Mi az a fülgyulladás?

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség a gyermekek körében. Ezt vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Ezek a fertőzések nyomást hoznak létre az Eustachi csőben, amely a torkot a középfüllel köti össze. Ez a nyomás okozza a fülfájást.

A krónikus fülgyulladás 6 hétig vagy tovább is eltarthat, de a legtöbb fertőzés vírusos, és 3 nap után magától elmúlik anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulni. A gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak fülgyulladást, ha más gyermekek betegségének vannak kitéve, különösen a téli hónapokban. Azok a csecsemők, akik fekve isznak cumisüvegből, szintén nagy valószínűséggel kapnak fertőzést.

fülgyulladás

A fülgyulladás tünetei

Az intenzív fájdalom a gyermek fülében általában a fülgyulladás első jele. A kisgyermekek elmondhatják, hogy fáj a fülük, de a csecsemők esetleg csak sírnak. Gyermeke többször is meghúzhatja a fájó fület. A fájdalom általában éjszaka és akkor erősebb, amikor gyermeke rág, cumisüveget szopik vagy fekszik. Ilyenkor a nyomás a legnagyobb. Egyéb tünetek közé tartozik az orrfolyás, köhögés, láz, hányás vagy szédülés és halláscsökkenés.

Mi okozza a fülgyulladást?

A fülgyulladás a középfülben történik. Vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. A fertőzés nyomást hoz létre az Eustachi csőben. Ez a cső nem működik megfelelően, ha tele van az orrból származó vízelvezetéssel vagy az allergiából, megfázásból, baktériumokból vagy vírusokból származó nyálkahártyával.

A gyermek adenoidjai (a mandulák fölött a torok hátsó részén lógó kis szövetdarabok) néha elzárhatják az Eustachi cső nyílását, mivel kisgyermekeknél nagyobbak.

Hogyan diagnosztizálják a fülgyulladást?

Orvosa úgy fogja ellenőrizni a fülgyulladást, hogy egy kis, fénnyel ellátott távcsővel belenéz a gyermek fülébe. Akkor tudja meg, hogy a dobhártya fertőzött-e, ha vörösnek tűnik. A fertőzés egyéb jelei lehetnek a fülben lévő folyadék vagy a megrepedt dobhártya – amely lyukat hagy maga után. Orvosa más tüneteket is keresni fog gyermekénél, például orrfolyást, köhögést, lázat, hányást és szédülést.

Megelőzhető vagy elkerülhető a fülgyulladás?

Bár a fülgyulladás nem fertőző, az azt okozó baktérium vagy vírus gyakran fertőző. Fontos, hogy:

  • Oltassa be gyermekét pneumococcus konjugált vakcinával, amely a pneumococcus baktériumok több típusa ellen véd. Ez a baktériumtípus a fülgyulladás leggyakoribb oka. Időben kapja meg gyermeke az oltásokat.
  • Gyakorolja a rutinszerű kézmosást, és kerülje az étel- és italmegosztást, különösen, ha gyermeke nagy létszámú gyermekcsoportokkal kerül kapcsolatba a bölcsődében vagy az iskolában.
  • Kerülje a passzív dohányzást.
  • Az első 6 hónapban kizárólag szoptassa gyermekét, és legalább 1 évig folytassa a szoptatást. Tegye a babát ferdén a szoptatás közben.

A szokásos allergia- és megfázás elleni gyógyszerek nem védenek a fülgyulladás ellen.

A fülfertőzés kezelése

A fülgyulladást kezelni kell. Ha kezeletlenül maradnak, szükségtelen fájdalmat és maradandó halláskárosodást okozhatnak gyermeke számára.

A fülgyulladás általában néhány nap alatt elmúlik. Orvosa valószínűleg vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal vagy fülcseppekkel fogja kezelni gyermeke fájdalmát és lázát. Ha gyermeke a kezelés megkezdése után néhány napon belül nem javul, előfordulhat, hogy vissza kell vinnie az orvoshoz. Ekkor orvosa antibiotikumot írhat fel, ha a fertőzést baktériumok okozzák.

Az orvosok óvatosak a fülfertőzésre adott antibiotikumok felírásával kapcsolatban, kivéve, ha a fertőzés krónikus és gyakori. A kutatások azt mutatják, hogy az antibiotikumok túlzott felírása a fülgyulladásra nem hatékony. Az Amerikai Családorvosok Akadémiája azt javasolja, hogy az orvosok várjanak 2-3 napot, mielőtt antibiotikumot írnának fel fülfertőzésre 2-12 éves gyermekeknél, akiknek nem súlyos tünetei vannak. Ez időt ad arra, hogy kiderüljön, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek hatnak-e.

Ha gyermekének krónikus fülfertőzései vannak, halláskárosodásra utaló jelek, vagy a halláskárosodás miatti beszédkésés, orvosa fül-orr-gégészhez (fül-orr-gégész) utalhatja. A fül-orr-gégész javasolhatja, hogy gyermekét műtéttel kezeljék. A műtét során a fül-orr-gégész csöveket helyez be gyermeke középfülébe. A csövek csökkentik a nyomást, és lehetővé teszik a folyadék elvezetését. Néhány gyermeknek természeténél fogva kicsik az Eustachi csövek, így ez segít korrigálni ezt a problémát. Ahogy gyermeke füle nő és fejlődik, a csövek kihullanak, és a fülgyulladás már nem jelent problémát. Néha a csövek túl hamar kihullanak, és ki kell cserélni őket. Néhány gyermeknél a csövek soha nem esnek ki, és végül műtéti úton kell eltávolítani őket. A műtét gyors, és nem igényel éjszakai kórházi tartózkodást.

Orvosa akkor is javasolhatja ezt a műtétet, ha gyermekének gyakori fülfertőzései vannak, vagy ha gyermekének Down-szindrómája, szájpadhasadása vagy legyengült immunrendszere van.