A magas vérnyomás világszerte járványos méreteket öltött a lakosság körében. Csak az Egyesült Államokban minden 3 felnőttből 1 magas vérnyomásos, és további 3 felnőttből 1 prehipertenzív. A magas vérnyomás okaival foglalkozó kutatók egyetértenek abban, hogy a biszfenol A jelentős mértékben hozzájárul ehhez az állapothoz.

A biszfenol A egy olyan vegyi anyag, amelyet számos termék, például vizes palackok, ételtartályok, kontaktlencsék, sőt még fogtömések gyártásához is használnak. Az új tanulmányok azt mutatják, hogy a műanyag palackokból származó BPA a benne lévő élelmiszeripari termékekbe szivárog, és néhány órán belül megemeli a vérnyomást. A tanulmányok eredményeiből az is kiderül, hogy már a konzervitalok/élelmiszerek fogyasztásának egyszeri expozíciója is hatással lehet az ember szív- és érrendszeri egészségére.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség a BPA-t nagy aggodalomra okot adó vegyi anyagnak és jelentős endokrin rendszert károsító anyagnak minősítette.

Vérnyomás és vizelési inger

A vizeletürítés és a magas vérnyomás között közvetlen kapcsolat van: a magas vérnyomású betegnek fokozott a vizeletürítése.

Számos, a vizeletben BPA mérését alkalmazó vizsgálat pozitív összefüggést mutatott ki a szérum BPA és a magas vérnyomás között. Ez az összefüggés viszonylag állandó maradt életkor, nem, BMI vagy cukorbetegség esetén.

Megfigyelték, hogy konzervdobozból történő ivás után 2 óra elteltével a vizeletben megnövekedett BPA-szintet mutatnak ki, míg ugyanolyan mennyiségű, üvegből fogyasztott ital fogyasztása nem tükrözi a vizelet BPA-szintjének növekedését.

BPA és magas vérnyomás

BPA és megnövekedett vérnyomás

Tanulmányok közvetlen kapcsolatról számolnak be a BPA koncentrációja és a vérnyomás között. A BPA-expozíciót követően a vérnyomás 5 százalékpontos emelkedése figyelhető meg, ami elég jelentős százalékos lehet azok számára, akik már eleve magas vérnyomásban szenvednek.

Mindazonáltal a tanulmányok nem tesznek említést az ismételt BPA-expozíció következtében kialakuló krónikus magas vérnyomásról. További longitudinális vizsgálatokra van szükség ennek a szempontnak a tisztázására.

Üdítő csomagolások BPA bevonata

A BPA-t széles körben használják a műanyag palackok és az italos dobozok belső bevonatának előállításához. Kísérletek azt mutatják, hogy a szisztolés vérnyomás ≈4,5 Hgmm-rel emelkedik két dobozos üdítő fogyasztása után, szemben azzal, hogy ugyanennek a két italnak az üvegpalackból történő fogyasztása után nem történt változás.

BPA-szintek a dobozos szójatej  fogyasztása után: Néhány kísérletben dobozos szójatejet használtak, mivel ez nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek vérnyomás-emelkedést okozhatnak. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy azoknak a személyeknek a vizeletében, akik dobozos szójatejet ittak, jelentősen megnőtt a BPA-szint, szemben azokkal, akik üvegből készült palackokból ittak.

Mindössze két adag dobozos szójatej elfogyasztása után az emberek szisztolés vérnyomása 5 Hg-rel emelkedett, szemben azokkal, akik két adagot üvegpalackból fogyasztottak, akiknél ez nem változott.

A BPA hatása a szív- és érrendszerre

Bár a BPA szívrendszerre gyakorolt pontos hatásmechanizmusa nem teljesen világos, számos eshetőség lehetséges. A BPA-nak tartalmazó termékeket általánosságban üdítő csomagolásra használják.

Megfigyelték a BPA és a magas vérnyomás valamennyi kritériumának összefüggését, de a kapcsolat gyenge volt a magas szisztolés vérnyomás és a magas diasztolés vérnyomás esetében.

A BPA-expozíció befolyásolja az inzulinszekréció mechanizmusát, és elhízáshoz vezető súlygyarapodást eredményez, ami a magas vérnyomás egyik ismert tényezője.

A BPA kötődhet a pajzsmirigyhormon-receptorokhoz. Befolyásolja a szabad pajzsmirigyhormon hatását azáltal, hogy szintjének csökkenését okozza.

Az ösztrogén fontos az endothel szabályozásában. Az ösztrogénreceptorok létfontosságú szerepet játszanak az erek javításában és a vérnyomás szabályozásában. A BPA-t xenoösztrogénnek mondják, amely az ösztrogén működését utánozza a szervezetben. Ez megzavarja az ösztrogénszintet a szervezetben, valamint az ösztrogén hatását a receptorokon. A posztmenopauzában lévő nőknél nagyobb hatást mutattak ki a BPA miatt a vérnyomásukra.

A BPA-nak való hosszú távú kitettség még alacsony szinten is befolyásolhatja a keringési rendszer biológiai működését, és olyan keringési problémákhoz vezethet, mint a ritmuszavarok, a szív átalakulása, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás. Ezeket a problémákat a mögöttes molekuláris mechanizmusok megváltozása okozza, mint például az ösztrogénreceptorok gyors jelátvitele, a szív kalciumcsatornáinak módosítása a kalcium mobilizálásában részt vevő fehérjék foszforilációjával, valamint az oxidatív stressz.

A BPA potenciális toxin a szívsejtek számára, és a lipidek fokozott oxidatív lebontása, a csökkent glutationszint és a kataláz enzim csökkent aktivitása révén reaktív oxigénfajokat generál. A BPA másik hatása a primer endotélsejtek oxidatív stressz miatti károsodása.

A folyamatos BPA-expozíció a szervezet nitrogén-oxid (NO) tartalmának csökkenéséhez vezet, ami érszűkületet és a szív rossz vérellátását okozhatja. A BPA csökkenti az acetilkolin-észteráz hatását is a szervezetben, ami csökkent szívösszehúzódást és lassú szívverést eredményezhet.