A vérnyomás az artériák falára a vér áramlása során gyakorolt nyomás leírására használt kifejezés. Ez a nyomás akkor a legmagasabb, amikor a szív összehúzódik és a vért az artériákon keresztül pumpálja, és ezt nevezzük szisztolés nyomásnak.

A vérnyomást higanymilliméterben (mm Hg) mérik, és az egészséges szisztolés vérnyomás 120 mm Hg körül van. Ahogy a szív két ütés között ellazul, a vér a vénákon keresztül visszaáramlik a szívbe, és az artériákban csökken a nyomás. Az artériákban azonban még mindig van némi maradék nyomás, amely megakadályozza, hogy azok összeessenek. Ezt nevezzük diasztolés nyomásnak, és egy egészséges egyénnél 80 mm Hg körül kell lennie.

A vérnyomás a nap folyamán ingadozik, fizikai megterheléskor vagy például stresszes pillanatokban emelkedik, amikor a szív erősebben pumpál. Az életkor is befolyásolja a vérnyomást, mivel az erek falai megkeményednek, és az életkor előrehaladtával veszítenek rugalmasságukból, ami a szisztolés és diasztolés vérnyomás emelkedéséhez vezet.

A magas vérnyomás néhány kockázati tényezője a következő:

Esszenciális hipertónia

Egyes embereknél a magas vérnyomás vagy magas vérnyomás ismert ok nélkül áll fenn. A magas vérnyomásnak ezt a típusát esszenciális hipertóniának nevezzük. Az ebben az állapotban szenvedő embereknél a test kisebb artériái szűkülnek, ami azt jelenti, hogy a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért a távolabbi szervekhez és végtagokhoz juttassa. Ez megemeli a vérnyomást. Az esszenciális hipertóniát elsődleges hipertóniának is nevezik, és a magas vérnyomásesetek 5%-a esszenciális hipertónia.

mi okozza a magas vérnyomást

Családi előzmények

A magas vérnyomás, különösen az esszenciális hipertónia gyakran genetikai alapokon nyugszik, és előfordulhat, hogy a családban öröklődik. Azoknál az embereknél, akiknek első fokú rokonaiknál ez a betegség fennáll, fokozott a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

Betegségek

A magas vérnyomást más betegségek is okozhatják, például vesebetegség, Cushing-szindróma, lupus, feokromocitóma vagy mellékvese-daganat.

Gyógyszerek

A gyógyszerek is okozhatnak magas vérnyomást. Néhány példa erre a fájdalomcsillapítók, például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a kortikoszteroidok, az orális fogamzásgátlók, egyes antidepresszáns gyógyszerek és a visszaélés kábítószerei, például az amfetamin, a metamfetamin és a kokain.

Egyéb tényezők

  • Az életkor növekedése a magas vérnyomás kockázati tényezője.
  • Az afrikai vagy karibi származású embereknél nagyobb a magas vérnyomás kockázata.
  • A magas étrendi só- vagy koffeinbevitel és a friss gyümölcsök és zöldségek alacsony fogyasztása növeli a magas vérnyomás kockázatát
  • A dohányosok és az alkoholisták esetében nagyobb a magas vérnyomás kockázata.
  • Az elhízás, a túlsúly és a testmozgás hiánya szintén növeli a kockázatot.
  • A stressz és az „A” típusú személyiség növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát