A magas vérnyomást gyakran véletlenül diagnosztizálják egy általános egészségügyi vizsgálat során, vagy amikor egy másik, nem kapcsolódó betegség miatt keresik fel az orvost. Ez azért van így, mert az állapot általában nem jár tünetekkel, legalábbis a kezdeti szakaszban nem. A tünetek jellemzően akkor jelentkezhetnek, ha a vérnyomás nagyon magas, 180/110 mmHg körüli vagy annál magasabb szintet ér el.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás az erek falára gyakorolt nyomás, miközben a szív a vért pumpálja át rajtuk. A megnövekedett vérnyomás azt jelenti, hogy az artériák falára túlzott terhelés nehezedik, és ez olyan szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vesekárosodás vagy szívroham.

Hipertónia diagnózisa

A vérnyomást higanymilliméterben (mm Hg) mérik egy vérnyomásmérőnek nevezett műszerrel, amely létezik hagyományos, higanyoszlopos készülék vagy modern digitális változat formájában.

A vérnyomásnak két számértéke van – a szisztolés és a diasztolés nyomás. A szisztolés nyomás a magasabb szám, amely a szívveréskor a vér nyomását jelzi. A diasztolés nyomás az alacsonyabb szám, és a vér nyomását jelzi, amikor a szív két ütés között pihen. Az egészséges vérnyomásérték 120/80 mm Hgmm körül van. A 140/90 Hgmm feletti érték magasnak számít.

A vérnyomásmérő egy felfújható mandzsettával rendelkezik, amelyet a felkar köré tekernek, és levegővel felfújnak. Egy tárcsa mutatja, hogy a mandzsetta mikor éri el a kívánt nyomást. Amint ez a nyomás magasabb, mint az artériában lévő nyomás, a véráramlás a felkar főartériájában megszűnik, amit a csuklóban lévő pulzus hiánya jelez. Ezután a levegőt egy szelep segítségével lassan kiengedjük a mandzsettából, és ahogy a mandzsettában lévő nyomás csökken, az artériában áramló vér sztetoszkóppal hallható.

A tárcsa vagy a kalibrált higanyoszlop mutatja a nyomást, amikor a hang először hallható, amikor a mandzsettát kiengedik. Ez a szisztolés nyomás. Az a nyomás, amikor az utolsó hang hallható, amikor a véráramlás megszakítás nélkül folyik, a diasztolés vérnyomás. A digitális automatikus vérnyomásmérők megkerülhetik ezt a folyamatot, és közvetlen eredményt adnak. Ezek azonban nem mindig pontosak.

Akinek a családjában már előfordult vérnyomásesemény, annak kétévente ellenőriztetnie kell a vérnyomását. Gyakoribb ellenőrzésre van szükség azoknál, akiknek a családjában a magas vérnyomás miatt stroke vagy szívroham fordult elő.