A tápláló gyógynövény segíthet megelőzni vagy kezelni bizonyos betegségeket.

A lucerna (Medicago sativa) a Fabaceae családba tartozó évelő növény, amelyet a hagyományos gyógyászatban régóta használnak különféle egészségügyi állapotok kezelésére. Frissen, csíra formájában fogyasztva édes, kesernyés, fűszeres íze van. Kiegészítőként fogyasztva a lucernáról azt tartják, hogy jótékonyan hat a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az ízületi gyulladás, a húgyúti fertőzések, a menstruációs problémák és egy sor más rendellenesség kezelésére1.

Más néven is ismert

 • Bivaly gyógynövény
 • Lucerne
 • Purple medic
 • Purple medical
 • Bíbor medick
 • Sanfoin
 • Mu Xu (a hagyományos kínai orvoslásban használt elnevezés)

Mire használják a lucernát?

A lucerna alacsony kalóriatartalmú, tápanyagban gazdag élelmiszer. Az USDA tápanyag-adatbázisa szerint egy csésze lucernacsíra mindössze 8 kalóriát tartalmaz, de 0,2 gramm zsírt, 0,7 gramm szénhidrátot, 0,6 gramm rostot és 1,3 gramm fehérjét.2 A lucerna gazdag oldható rosttartalma segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a teltségérzet (teltségérzet) fokozásával a fogyásban.

A lucerna számos fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között:

 • Kalcium
 • Vas
 • Kálium
 • Foszfor
 • C-vitamin
 • K3-vitamin

Az étrendi előnyökön túl a lucernát gyakran használják alternatív terápiákban egészségügyi állapotok és anyagcserezavarok kezelésére. A legtöbb esetben a tudományos bizonyítékok, amelyek ezeket az állításokat alátámasztják, gyengék.

Lucerna gyógyhatásai

Magas koleszterinszint

A lucerna szaponinokat tartalmaz, egy olyan anyagot, amelyről úgy gondolják, hogy megköti a koleszterint az epesókhoz és csökkenti a szérum koleszterinszintjét. Állatkísérletek közvetlen összefüggést mutattak ki a lucerna szaponin kivonat növekvő dózisa és a vér koleszterinszintjének csökkenése között patkányoknál.4

Bizonytalan, hogy ugyanez a hatás emberekben is elérhető-e. A lucerna a hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) lehetséges kezelési módjaként kevéssé vizsgált, és nem világos, hogy a patkányoknál alkalmazott azonos relatív dózis biztonságosan alkalmazható-e az embereknél. További kutatásokra van szükség.

Cukorbetegség

A rostban gazdag élelmiszerek, mint például a lucerna, segíthetnek a vércukorszint szabályozásában azáltal, hogy lassítják a glükóz felszívódását a belekben. Mint ilyen, a lucerna segíthet a cukorbetegség vagy a prediabétesz kezelésében. Állatkísérletekben erre némi – bár csekély – bizonyítékot találtak.

Egy 2015-ben az Interventional Medicine and Applied Science című szaklapban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy kémiailag kiváltott cukorbetegségben szenvedő patkányoknál csökkent a vércukorszint, a koleszterinszint, a trigliceridek és a „rossz” alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinszint, miután 21 napon keresztül lucerna kivonatot kaptak. A „jó”, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin szintje is jelentősen emelkedett.5

Jelenleg kevés bizonyíték van arra, hogy ugyanezek az előnyök embereknél is elérhetők. További kutatásokra van szükség.

Húgyúti rendellenességek

Az alternatív egészségügyi szolgáltatók úgy vélik, hogy a lucerna természetes vízhajtóként („víztablettaként”) működik, és alkalmazható a húgyúti rendellenességek, többek között a vesekövek (vesekövek) és a húgyúti fertőzések (UTI-k) kezelésére.6

Az ellenkező állítások ellenére kevés bizonyíték van arra, hogy a lucerna segíthet a vesekövek megelőzésében vagy eltávolításában, még kevésbé az akut húgyúti fertőzések kezelésében.

Premenstruációs szindróma

A lucerna fitoösztrogéneket tartalmaz, olyan növényi alapú hormonokat, amelyek utánozzák a női ösztrogén hormon hatását. A gyógynövényszakértők azt állítják, hogy a lucerna hatékony gyógymód lehet a menstruációs zavarok, például a premenstruációs szindróma (PMS) esetén.7

Kevés bizonyíték van arra, hogy az ösztrogénhatás elég erős ahhoz, hogy bármilyen hasznot hozzon. Még kevesebb bizonyíték támasztja alá azt az állítást, hogy a lucerna megelőzheti vagy kezelheti a menopauza tüneteit, a menopauza utáni nők csontritkulását vagy a mellrákot, ahogyan azt néhány alternatív egészségügyi szolgáltató állítja.

Anyatejtermelés

A lucernát növényi galaktagógnak tekintik, ami azt jelenti, hogy serkentheti az anyatejtermelést. A lucerna valójában az egyik legnépszerűbb hagyományos gyógyszer, amelyet galaktágógusként használnak a fekete mag (Nigella sativa) és a görögszéna (Trigonella foenum-graecum) mellett.

A Procedia folyóiratban 2014-ben megjelent áttekintés szerint a Medicago sativa tabletta biztonságosan alkalmazható erre a célra, de kevés bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet hatékony a kezelés, illetve milyen dózis szükséges.

Arthritis

Számos laboratóriumi vizsgálat arról számolt be, hogy a lucerna erős gyulladáscsökkentő hatást fejt ki azáltal, hogy elnyomja a citokineknek nevezett gyulladáskeltő vegyületek termelődését.

Egyes alternatív egészségügyi szolgáltatók úgy vélik, hogy ez a hatás csökkentheti az osteoarthritishez vagy a reumatoid arthritishez kapcsolódó fájdalmat és gyulladást. A lucerna valójában az egyik legnépszerűbb összetevő, amelyet a gyógynövényes ízületi gyulladás elleni szerekben használnak.

A mai napig ezek az előnyök nagyrészt bizonyítatlanok. Különösen a reumatoid artritisz esetében a gyulladás kiváltó oka autoimmun (vagyis a szervezet saját immunsejtjei támadják meg az egészséges ízületeket). A lucerna semmilyen módon nem változtatja meg ezt a hatást. Sőt, bizonyíték van arra, hogy a lucerna kiválthatja bizonyos autoimmun betegségek akut tüneteit10.

Ami az osteoarthritist illeti, még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a lucerna bármilyen formában segíthetne az ízületi fájdalom vagy gyulladás enyhítésében.

A lucerna lehetséges mellékhatásai

A lucernacsíra biztonságosnak és táplálónak tekinthető, de néhány embernél mellékhatásokat okozhat. Magas rosttartalma miatt a nyers lucerna fogyasztása gázokat, hasi panaszokat és hasmenést okozhat.

Vitathatatlanul nagyobb (és gyakoribb) aggodalomra ad okot a lucernacsíra bakteriális kórokozókkal, például szalmonellával vagy E. colival való szennyeződése.

Az FDA fogyasztói figyelmeztetése

2016-ban az FDA figyelmeztetést adott ki egy 12 államban kitört szalmonellafertőzés miatt, amely közvetlenül a lucernacsírával függött össze. Ennek eredményeképpen az FDA most azt tanácsolja, hogy bizonyos emberek ne fogyasszanak nyers csírákat, nevezetesen:

 • Öt év alatti gyermekek
 • 65 éves és idősebb felnőttek
 • Terhes nők
 • legyengült immunrendszerű emberek, például szervátültetésen átesettek vagy kezeletlen HIV-fertőzöttek.

A szalmonella és E. coli fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, a láz és a hasi görcsök. Ha a friss lucerna fogyasztása után órákkal vagy akár napokkal ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Ösztrogénhatása miatt a lucerna fogyasztását kerülni kell azoknál, akik hormonérzékeny rákos megbetegedésben szenvednek, például emlő-, prosztata-, méhnyak- vagy méhrákban.

A lucernacsíra egy L-kanavanin nevű aminosavat is tartalmaz, amely gyulladást válthat ki bizonyos autoimmun betegségekben, különösen lupuszban szenvedőknél. A lucerna fogyasztása vagy étrend-kiegészítőként való szedése akut lupusos tüneteket válthat ki.10

Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha autoimmun betegségben szenved, beleértve a szklerózis multiplexet vagy a reumás ízületi gyulladást, mielőtt lucernacsírát fogyasztana vagy lucerna-kiegészítőket szedne.

Gyógyszerkölcsönhatások

A lucerna-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel. Nem ismert, hogy ezek a kölcsönhatások mennyire erősek, vagy hogy szükség lehet-e az adag módosítására vagy a kezelés megváltoztatására.

Az aggodalomra okot adó gyógyszerkölcsönhatások közül:

 • Az olyan véralvadásgátló szereket, mint a Coumadin (warfarin), alááshatja a lucerna magas K-vitamin tartalma (amely elősegíti az alvadást).
 • A cukorbetegség elleni gyógyszereket befolyásolhatja a lucerna, ami további vércukorszint-csökkenést és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) fokozott kockázatát okozhatja.
 • A hormonális fogamzásgátlókat a lucerna ösztrogénhatása károsíthatja, és kevésbé hatékonyak lehetnek a terhesség megelőzésében.
  Az immunszuppresszáns gyógyszereket, például a kortikoszteroidokat és a ciklosporint a lucernában lévő L-kanavánin gyulladáskeltő hatása alááshatja.
 • A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az aszpirin és az Advil (ibuprofen) kölcsönhatásba léphetnek a lucernával, és növelhetik a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
 • A gyógyszerkölcsönhatás mértéke nem ismert, és lehet, hogy problémás, de az is lehet, hogy nem. Általános szabályként a nagyobb dózisok általában növelik a gyógyszerkölcsönhatások lehetőségét.

A kölcsönhatások elkerülése érdekében tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, ha lucernát vagy bármilyen más táplálékkiegészítőt használ orvosi céllal.

Lucerna adagolása

A lucerna-kiegészítők széles körben kaphatók a vitaminboltokban, valamint számos bioboltban. Gyógytea, tinktúra, tabletta, por és szárított gyógynövény formájában is árusítják. Friss lucernacsíra sok élelmiszerboltban kapható.

Bár a lucerna megfelelő használatára vonatkozóan nincsenek irányelvek, a gyógynövényt az orvosi kutatások során biztonságosan használták. A National Library of Medicine adatai szerint a lucerna-kiegészítőket napi háromszor 5 grammtól 10 grammig terjedő dózisban alkalmazták, és nem jelentettek károsodást.

Ha bármilyen formában lucerna-kiegészítőt szed, soha ne lépje túl a termék címkéjén szereplő adagot. A lucerna-kiegészítők hosszú távú biztonságosságáról keveset tudunk.

A friss lucernacsíra általában biztonságosnak tekinthető a normál immunrendszerű embereknél. Ennek ellenére a boltban vásárolt csíráknál mindig fennáll a bakteriális szennyeződés veszélye.

Hogy találhatod meg a lucernát a boltok polcain

Számos dolgot kell figyelembe venni, ha friss lucernát fogyasztunk, vagy lucernát szedünk étrend-kiegészítő formájában.

Lucernacsíra

A bakteriális fertőzés kockázatának csökkentése érdekében vásároljon olyan csírákat, amelyeket megfelelően hűtöttek, és nem nyálkásak, fonnyadtak, elszíneződtek vagy büdösek. A csírákat a legjobban a hűtőszekrényben, 40 fok körüli hőmérsékleten lehet tárolni.

Fogyasztás előtt alaposan mossa meg és öblítse le a csírákat, hogy csökkentse a baktériumokkal való érintkezést. Még jobb, ha inkább megfőzzük a csírákat, minthogy nyersen fogyasszuk. Ugyanez vonatkozik a lucernalére is. A főzés megváltoztatja az ízt és a textúrát, de megőrzi a tápérték egy részét.

Alternatív megoldásként vásároljon lucerna magokat az interneten vagy egy bioboltban, és csíráztassa őket otthon.

Lucerna-kiegészítők

A táplálékkiegészítők nem szigorúan szabályozottak a minőségük márkánként eltérő lehet.

Ha táplálékkiegészítőket, tinktúrákat vagy porokat vásárol, olyan márkákat válasszon, amelyeket független tanúsító szervezet, például az U.S. Pharmacopeia (USP), a ConsumerLab vagy az NSF International által teszteltek.

A tanúsítás nem jelenti azt, hogy a táplálékkiegészítők biztonságosak vagy hatékonyak, de biztosítja, hogy a termék címkéjén szereplő összetevők helyesek és tiszták.

A Mu Xu hagyományos kínai gyógymód minőségét nehezebb megítélni. Általában ajánlatos elkerülni az importált gyógynövénykészítményeket. A National Center for Complementary and Integrative Health szerint a Kínából származó gyógynövénykészítmények néha gyógyszerekkel, nehézfémekkel, peszticidekkel és más káros összetevőkkel szennyezettek.