Hogyan működnek a vérnyomásmérők?

Az oszcillációs vérnyomásmérő készülékek az elmúlt néhány évben népszerűvé váltak a kórházakban ambuláns vérnyomásmérőként, valamint a magánháztartásokban otthoni vérnyomásmérőként. Ezek a készülékek az artéria falában a vér által okozott rezgéseket mérik, amelyek egy artérián keresztül áramlanak a szisztolés és diasztolés nyomás között.

Az ebből származó elektromos jelet egy digitális kijelzőn jelenítik meg. A szisztolés nyomás a szívverés során az erekben uralkodó nyomás mérése. A szív nyugalmi állapotában mért érnyomást diasztolés nyomásnak nevezzük. Az újabb készülékek meghatározzák, hogy mekkora felfúvás szükséges ahhoz, hogy a szisztolés nyomás 20 mm Hg-rel meghaladja a szisztolés nyomást.

Amint ezt a nyomást elérjük, a véráramlás leáll, és a mandzsetta a szisztolés nyomás alá leereszt, így a vér ismét áramolhat, és az artéria falának rezgését okozza. Miután a mandzsetta nyomása a beteg diasztolés nyomása alá csökken, a normális véráramlás folytatódik.

Az artériafal rezgése bármikor bekövetkezhet, amikor a mandzsetta nyomása elég magas ahhoz, hogy a vér az artériafalat szétnyomja, hogy átáramolhasson rajta. A digitális készülékek másodpercenként körülbelül 4 mm Hg/mp körül engedik le a levegőt. Bár úgy tűnik, hogy lassabban működnek, mint a nem digitális készülékek, egyesek pontosabbak.

vérnyomás mérők pontossága

Mi a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás körülbelül 43-56 millió felnőttet érint, és egyes fejlődő országokban jelentős egészségügyi problémát jelent. Akkor fordul elő, amikor a vér az artériákban a normálisnál nagyobb nyomáson áramlik. Azt a nyomást, amellyel a vér az artériák falához nyomódik, miközben a szív vért pumpál, vérnyomásnak nevezzük. Ha túl nagy ez az erő, az magas vérnyomást okoz.

Az állapot hozzájárul a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, ezért a vérnyomás ellenőrzése egyes betegek számára létfontosságú. Sokak számára az otthoni vérnyomásmérés a legegyszerűbb módja a vérnyomás változásainak nyomon követésének. Ezért fontos, hogy ezek a monitorok pontosak legyenek. Az otthoni vérnyomásmérők pontossága azonban változó, és azt befolyásolhatja az adott monitor és annak használati módja.

Mennyire pontosak a vérnyomásmérők?

Az otthoni vérnyomásmérőkkel szembeni gyakori kritika az a bizonytalanság, hogy az adatok pontosak-e. A vérnyomásmérők bejelentett pontossága változó. A vérnyomás pontatlansága származhat a készülék kezelőjétől vagy magától a készüléktől.

Ruzicka M. és munkatársai 2016-ban végzett nemrégiben készült keresztmetszeti vizsgálatában 210 olyan beteg vett részt, akik otthoni vérnyomásmérőt használtak. Minden beteg esetében három mérést végeztek higanyos vérnyomásmérővel és három mérést az otthoni vérnyomásmérővel.

A tanulmány arról számolt be, hogy az otthoni vérnyomásmérők közül sok esetben 5 mm Hgmm-es különbséget észleltek a higanyos vérnyomásmérőhöz képest. Ezek a különbségek veszélyesek lehetnek egyes betegek számára, akik állapotuk miatt állandó vérnyomás-ellenőrzésre szorulnak. Ezért javasolt az otthoni vérnyomásmérők újraértékelése.

Hahn és munkatársai, valamint Merrick és munkatársai korábbi tanulmányai hasonló eredményekről számoltak be. A Merrick és munkatársai 1997-es tanulmánya szerint a betegek 34%-ának vérnyomásmérése pontatlan volt az otthoni vérnyomásmérők használatával. Campbell és munkatársai megfigyelték, hogy az otthoni vérnyomásmérők 35%-a pontatlan volt, 4 mm Hg-ot használva küszöbértékként.

Az Association for the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI), a British Hypertension Society (BHS) és az European Society of Hypertension által kidolgozott protokollok a kereskedelmi forgalomban kapható vérnyomásmérők előzetes engedélyezésére vonatkoznak. A már forgalomban lévő vérnyomásmérő eszközöket nehéz újraértékelni, mivel az eljárás költséges és időigényes.

Ugyanakkor ambuláns vérnyomásmérők pontossági vizsgálatokat is végeztek. Goodwin J. 2007-ben 114 betegen végzett egy vizsgálatot, amelyben két különböző oszcillometrikus ambuláns vérnyomásmérő készüléket hasonlítottak össze pontosság szempontjából. Mindkét készülék esetében nagy pontosságról számoltak be. Ezeknek az eszközöknek a pontosságát Ronald M.D. 1991-es tanulmánya is megerősítette.

Nasothimiou E. G. további vizsgálatot végzett az otthoni és az ambuláns vérnyomásmérés közötti pontossági különbségek értékelésére. A tanulmány a HBP és az ABP leolvasása közötti összhangról számolt be a magas vérnyomás diagnózisában. Továbbá az otthoni vérnyomásmérők magas érzékenységgel és specificitással rendelkeztek az ambuláns monitorozáshoz képest a hipertónia diagnosztizálásában.

Valós használat

A vérnyomásmérők ideális körülmények közötti működésének vizsgálata mellett (azaz tapasztalt szakemberek általi használat vagy klinikai vizsgálatok során) a valós használatot is meg kell vizsgálni annak meghatározásához, hogy ezek a gépek mennyire pontosak. A vérnyomás megfelelő értékelésére vannak előírt módszerek, amelyeket egészségügyi környezetben és otthon is alkalmazni kell.

A következetes körülmények alkalmazása minimalizálja a hiba kockázatát a vérnyomás időbeli összehasonlításakor. Például a betegeknek a vérnyomásmérés előtt 5 percig nyugodtan kell ülniük, lábukat nem keresztbe téve, lábfejüket a földön tartva. A vérnyomást mindkét karon is ellenőrizni kell. A betegek talán nem is tudják, hogy ezek a feltételek fontosak az eredmények érvényessége szempontjából.

Az egészségügyi szakembereket emlékeztetni kell arra is, hogy a kiértékelés során nem helyénvaló kérdéseket feltenni a betegnek, és a mérés elvégzése előtt hagyni kell, hogy a betegek néhány percig kényelmesen pihenjenek.