilaxia orvosi vészhelyzetnek minősül. Hívja a 911-et vagy forduljon sürgősségi ellátáshoz, ha az anafilaxia tünetei jelentkeznek, beleértve:10

 • Súlyos kiütés vagy csalánkiütés
 • Szapora vagy szabálytalan szívverés
 • A torok vagy a nyelv duzzanata
 • Légszomj
 • Zihálás
 • Szédülés vagy ájulás
 • Mellkasi fájdalom

Kölcsönhatások és megfontolások

A szúrós kőris alkalmazásának nincsenek ismert ellenjavallatai. De mivel a gyógynövényt nem vizsgálták széles körben, ez nem jelenti azt, hogy 100%-ban biztonságos.

Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen gyógynövényt szedne. Terhes nőknek és szoptatós anyáknak elővigyázatosságból kerülniük kell a szúrós kőris használatát.

Az olyan véralvadásgátlókat, mint a Coumadin (warfarin) szedőknek kerülniük kell a szúrós kőris használatát, mivel potenciálisan fokozhatja a vérhígító hatását, ami könnyű vérzést és véraláfutást okozhat.

Tüskés kőris fogyasztása

A szúrós kőris semmilyen formában történő megfelelő alkalmazására vonatkozóan nincsenek irányelvek. Általános szabályként ne használjon többet, mint a gyártó által megadott ajánlott adag.

A tüskéskőris kéreg kapszulák, kivonatok, tinktúrák, porok, teafilterek és vadon termő szárított kéreg formájában kerül forgalomba. A tüskéskőris-kapszulák könnyen megtalálhatók az interneten és néhány természetes étrend-kiegészítő boltban, gyakran 400 milligrammos (mg) adagokban.

A szárított kéregből és porból általában teát vagy főzetet készítenek. Néhány gyógynövényszakértő azt ajánlja, hogy egy teáskanálnyi tüskéskőris port vagy kérget áztassanak egy csésze forralt vízben gyógyhatású tonikumként.12

Hogyan találod meg a boltok polcain a tüskés kőrist

A gyógynövénykészítmények esetében nehéz a minőségbiztosítás, mivel nagyon kevés gyártó küldi be őket független vizsgálatra.13 Ez a gyakorlat azonban lassan terjed, ezért ellenőrizze a címkén, hogy a terméket független tanúsító szervezet, például a U.S. Pharmacopeia (USP), a ConsumerLab vagy az NSF International tesztelte-e. A gyógynövénykészítmények esetében a minőségbiztosítás nehézségekbe ütközik.

A tanúsítás nem jelenti azt, hogy a termék működik, csak azt, hogy tartalmazza a termék címkéjén szereplő összetevőket, és nem találtak benne szennyeződéseket.

A bio minősítéssel rendelkező gyógynövénytermékek vásárlása szintén segít a biztonság, a tisztaság és a minőség biztosításában.

Gyakran ismételt kérdések

Szedhetnek-e gyerekek tüskés kőrist?
Nem. Nincs elegendő orvosi kutatás a tüksés kőris gyermekeknél történő alkalmazásáról ahhoz, hogy alátámassza a biztonságos használatra vonatkozó állításokat.

Szedhető-e a tüskés kőris szoptatás alatt?
Nem. A szoptatás alatti biztonságos szedéséről nem áll rendelkezésre elegendő ismeret ahhoz, hogy biztonságos használatát javasoljuk.

Jól alkalmazható a tüskés kőris fogfájás esetén?
Nem állnak rendelkezésre olyan jelentős klinikai kutatási eredmények, amelyek bizonyítják, hogy a tüskés kőris biztonságos vagy hatékony lenne a fogfájás kezelésében.

Azonban soha nem szabad a szúrós kőrist vagy más növényi kiegészítőt a szokásos orvosi ellátás helyettesítésére használni, ha olyan betegségben szenved, amely kezelést igényel.