Számos olyan gyógyszer létezik, amely képes csökkenteni a vérnyomást, hogy az a normális határértékek közé kerüljön.

A magas vérnyomás esetén leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a következők:

Diuretikumok vagy vízhajtók

Ezek gyakran az első szerek, amelyeket az esszenciális hipertónia ellenőrzésére használnak, és példaként említhetők a hidrokloratiazid, a tiazid, az indapamid és a klóratalidon. Ahogy a nevük is mutatja, ezek a gyógyszerek a vesékre hatnak, hogy növeljék a vizelettel a szervezetből kiürülő víz mennyiségét, ami csökkenti a testben lévő vértérfogatot és ezáltal a vérnyomást.

Ezenkívül egyes vízhajtók segítenek kitágítani vagy ellazítani az artériák falát, ami azt jelenti, hogy a vér könnyebben áramlik ezeken az ereken, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

magasvérnyomás gyógyszerek

Béta-blokkolók

A béta-blokkolók közé tartozik például az atenolol, a metoprolol, a nadolol, a pindolol, a karvedilol és a labetelol. Ezek a szerek blokkolják a szív béta-receptorait, és csökkentik az erőt, amellyel a szív pumpál. A béta-blokkolók a szívfrekvenciát is csökkentik.

Kalciumcsatorna-blokkolók

Ezek a szerek gátolják a kalcium áramlását az erek izmaiban, aminek hatására azok ellazulnak és kitágulnak. Ez csökkenti a nyomást, amellyel szemben a szívnek pumpálnia kell, és ezáltal a vérnyomást. Ilyen szerek például az amlodipin, a nifedipin, a nikardipin és a verapamil.

Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók

Ezek a gyógyszerek megállítják az angiotenzin II hatását, amely normális esetben szűkíti az ereket. Hatásának blokkolása tágítja az ereket és csökkenti a vérnyomást. Néhány példa ezekre a szerekre az enalapril, a kaptopril és a ramipril.

Angiotenzinreceptor-blokkolók

Ezek a gyógyszerek úgy hatnak, hogy megakadályozzák az angiotenzin II hatását a receptorán, ezért az ACE-gátlókhoz hasonló hatást fejtenek ki. Ilyenek például a lozartán, a kandezartán és a telmesartán.

Centrálisan ható szimpatolitikusok

Ezek olyan anyagok, amelyek a központi idegrendszerre hatva érkitágulást és ezáltal a vérnyomást idézik elő. Az ebbe az osztályba tartozó gyógyszerek közé tartozik a metildopa és a klonidin. A metildopa alkalmas magas vérnyomásban szenvedő terhes nők számára.

Alfa-blokkolók

Ezek az alfa-adrenerg receptorok blokkolásával hatnak, ami ellazítja és kitágítja az ereket. Ez csökkenti a nyomást, amellyel szemben a szívnek pumpálnia kell, és ezáltal a vérnyomást.

Vazodilatátorok

Az ebbe az osztályba tartozó gyógyszerek közé tartozik a hidralazin és a minoxidil, amelyek ellazítják az erek simaizomzatát, ami az erek ellazulását és tágulását okozza. Ez szintén csökkenti a nyomást, amellyel szemben a szívnek pumpálnia kell, és ezáltal a vérnyomást.