Tanulmányok kimutatták, hogy az élelmiszerek és tápanyagok megváltoztatásával, valamint a különböző élelmiszerek és tápanyagok kombinációjának fogyasztásával megelőzhető a vesekő. Az étrend képezi folyadékszükségletünket is. A táplálkozás a folyadék körülbelül 20%-át biztosítja a szervezet számára. A zöldségek és gyümölcsök, valamint például a spenót és a görögdinnye körülbelül 90%-ban vizet tartalmaznak. Az italok, például a gyümölcslevek, a tej, a bor, a sör, a tea és a kávé szintén tartalmaznak vizet.

A kiszáradás megelőzése

Az emberi test fő kémiai összetevője a víz, amely a testtömeg 60%-át teszi ki. Ha hiány van a folyadékokból, például a vízből, a szervezet kiszárad, és az érintettek fáradtnak érzik magukat. A folyadékszükséglet mindannyiunk esetében jelentősen eltérhet, olyan tényezőktől függően, mint az intenzív testmozgás, a környezet és az egészségi állapot. Az Institute of Medicine javaslata szerint a megfelelő napi folyadékbevitel férfiak esetében körülbelül 3 liter, nők esetében pedig 2 liter.

A vizelet kevésbé savassá tételére, a vesekövek elkerülése érdekében ajánlott citrát hozzáadása az ivóvízhez. A citromlé és a citrom magas citrátforrás. A citrát megakadályozza a kőképződést, és segíti a kristályok megkötésének megelőzését is, így a kövek mérete nem fog növekedni.

Olyan helyzetekben, mint például a maratoni futás, több folyadékot veszítünk az izzadással. Így a kis mennyiségű cukorral és elektrolitokkal kevert ivóvíz bevitele segíthet a kiszáradás megelőzésében.

Diéta és táplálkozás vesekő esetén

Súlykontroll

Az elhízott egyéneknél nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata. Fontos, hogy hidratáltak maradjanak, mivel a túlsúlyos embereknél nagyobb az esélye a kiszáradásnak. A vesekő kialakulásának kockázata megnőhet, ha extrém diétát tartanak, vagy ha a fogyás érdekében hashajtókat fogyasztanak. Fontos az egészség megőrzése az étrend és a testmozgás révén.

Diéta és a vesekő típusa

Mivel a kalcium-oxalát kövek akkor képződnek, ha a vizelet savassága magas, előnyös olyan italok és élelmiszerek fogyasztása, amelyek segítenek a vizelet savasságának csökkentésében (például olyan táplálékkiegészítők fogyasztása, mint a kalcium-citrát, a kálium-citrát és a magnézium-kálium-citrát).

Ha a vizelet magasabb kalciumszintet mutat, egy átlagos napra legfeljebb 2 gramm nátrium bevitele javasolt. Mindezek a lépések segítenek a kalcium-oxalátkő kialakulásának megelőzésében. A nagyobb fehérjemennyiségek kerülése és a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele is javasolt.

Az oxalátok gátolják a szervezet kalciumfelszívó képességét, és ennek következtében a kalcium felhalmozódik a vesében, és oxalátkövek képződnek. Az olyan élelmiszerek, mint a cékla, a csokoládé, a zeller, a bogyós gyümölcsök, a spárga, a petrezselyem, a szójatermékek, a földimogyoró, a mandula, a kesudió, a gabonafélék, például a teljes kiőrlésű búza és a zabpehely oxalátot tartalmaznak.

A kalciumbevitel csökkentése mindenesetre csak orvosi tanácsra történik, mivel a kalcium nagyon fontos az egészséges fogak és csontok fenntartásához. Ráadásul a tanulmányok nem mutatják, hogy a kalciumbevitel csökkentése befolyásolná a kalciumkövek növekedését és kialakulását.

A húgysavkövek kialakulásának elkerülése érdekében a fruktóz- és fehérjebevitel csökkenthető. A vesekő kialakulásának kockázata akár 38% is lehet, ha a fruktózfogyasztást növeljük. Az alkoholtartalmú italok, különösen a sör korlátozása is ajánlott. Mivel a betain és az áfonyalé savassá teszi a vizeletet, kerüljük ezek fogyasztását, viszont citrusfélékből készült levekkel lúgosítjuk a vizeletet. A hal, a baromfi és a húskészítmények mennyiségének csökkentése az étrendben segít a húgysavkő-képződés csökkentésében.

Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk purint, több húgysav termelődik, ami a vesékben kőképződéshez vezet. A purin nagy mennyiségben van jelen a kagylókban és a vörös húsokban. Célszerű a purinbevitel csökkentése és az egészséges étrend követése.

Ha a vizelet nem elég savas, az elősegíti a kalcium-foszfát kő képződését, ami gyakori a terhes nők körében. Ezért olyan élelmiszerek fogyasztása ajánlott, amelyek növelhetik a vizelet savasságát.

Ha a vizelet savasabb, cisztinkövek képződnek; fogyasszon olyan ételeket és italokat, amelyek csökkentik a vizelet savasságát.

A struvitkövek a húgyhólyag fertőzéseivel függnek össze. A hidratáltság megőrzése folyadékfogyasztással és zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék és gabonafélék fogyasztásával segít a hólyaghurut csökkentésében. A vizelet savasságát növelő étrend fogyasztása segít.

Vitaminok

Tanulmányok megállapították, hogy a B-vitaminok, mint például a riboflavin, a tiamin, a niacin, a B12 és a B6 nem befolyásolják a vesekövet. A B6 állítólag növeli az oxalátot a vizeletben. Az orvosok útmutatása szerint a C-vitamin, a halmájolajok, a D-vitamin vagy más kalciumot tartalmazó ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők használata nem ajánlott, mivel egyeseknél növelheti a kőképződés kockázatát.

A magas vérnyomás megállítását célzó étrendi megközelítések (DASH) diéta

A DASH-diéta követhető a vesekövek megelőzésére, mivel úgy van kialakítva, hogy a nátriumbevitelt csökkenti. Az étrendbe sokféle tápanyagban gazdag gyümölcs is beletartozik. A DASH ételek segítségével a szisztolés vérnyomás akár 14%-kal is csökkenhet, ami csökkenti jelentősen javíthatja az egészségi állapotot.