A narkolepszia egy súlyos és ritka agyi rendellenesség, amely miatt az ember bármikor el tud aludni. Ez a krónikus állapot megszakítja a normális alvásmintát, és a hipersomnia kategóriájába sorolják. A hipersomniák olyan alvászavarok, amelyeket jellemzően fokozott nappali álmosság jellemez.

A narkolepszia okai

Sok esetben a narkolepsziát autoimmun betegség okozza, amikor a szervezet saját antitestjei az egészséges sejteket és szöveteket veszik célba.

Narkolepsziában ezek az autoantitestek az agy bizonyos régióit támadják meg, amelyek az alvás szabályozásában szerepet játszó orexin nevű neurotranszmitter felszabadításáért felelősek. Ez az orexin hiányához vezet, és kialakulnak a narkolepszia tünetei. A narkolepszia egyes eseteiben azonban az orexin szintje normálisnak tűnik, és az állapot pontos oka továbbra is tisztázatlan.

a narkolepszia tünetei

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia tünetei általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, és egész életen át fennállhatnak. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjednek, és a következők lehetnek:
Hirtelen „alvási rohamok” vagy figyelmeztetés nélküli elalvás például séta, vezetés, beszélgetés vagy evés közben.
Túlzott álmosság és nappali álmosság.Kataplexia vagy hirtelen, de rövid ideig tartó izomgyengeség, amely érzelmekre, például dühre vagy nevetésre adott válaszként jelentkezik.

Diagnózis és kezelés

A narkolepszia diagnosztizálásához először részletes kórtörténetet kell felvenni a tünetekről, valamint a betegségre vonatkozó esetleges családi előzményekről. A beteget megkérhetik, hogy vezessen alvási naplót, hogy nyomon követhessék az alvási szokásokat. Különböző vizsgálatokat végezhetnek, hogy segítsenek kizárni más olyan állapotokat, amelyek szintén okozhatnak nappali álmosságot. Ha narkolepszia gyanúja merül fel, a beteget alvásszakértőhöz irányítják, aki mélyreható vizsgálatokat végez az alvásmintázat vizsgálatára.

A narkolepsziára jelenleg nincs gyógymód, és a kezelés célja a tünetek kezelése és az állapot mindennapi életre gyakorolt negatív hatásainak csökkentése. Gyakran azt tanácsolják a betegeknek, hogy a nap folyamán rövid szundikálásokat tartsanak, és olyan ütemtervet készítenek, amely segít a betegnek a szundikálási rutinhoz való alkalmazkodásban. A meghatározott lefekvési idő betartása szintén segíthet, és a betegeknek törekedniük kell arra, hogy minden este legalább nyolc órát aludjanak.

A narkolepszia általában nem okoz súlyos egészségügyi problémákat, de befolyásolhatja az egyén életminőségét. A narkolepsziában szenvedő emberek depresszióban szenvedhetnek, amit gyorsan és megfelelően kell kezelni.