A penicillinek az antibiotikumok béta-laktámoknak nevezett osztályába tartoznak, amelyeket általában bakteriális fertőzések leküzdésére használnak. A gyógyszerek a baktériumsejtek sejtfal-szintézisének gátlásával hatnak, gyengítve a baktériumfalban található peptidoglikán réteget. A penicillinallergia olyan helyzetekre utal, amikor az immunrendszer rendellenesen reagál a penicillinre.

Ez az allergia azért alakul ki, mert az immunrendszer korábban összetévesztette a penicillint egy káros anyaggal (allergénnel), és ellene antitesteket termelt, ezt a folyamatot nevezik szenzibilizációnak.

Amikor a szenzibilizált személy legközelebb penicillint vesz be, ezek az antitestek jelzik, hogy az immunrendszer megtámadja a gyógyszert. Ezután különféle vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek az allergia tüneteit és jeleit okozzák.

Ha valakinek allergiás reakciója volt a penicillin egy formájára, az allergiás reakció kockázata miatt ajánlott kerülnie a penicillin antibiotikumok minden osztályát. Mindazonáltal más béta-laktám antibiotikumok óvatosan használhatók helyettük.

Ezenkívül az a tény, hogy valaki egyszer már tapasztalt allergiás reakciót, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövőben is ugyanígy fog reagálni.

penicillin allergia

Kockázati tényezők

Bár bárkinél kialakulhat penicillinallergia, néhány olyan tényező, amely ezt valószínűbbé teszi, a következők:

Más allergiák, például szénanátha, étel- vagy más gyógyszerallergia.
Allergia a családban
Egyes betegségek, amelyek gyakran társulnak gyógyszerallergiával, mint például a HIV-fertőzés vagy az Epstein-Barr-vírus.

A penicillinallergia tünetei

A penicillinallergia jelei és tünetei általában röviddel a gyógyszer bevétele után jelentkeznek, és lehetnek viszketés, csalánkiütés, bőrkiütés, láz, duzzanat, légzési nehézség, orrfolyás és könnyező szemek.

A reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, amely a test különböző területeit érinti, és életveszélyes lehet. Ennek a reakciónak a jelei és tünetei a következők:

  • Légzési nehézséget okozó légúti szűkület
  • Gyomorgörcsök
  • Hányinger és hányás
  • Hasmenés
  • Gyors vagy gyenge pulzus
  • Szédülés
  • Vérnyomáscsökkenés
  • Görcsrohamok
  • Eszméletvesztés

Egyes esetekben a tünetek napokkal vagy hetekkel a gyógyszer szedése után jelentkeznek, és a gyógyszer szedésének abbahagyása után még egy ideig folytatódhatnak. Ilyen reakciók például a következők lehetnek:

Gyógyszer okozta vérszegénység, amikor a vörösvértestek termelődése csökken, ami ritmuszavarhoz, fáradtsághoz és nehézlégzéshez vezet.
Szérumbetegség, amely kiütéseket, lázat, ízületi fájdalmat, hányingert és duzzanatot okozhat
Nephritis vagy a vesék duzzanata, amely uremiához, agyrázkódáshoz, lázhoz és általános duzzanathoz vezethet.
Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS), amely magas fehérvérsejtszámot, kiütéseket, általános duzzanatot és a szunnyadó hepatitis fertőzés kiújulását okozza.

Penicillin bőrérzékenységi teszt

Penicillinallergia gyanúja esetén az immunológus vagy allergológus általában penicillin bőrérzékenységi tesztet javasol annak megállapítására, hogy biztonságos-e a penicillin használata.

Az egész eljárás általában körülbelül egy órát vesz igénybe (két órát, ha opcionális orális kihívással párosul), amely magában foglalja azt az időt is, amíg kiderül, hogy a vizsgálat után kialakul-e reakció.

A teszt során a bőrt tűvel megszúrják, és a gyógyszer egy gyengített formáját fecskendezik a bőr alá. Ha a személy allergiás, akkor a gyógyszer beadásának helyén dudor keletkezik.

A pozitív eredmény a gyógyszerrel szembeni IgE-antitestek jelenlétére utal, és azonnal kizárja a gyógyszer és más penicillinek használatát. A penicillinallergia diagnózisát azonban csak a bizonyos allergiás reakciókra hivatkozó betegek kisebbségénél erősítik meg, különösen akkor, ha a szülők beszámolnak gyermekeik kórtörténetéről.

Penicillin allergia kezelése

A penicillinre adott enyhe allergiás reakció antihisztaminnal kezelhető, amely enyhíti a kellemetlen tüneteket, például a viszketést és a bőrpírt.

Bizonyos esetekben az illető szájon át szedhető vagy beadható kortikoszteroidokkal kezelhető. Az anafilaxia azonban epinefrinnel történő sürgősségi kezelést igényel a szívösszeomlás megelőzése és a vérnyomás fenntartása érdekében.

Ha egy betegnél megerősítik a gyógyszerallergiát, gondoskodnia kell arról, hogy tájékoztassa orvosát az allergiáról és a tapasztalt tünetekről. Meg kell kérdezniük, hogy mely gyógyszereket kell kerülniük, és milyen alternatív gyógyszereket használhatnak, amelyek nem okoznak reakciót. Az allergiát részletező orvosi figyelmeztető nyakláncot vagy karkötőt is viselniük kell.

Azokban az esetekben, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő alternatív kezelés, az emberek néha úgynevezett penicillin deszenzibilizációnak vetik alá magukat (kórházi körülmények között), ahol növekvő mennyiségben adják be nekik a gyógyszert, amíg a szükséges adagot minimális mellékhatásokkal nem tudják elviselni.