Mi a ginseng?

A ginzeng egy növény. A ginsenggyökér különböző fajtáit Ázsiában és Észak-Amerikában évszázadok óta használják gyógymódként. A ginzeng az egyik legnépszerűbb gyógynövényes gyógyszer a világon.

Ginseng egészségügyi előnyei

A ginzengnek két fő fajtája van: az ázsiai vagy koreai ginzeng (Panax ginseng) és az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius). Tanulmányok megállapították, hogy a különböző típusok különböző előnyökkel járnak. A hagyományos kínai orvoslásban az amerikai ginzenget kevésbé tartják serkentő hatásúnak, mint az ázsiai fajtát.

Bár sok más gyógynövényt is ginzengnek neveznek — mint például az eleuthero vagy a szibériai ginzeng –, ezek nem tartalmazzák a ginzenozidok hatóanyagát.

A ginzenget hagyományosan számos egészségügyi állapotra használják. A legtöbbjükre gyakorolt előnyeit azonban még nem kutatták komolyan. Ezek közé tartoznak:

Immunitás építése. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng erősítheti az immunrendszert. Bizonyítékok vannak arra, hogy az amerikai ginzeng kivonat egy bizonyos típusa csökkentheti a megfázások számát és súlyosságát felnőtteknél.

Szabályozza a vércukorszintet. Több, embereken végzett vizsgálat is kimutatta, hogy a ginseng csökkentheti a vércukorszintet.

Javítja a koncentrációt. Van néhány korai bizonyíték arra, hogy a ginseng kis mértékben, rövid távon fokozhatja a koncentrációt és a tanulást. A szellemi teljesítményt vizsgáló egyes tanulmányokban a ginsenget a ginkgo fa leveleinek kivonatával kombinálták, amely egy másik hagyományos gyógymód, amely állítólag segít a demencia kezelésében. Bár ezek a tanulmányok érdekesnek tűnnek, sok szakértő úgy érzi, hogy több bizonyítékra van szükség.

A ginzenget a hangulat javítására és az állóképesség fokozására, valamint kezelésére is vizsgálták:

  • Rák
  • Szívbetegségek
  • Fáradtság
  • merevedési zavarok
  • Hepatitis C
  • Magas vérnyomás
  • Menopauzális tünetek

Bár néhány ilyen felhasználási mód ígéretes, a bizonyítékok nem meggyőzőek.

ginseng

Ginzeng adagolás

A ginseng standard adagjait nem állapították meg egyetlen állapotra sem. A kiegészítők minősége és hatóanyagai gyártónként nagymértékben eltérhetnek. Ez megnehezíti a standard adagok megállapítását.

Mindig megbízható cégtől vásároljon ginzenget. Mivel drága gyökérről van szó, fennáll a veszélye annak, hogy a tisztességtelen gyártók a ginzenget más dolgokkal kiegészítve adják el, vagy kevesebbet tartalmaznak, mint ami az üvegen szerepel.

Ginseng felhasználása

A ginzenget étrend-kiegészítőként tea, szárított gyógynövény, por vagy kapszula formájában kaphatja.

Ginseng az élelmiszerekben

A ginzengnek nincsenek természetes élelmiszer-forrásai. A ginzenget néha energiaitalokhoz és élelmiszerekhez adják.

Ginseng fogyasztás kockázatai

Mellékhatások. A ginzeng mellékhatásai általában enyhék. Jelentések szerint idegességet és álmatlanságot okozhat. A ginzeng hosszú távú használata vagy nagy dózisú alkalmazása fejfájáshoz, szédüléshez, gyomorpanaszokhoz és egyéb tünetekhez vezethet. A ginzenget rendszeresen használó nőknél menstruációs változások jelentkezhetnek. A ginzenggel szembeni allergiás reakciókról is beszámoltak.

Kölcsönhatások. Ne szedjen ginzenget anélkül, hogy konzultálna orvosával, ha bármilyen gyógyszert szed. Ez különösen igaz, ha cukorbetegségre szed gyógyszereket, mert a ginseng befolyásolhatja a vércukorszintet. Kölcsönhatásba léphet a warfarinnal és néhány depresszió elleni gyógyszerrel is. A koffein felerősítheti a ginseng élénkítő hatását.

Kockázatok. A ginseng mellékhatásainak elkerülése érdekében egyes szakértők azt javasolják, hogy ne használd 3 hónapnál – vagy néha csak néhány hétnél – hosszabb ideig egyszerre.

A biztonságosságára vonatkozó bizonyítékok hiánya miatt a ginseng nem ajánlott gyermekek, terhes vagy szoptató nők számára.