A magas vérnyomást vagy magas vérnyomást ritkán fedezik fel a betegség korai szakaszában, mivel az állapot általában tünetmentes. A magas vérnyomást ezért gyakran nevezik „csendes gyilkosnak”. Mire a tünetek jelentkeznek, általában azért, mert a vérnyomás már elég magas ahhoz, hogy károsítsa az olyan szerveket, mint a vesék vagy a szem. Sok esetben a magas vérnyomást véletlenül fedezik fel egy rutinszerű orvosi vagy más egészségügyi szakembernél tett, egymástól független okból történő látogatás alkalmával.

A magas vérnyomás kezelése

Életmódbeli változtatások

Számos életmódbeli tényezőt lehet módosítani, hogy csökkentsük a magas vérnyomás és szövődményei kialakulásának valószínűségét. Néhány példa erre:

  • A dohányzás abbahagyása
  • Az alkoholfogyasztás csökkentése
  • Egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amely naponta legalább öt adag friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Az étrendnek alacsony telített zsírsav- és transzzsírtartalmúnak kell lennie, de magas a többszörösen telítetlen zsírok és az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, például az olajos halak, a diófélék és a magvak aránya. Az omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri egészségre. Az étrendnek rostban és teljes kiőrlésű gabonában is gazdagnak kell lennie.
  • A magas vérnyomás megelőzésében az egyik legfontosabb étrendi változtatás a sófogyasztás csökkentése. Ez magában foglalja a sós ételek, például a pácolt és feldolgozott húsok vagy a sót tartósítószerként tartalmazó konzervek kerülését.
  • A koffeinfogyasztást is csökkenteni kell.
  • A testmozgást rendszeresen kell végezni, naponta legalább 30 perc aerob testmozgást, például élénk gyaloglást, kocogást, úszást vagy kerékpározást.
  • A stresszoldó technikákat, például a meditációt is lehet gyakorolni.
  • Túlsúly vagy elhízás esetén a testsúlyt csökkenteni kell, majd az egészséges testsúlyt fenntartani.

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

A gyógyszerek széles skálája létezik, amelyek hasznosak a vérnyomás csökkentésében. Míg ezek közül néhány vízhajtók, amelyek növelik a vizeletürítést és csökkentik a vér térfogatát, mások ellazítják a szívet és az erek simaizomzatát, ami miatt azok kitágulnak, és a vér könnyebben áramlik át rajtuk. Ez csökkenti a vérnyomást.

A legtöbb ember a kezelést egyetlen gyógyszer néhány héten át történő szedésével kezdi, és ha a vérnyomást nem sikerül kontrollálni, az adagot növelni lehet, vagy a kezelési séma kiegészíthető egy más hatásmechanizmusú gyógyszerrel. Egyes betegeknél a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek néhány hónap vagy év után abbahagyhatók, ha a vérnyomás kontroll alatt van, de a legtöbb esetben a gyógyszereket élethosszig kell folytatni.