Az Amerikai Családorvosi Akadémia (AAFP) szerint a derékfájás az ötödik leggyakoribb oka az orvoslátogatásoknak. A legtöbb terhes nőnek van valamilyen fokú hátfájása. Azoknál a nőknél, akiknek korábban már volt hátfájásuk vagy túlsúlyosak, nagyobb a terhesség alatti hátfájás kockázata. Az alábbiakban a lehetséges okokat, valamint a hátfájás megelőzésének és enyhítésének módjait ismertetjük.

terhesség alatti hátfájás

Út a jobb közérzethez

A terhesség alatti hátfájásnak számos oka lehet. Ezek a szervezetben bekövetkező változásoknak tudhatók be.

A hátizmokra nehezedő nyomás

Ahogy a baba növekszik, a méhe kitágul és nehezebbé válik. Ez plusz terhet ró a hátizmaira. Előfordulhat, hogy hátrahajol vagy meggörbül a dereka. A nyomás hátfájáshoz vagy merevséghez vezethet.

A hasizmok gyengesége

A növekvő baba a hasizmokra is nyomást gyakorol. Ez azok megnyúlását és gyengülését okozhatja. A has- és a hátizmok kapcsolatban állnak egymással. A hátizmaidnak keményebben kell dolgozniuk, hogy ellensúlyozzák a hasadat.

Testtartás

A terhesség megváltoztathatja a súlypontodat. Az, ahogyan mozog, ül és áll, fájdalmat okozhat a hátának és más testrészeinek. A rossz testtartás miatt összenyomódott ideg szintén okozhat fájdalmat.

Terhességi hormonok

A terhesség alatt számos hormon változik meg különböző okokból. A terhesség későbbi szakaszában a hormonok megemelkednek, hogy ellazítsák a medence izmait és szalagjait. Ez felkészíti a szervezetét a szülésre. Ha az izmok és szalagok túlságosan meglazulnak, az hátfájáshoz vezethet.

Stressz

A szorongás és a felgyülemlett feszültség feszessé vagy merevvé teheti a hátizmait.

A hátfájás megelőzése érdekében figyeljen arra, hogyan ül, áll, alszik és mozog.

 • Üljön úgy, hogy a hátát megtámassza: Válasszon ágyéki széket, vagy helyezzen párnát a dereka mögé. Próbálja meg feltámasztani a lábát, hogy fokozza a véráramlást és megakadályozza a görnyedést.
 • Üljön és álljon egyenesen.próbálja meg a hátát a fenékkel és a lábakkal egy vonalban tartani, ahelyett, hogy a derekát meggörbítené. Ne üljön vagy álljon hosszabb ideig ugyanabban a helyzetben. Megcsíphet egy ideget. Ne zárja be a térdeit. Ha hosszú ideig kell állnia, próbálja meg egy-egy lábát egy dobozon vagy zsámolyon megpihentetni.
 • Olyan alacsony sarkú cipőt viseljen, amely kényelmes, és az egész testét megtámasztja. segíthet, ha boltozattartó betétet használ. Kerülje a magassarkú cipőket, amelyek kibillenthetik az egyensúlyából.
 • Aludjon olyan matracon, amely nem túl puha és támasztékot nyújt. terhesség idején a legjobb, ha az oldalán alszik. Helyezzen párnákat a hasa alá és a lábai közé a további alátámasztás érdekében. Próbálja meg elkerülni a háton alvást. Ez nyomást gyakorolhat a méhére, és elvághatja a baba vérellátását.
 • Ne forgolódjon, és ne végezzen hirtelen mozdulatokat, amelyek megterhelhetik a hát- vagy hasizmokat.
 • Ne emelje fel a tárgyakat előre hajolva, hanem tartsa egyenesen a hátát, és a háta helyett a lábával emelje fel a tárgyakat. Vigyázzon, hogy ne emeljen vagy cipeljen egyszerre túl nagy súlyt.
 • Mozogjon sokat.Ez segít megerősíteni a hát- és hasizmokat, és javítja a testtartását. Beszéljen orvosával arról, hogy milyen típusú testmozgás biztonságos. A gyakori gyaloglás és úszás jó. Ha a terhesség előtt is nagyon aktív volt, akkor lehet, hogy ugyanolyan szintű tevékenységet folytathat. Bizonyos mozdulatok és nyújtások, például a kegelgyakorlatok, szintén felkészítik Önt a szülésre.
 • Viseljen kismamanadrágot. A széles, rugalmas derékpánt extra tartást biztosít.

Ha hátfájása van, ezek a tippek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a merevséget.

 • Alkalmazzon meleg vagy hideg borogatást a hátára. Kerülje, hogy extrém hőmérsékletet tegyen a hasára.
 • Vegyen be paracetamolt
 • Találjon módot a stressz enyhítésére. Tanuljon légzőgyakorlatokat, vagy vegyen részt szülés előtti jógaórán.
 • Vegyen igénybe szülés előtti masszázst egy képzett terapeutától.
 • Kérdezze meg orvosát az alternatív gyógymódokról. Ez magában foglalhatja az akupunktúrát vagy a csontkovács kezelést. Ide tartozhat az osteopátiás manipuláció is. Az izmokat és az ízületeket nyújtással és gyengéd nyomás alkalmazásával mozgatják meg.

Megfontolandó dolgok

Az AAFP nem javasolja egyes képalkotó vizsgálatok elvégzését, ha a derékfájás 6 hétnél rövidebb ideje fennáll. Kivételt képez, ha súlyos kockázat áll fenn, például neurológiai probléma. A kutatások azt mutatják, hogy a 6 hét előtt végzett képalkotás nem javítja az eredményeket. Növeli az egészségügyi költségeket. Egyes képalkotó vizsgálatok nem biztonságosak a terhesség alatt. Beszéljen orvosával az előnyökről és a kockázatokról.

Mikor forduljon orvoshoz

Forduljon háziorvosához, ha:

 • Fájdalma súlyosbodik vagy 2 hét után sem múlik el. A hátfájás a koraszülés jele lehet.
 • Érzékvesztést érzékel a hátában, a lábaiban, a medencéjében vagy a nemi szervek területén.
 • Láza van, égő érzést érez pisilés közben, vagy hüvelyi vérzés jelentkezik. Húgyúti fertőzése (Húgyúti fertőzés) vagy vesegyulladása lehet.
 • Olyan sérülése vagy traumája van, amely hátfájást okoz.

Kérdések, amelyeket fel kell tennie orvosának

 • Honnan tudom, hogy a hátfájásom súlyos-e vagy sem?
 • Milyen típusú testmozgás biztonságos a terhesség alatt?
 • Biztonságos-e a masszázs a terhesség alatt?
 • Megszűnik a hátfájásom a szülés után?