A betegség a gyerekkor része. Az ő immunrendszerük még nem volt kitéve annyi baktériumnak, mint a felnőtteké. Ezért gyakrabban betegednek meg. Vannak olyan betegségek és fertőzések, amelyek nagyon gyakoriak a gyermekeknél. Ezek többsége viszonylag ártalmatlan, és otthon is kezelhető.

Fontos tudni, hogy milyen betegségek és fertőzések gyakoriak gyermek- és serdülőkorban. Ez segít abban, hogy gyorsabban felismerje a gyermeke szokatlan betegségét.

Gyakori iskolai betegségek/fertőzések

Út a jobb közérzethez

Minden gyerek megbetegszik időről időre. A legtöbb általuk átélt betegség nagyon gyakori. Általában nem adnak okot nagyobb aggodalomra. A leggyakoribb betegségek és fertőzések közé tartoznak:

Nátha

Tünetek: Tüsszögés, orrfolyás, torlódás, köhögés, könnyező szemek.
Okozója: Egy vírus, amely könnyen terjed az emberek, különösen a gyermekek között.
Kezelés: A megfázás lefolyik. Nem sokat tehetsz érte. Ne adjon 6 év alatti gyermekeknek vény nélkül kapható (OTC) köhögés- és megfázás elleni gyógyszereket. Adhat gyermekének paracetamolt (Tylenol) vagy ibuprofent (Advil), hogy enyhítse a tüneteket. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a fejfájás, az izomfájdalmak és a láz esetén. Soha ne adjon aszpirint gyerekeknek vagy tizenéveseknek. Kapcsolatba hozták a Reye-szindrómával, egy ritka, de súlyos betegséggel.

Influenza

Tünetek: Láz, hidegrázás, testfájdalom, torokfájás, étvágytalanság, fáradtság.
Okozója: Egy vírus, amely könnyen terjed, különösen köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe. Az influenza elleni védőoltás (influenza elleni oltás) segíthet megvédeni Önt és családját az influenza elkapásától.
Kezelés: A tipikus esetek nem igényelnek kezelést. A tünetek otthon is kezelhetők gyógyszerekkel, alvással és sok folyadékkal. Ha gyermeke 2 évesnél fiatalabb, mindig egyeztessen orvosával. Akkor is konzultáljon orvosával, ha gyermekének egyéb olyan betegségei vannak, amelyek magas kockázatúnak minősítik. Ilyen állapotok például az asztma, szívbetegség, immunszuppresszió stb.

Torokgyulladás

Tünetek: Láz, hasi fájdalom, vörös és duzzadt mandulák, torokfájás.
Okozója: Az orrban és a torokban élő baktériumok. Könnyen terjednek köhögés vagy tüsszentés közben.
Kezelés: Streptococcus-teszt igazolja a streptococcust az orvosi rendelőben. Az antibiotikum a tipikus kezelés.

Gastroenteritis („gyomorhurut”)

Tünetek: Hasmenés, hányinger, hányás.
Ok: Egy vírus, amely gyorsan terjed a házakban és az iskolákban.
Kezelés: Általában néhány nap alatt elmúlik. Az otthoni kezelésnek sok pihenést, folyadékot és kézmosást kell tartalmaznia.

Mononukleózis

Tünetek: Influenzaszerű tünetek, beleértve a lázat, izomfájdalmakat, fáradtságot és torokfájást.
Okozója: Az Epstein-Barr vírus, amely csókolózással, köhögéssel, tüsszentéssel vagy nyállal való érintkezéssel terjed.
Kezelés: Az otthoni kezelésnek sok pihenést kell tartalmaznia. Gyógyszer adható a fájdalom, a láz vagy az izomfájdalom enyhítésére.

Fülgyulladás

Tünetek: Fülfájás, láz, nyelési vagy alvási nehézségek, kisebb gyermekeknél a fül rángatása.
Ok: Amikor egy vírus vagy baktérium bejut a dobhártya mögötti térbe. Ennek hatására genny képződik. A dobhártyára nehezedő nyomás fájdalmat okoz.
Kezelés: Sok orvos „kivár és megnézi”, mielőtt antibiotikumot javasolna. Az antibiotikumok nem segíthetnek a vírus okozta fülgyulladáson. Gyakran nem sokat segítenek, amíg a fertőzés magától meg nem gyógyul. A fájdalomra otthon is adható gyógyszer.

Kötőhártya-gyulladás

Tünetek: Szemvörösség, duzzanat, váladékozás, szempanaszok, viszketés.
Ok: Okozhatja baktérium, vírus, allergia vagy szemet irritáló anyagok, például vegyi anyagok. A baktérium vagy vírus által okozottak fertőzőek.
Kezelés: Ha az ok bakteriális, a kötőhártya-gyulladást általában antibiotikus szemcseppel vagy kenőccsel kezelik. A vírusos, allergiás és kémiai kötőhártya-gyulladást nem kezelik antibiotikummal. A kellemetlen érzésre gyógyszer adható. A meleg vagy hűvös borogatás is segíthet a tünetek enyhítésében.

Fejtetű

Tünetek: Apró bogarak a hajban, peték (nittek) a hajszálakon a fejbőrhöz közel, viszkető fej, apró dudorok vagy sebek a vakarózásból.
Ok: Apró paraziták, amelyek a fejbőrből származó apró mennyiségű vérből táplálkoznak. Erősen fertőzőek, de nem veszélyesek.
Kezelés: A betegséget nem lehet kezelni: Gyógyszeres kezelések kaphatók recept nélkül vagy vénykötelesen. Ezek közé tartozik a sampon, a krémes öblítés vagy a testápoló. Ezek elpusztítják a tetveket. Orvosa javasolhatja, hogy a kezelés után a tetveket finom fogú fésűvel távolítsa el.

Megfontolandó dolgok

Az itt felsorolt betegségek többségénél elegendő az otthoni kezelés vagy egy orvosi vizit. Néha azonban a gyerekek olyan jeleket mutatnak, amelyek nem normálisak. Ha gyermeke a felsorolt tünetek bármelyikét mutatja, azonnal hívja fel orvosát.

  • Nem iszik elég folyadékot.
  • Magas láz, vagy lázas kiütésekkel együtt.
  • Szapora légzés vagy légzési nehézségek.
  • Kékes bőrszín.
  • Álmos vagy letargikus.
  • Zavarodott vagy dezorientált.
  • Influenzás tünetek, amelyek javulnak, de aztán rosszabbodnak.