Mi a Yohimbe?

A Yohimbe kockázatai meghaladhatják a lehetséges előnyöket

A yohimbe egy örökzöld fa, amely Nyugat-Afrikában, Nigériában, Kamerunban, Kongóban és Gabonban nő. A fa kérge tartalmazza az alkaloidáknak nevezett aktív vegyületeket. A fő alkaloidot yohimbinnek hívják. A yohimbe gyógynövény latin neve Pausinystalia yohimbe.

A johimbin az Egyesült Államokban vényköteles gyógyszer a merevedési zavarok kezelésére. Népszerűsége a Viagra bevezetése óta csökkent.

A Yohimbe kéreg kivonatokat bioboltokban és online is árulják. Németországban nem engedélyezett a használata. A yohimbe veszélyes vérnyomás-emelkedést, valamint szorongást és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Yohimbe?

A yohimbe-t Afrikában hagyományosan láz, köhögés, lepra és afrodiziákumként használták. Egyelőre hiányoznak a yohimbe lehetséges előnyeit alátámasztó tudományos bizonyítékok.

Yohimbe hatásai az erekciós zavarokra

A yohimbe kéregkivonatokat széles körben népszerűsítik az interneten és az egészségügyi élelmiszerboltokban, mint természetes afrodiziákumot a libidó növelésére és a merevedési zavarok kezelésére. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy a gyógynövény-kiegészítők hatásosak lennének. A legtöbb klinikai vizsgálat a yohimbine nevű gyógyszert vizsgálta, nem pedig a yohimbe növényi kivonatot.

A yohimbin hatékonyságára vonatkozó tanulmányok ellentmondásos eredményeket hoztak. A szerves merevedési zavarok (fizikai probléma miatt kialakult merevedési zavarok) esetében egyes tanulmányok szerint előnyös lehet a szerves merevedési zavarban szenvedő férfiak számára. Más tanulmányok szerint nem lehet hatékonyabb, mint a placebo.

Egy német tanulmány azt vizsgálta, hogy a nem fizikai probléma miatt kialakult merevedési zavarban szenvedő férfiaknak négy héten keresztül napi 30 mg yohimbin segít-e. A yohimbin hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo (71 százalékkal szemben 45 százalékkal).

Fogyás yohimbevel

Előzetes kutatások szerint a johimbin növeli a lipolízist azáltal, hogy növeli a zsírsejtek számára elérhető noradrenalin felszabadulását és blokkolja az alfa-2 receptor aktiválódását. Egy kontrollált vizsgálat azonban azt találta, hogy a 43 mg/nap yohimbin nem volt hatással a testsúlyra, a testtömegindexre, a testzsírra, a zsíreloszlásra és a koleszterinszintre.

Yohimbe hatásai a depresszióra

A yohimbe-t a depresszió növényi gyógymódjaként reklámozták, mivel blokkolja a monoamino-oxidáz nevű enzimet. Ez azonban csak nagyobb dózisokban (50 mg/nap felett) fordul elő, ami potenciálisan nem biztonságos.

Yohimbe mellékhatásai

A yohimbe állítólagos előnyei ellenére a súlyos egészségügyi kockázatok miatt nem szabad szedni, hacsak nem szakképzett orvos írja fel.

Németországban a yohimbe a gyógynövény biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos aggályok miatt szerepel az E Bizottság (az ország gyógynövényeket szabályozó hatósága) által nem engedélyezett gyógynövények listáján. Az Egyesült Államokban az FDA-nak számos jelentése érkezett a yohimbe használatát követő rohamokról és veseelégtelenségről.

A normál adagok mellékhatásai közé tartozhat a szédülés, hányinger, álmatlanság, szorongás, szapora szívverés és megnövekedett vérnyomás.

Már napi 40 mg is súlyos mellékhatásokat okozhat, például veszélyes vérnyomásváltozásokat, hallucinációkat, bénulást, máj-, vese- és szívproblémákat, és akár halálos kimenetelű is lehet.

Mivel a johimbin blokkolja a monoamino-oxidáz enzimet, a johimbét szedőknek kerülniük kell minden tiramintartalmú ételt (pl. máj, sajtok, vörösbor) és a fenilpropanolamin nevű összetevőt tartalmazó vény nélkül kapható termékeket, például az orrcseppeket.

A vese- vagy májbetegségben, gyomorfekélyben, szívbetegségben, magas vérnyomásban, alacsony vérnyomásban, poszttraumás stressz zavarban és pánikbetegségben szenvedők ne szedjenek yohimbét.

A yohimbe nem szedhető terhes vagy szoptató nőknek, gyermekeknek vagy időseknek.

A yohimbe nem kombinálható antidepresszáns gyógyszerekkel, kivéve, ha orvos felügyelete mellett.

A Yohimbe-kiegészítők biztonságosságát nem vizsgálták, és ne feledje, hogy a kiegészítők biztonságosságát terhes nőknél, szoptató anyáknál, gyermekeknél, valamint egészségügyi problémákkal küzdő vagy gyógyszereket szedő személyeknél nem állapították meg.

A yohimbe adagolása

A yohimbe-nek nincs ajánlott adagja. A yohimbe nem ajánlott, mert nagyon szűk terápiás indexe van. Van egy viszonylag szűk adagolási tartomány – ez alatt a gyógynövény nem hat, e felett pedig mérgező.