A formaldehid mindenütt jelenlévő vegyi anyag, amely mind a szabadban, mind a beltérben, a munkahelyi és a lakókörnyezet részeként megtalálható. A formaldehid rendkívül irritáló vegyi anyag, valamint elsődleges bőrérzékenyítő. Így képes irritatív kontakt dermatitist és azonnali vagy késleltetett anafilaxiás reakciókat is okozni. A formaldehid belégzése asztma kialakulását is előidézheti. A formaldehidallergia különösen gyakori az egészségügyi dolgozók körében.

A formaldehid forrásai

A formaldehid egyes fogászati anyagok, például a tömőanyagok, tömőanyagok és cementek, valamint az újabb polimerek összetevője. Az ipari alkalmazások közé tartozik a formaldehidet tartalmazó gyanták, például a melamin-formaldehid, a karbamid-formaldehid (a faiparban a rétegelt lemez és a forgácslapok feldolgozásához használt kötőanyag) és a fenol-formaldehid gyártása. Az új lakásokban valószínűleg magasabb a formaldehid koncentrációja a levegőben, mivel az újonnan felhasznált fából és szövetekből szabadul fel, és a szintje idővel csökken. A magasabb hőmérséklet és páratartalom megnövekedett formaldehid-kibocsátást okozhat.

formaldehid allergia

A textilgyártók formaldehidgyantákat használnak a tűzgátló tulajdonságok, a víztaszító képességek, a merevség és a gyűrődésmentesség javítása érdekében. Számos higiéniai termék és papírtermék, például papírtörlő is használ formaldehidet. Az öntödék, a tinta- és festékgyártás további végfelhasználók. Számos ragasztóban, festékben, színezékben és tisztítófolyadékban is megtalálható. A formaldehid alapú fertőtlenítőszerek, balzsamozó folyadékok és tartósítószerek formaldehidallergiát okozhatnak a dolgozóknál, például a kórházakban, fogászati egységekben, állatkórházakban és laboratóriumokban dolgozóknál.

A formaldehid az esővízben és a felszíni vizekben is megtalálható, és bekerül a talajba és az élelmiszerekbe. A levegőben, a dohányfüstben, bizonyos kozmetikumokban és mosószerekben is megtalálható. A levegőbe a katalizátor nélküli járművek kipufogógázaival, vagy bármely más, fosszilis tüzelőanyagokat elégető üzemből, beleértve az energiaerőműveket is, kerül. Az erdőtüzek és a hulladékégetők szintén formaldehidet bocsátanak ki.

A formaldehid allergia tünetei

A formaldehid allergiás kontakt dermatitist okoz, általában a test azon részein, amelyeken sok súrlódás éri. Így a „nadrágdermatitisz” a combok belső oldalán, a térd mögötti redőben és a farizomredőkön jelentkezhet. Ennek oka valószínűleg az izzadság felhalmozódása, amely a súrlódás mellett több formaldehidet old ki a bőrrel érintkező vegyületekből. A nőket gyakrabban érinti ez az állapot, mint a férfiakat.

Formaldehid-érzékenység esetén már nagyon kis mennyiségű formaldehiddel való érintkezés, akár a levegőn keresztül is, bőrgyulladást válthat ki.

Diagnózis és kezelés

A formaldehid-érzékenység diagnózisa a tünetek, valamint a 2%-os vizes oldatú formalin alkalmazásával végzett tapaszpróba alapján történik. Egyes tanulmányok azonban kimutatták, hogy a pozitív tesztek és a valódi formaldehidallergia közötti korreláció mindössze 20%. A formaldehidallergia okozta ruhadermatitisz azonosításához további vizsgálatokra van szükség, például a szövetben lévő szabad formaldehid megerősítésére. A tapaszvizsgálatokat 10% melamin-formaldehiddel petrolátumban, 10% karbamid-formaldehiddel petrolátumban és 1% egyéb formaldehidgyantával izopropil-alkoholban vagy petrolátumban végzik az ezen vegyületeket érintő allergiák esetében.

A formaldehidallergia kezelése magában foglalja a gyulladás csillapítására szolgáló helyi lágyítószerek, az allergiás reakciók csökkentésére szolgáló helyi kortikoszteroidok alkalmazását az érintett bőrben, valamint a kapcsolódó fertőzés kezelését. A formaldehiddel kapcsolatos jövőbeli allergiás reakciók megelőzése a formaldehidnek való kitettség elkerülésétől függ, vagy ha ez nem lehetséges, az expozíció minimalizálásától különböző módszerekkel, például 100% pamutból, selyemből, poliészterből vagy nejlonból készült ruhák használatával, és annak biztosításával, hogy a ruha ne tartalmazzon formaldehidet . Minden új szövetet használat előtt többször meleg, szappanos vízben kimosni segít csökkenteni a formaldehid-kibocsátást. Győződjön meg arról, hogy a bútorok élei bevonattal vagy lamináltak, ha préselt fából készültek. A munkahelyen gondoskodjon a megfelelő szellőzésről és használjon védőruházatot, hogy minimalizálja a formaldehiddel való érintkezést vagy a formaldehidnek való kitettséget.