Az Astragalus-t támogató tanulmányok korlátozottak

Az Astragalus (Astragalus membranaceous) egy Ázsiában őshonos növény. A gyógynövény kínai neve, huang qi, „sárga vezért” jelent, mivel a gyökere sárga, és a hagyományos kínai orvoslásban az egyik legfontosabb gyógynövénynek tartják. A gyógynövény más elnevezései között szerepel a bei qi, hwanggi és a tejes bükköny is. A növény gyógyászatilag használt része a gyökér.

Az Astragalus felhasználása

Az astragalust a hagyományos kínai orvoslásban éjszakai izzadás és hasmenés esetén használják. Energiatonikumokhoz is használják, amelyeket az év bizonyos időszakaiban naponta szednek. Az astragalus potenciális előnyeinek tudományos alátámasztása egyelőre hiányzik.

Néhány korlátozott tanulmány betekintést nyújtott abba, hogy az astragalus milyen egészségügyi előnyökkel járhat, de a kutatási áttekintések általában arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb tanulmány gyenge minőségű.

Astragalus hatása az immunfunkcióra

Az alternatív gyógyászatban az astragalus egyik legfontosabb felhasználási területe az immunrendszer működésének javítása. Bár bizonyítékokra van szükség, az astragalus egyik hatásmechanizmusa állítólag az immunsejtek termelésének fokozásában rejlik. Enyhe vírusellenes hatással is rendelkezhet, és segíthet a megfázás megelőzésében. Emberi vizsgálatokból azonban kevés bizonyíték van az astragalus vírusellenes hatásosságára.

Astragalus használata szívbetegség esetén

Az astragalust különböző szívbetegségek esetén is alkalmazzák. Vízhajtó hatása lehet, ami csökkenti a vérnyomást, és az erek ellazulását okozhatja. Emberi vizsgálatokban nem vizsgálták, ezért nem szabad a hagyományos kezelést helyettesítő készítményként használni.

Fáradtság és állóképesség

Korlátozott bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az astragalust tartalmazó gyógynövénykészítmények segíthetnek az erő és az állóképesség fokozásában a sportolóknál. Ezenkívül segíthet a rákos betegek fáradtságának leküzdésében.

Astragalus mellékhatásai

Az autoimmun betegségekben, például Crohn-betegségben, szklerózis multiplexben, pikkelysömörben, reumás ízületi gyulladásban, 1-es típusú cukorbetegségben vagy szisztémás lupus erythematosusban szenvedőknek nem szabad az astragalust használniuk, kivéve, ha szakképzett egészségügyi szakember ajánlja. A transzplantációs műtéten átesett személyek ne használjanak astragalust.

Az astragalus befolyásolhatja a kortikoszteroid gyógyszerek és az immunrendszert elnyomó gyógyszerek hatékonyságát.

Elméletileg az astragalus növelheti az olyan vírusellenes gyógyszerek, mint az aciklovir és az amantadin hatékonyságát.

Az astragalus-kiegészítők biztonságosságát nem vizsgálták, és mivel az étrend-kiegészítők nagyrészt szabályozatlanok, egyes termékek tartalma eltérhet a termék címkéjén feltüntetettől. Ne feledje azt sem, hogy a kiegészítők biztonságosságát terhes nők, szoptatós anyák, gyermekek, valamint egészségügyi problémákkal küzdő vagy gyógyszereket szedő személyek esetében nem állapították meg.

Astragalus szedése

A hagyományos kínai orvoslásban az astragalusból általában főzetet készítenek. A gyökereket vízben felforralják, majd eltávolítják. Gyakran kombinálják más gyógynövényekkel, például ginzenggel.

Nincs elegendő tudományos bizonyíték az astragalus megfelelő adagjának meghatározásához. Az Ön számára megfelelő adag az olyan tényezőktől függhet, mint az Ön kora, neme és kórtörténete. Személyre szabott tanácsokért beszéljen egészségügyi szolgáltatójával.