Dr. Sandy Skotnicki-Grant, a torontói Bay Dermatology Centre kontakt dermatitis szakértője szerint a parfüm- vagy illatanyag-allergia a bőrallergia második leggyakoribb oka.

Az illatanyag-érzékenységet a parfümökben vagy más illatosított termékekben, például légfrissítőkben és kozmetikumokban található vegyi anyagokra adott irritációként vagy káros reakcióként lehet meghatározni. Az erős szagokra való érzékenység súlyosan megbetegítheti azokat, akik allergiásak ezekre a termékekre. Az asztmás vagy más légzőszervi betegségben szenvedő emberek az egészséges egyénekhez képest érzékenyebbek lehetnek az illatanyag-allergiára.

parfüm allergia

A parfüm allergia tünetei

A parfümökre vagy általában az illatanyagokra való érzékenység különböző kellemetlen reakciókat válthat ki az érintettekben. A parfümallergia néhány gyakori tünete a következő:

  • Enyhe vagy erős fejfájás
  • Bőrirritáció, viszketés és kiütések.
  • Tüsszögés, köhögés és orrfolyás, más néven allergiás nátha.
  • Légzési nehézségek, szédülés és fáradtság.
  • Izomfájdalmak
  • Vizes, vörös és viszkető szemek
  • Zihálás
  • Koncentrációs képtelenség
  • Duzzanat (angioödéma)
  • Hányinger és hányás

Tanulmányok kimutatták, hogy a migrénben szenvedő egyéneknél a parfümök vagy kölnik erős illatanyagai akár migrénes rohamot is kiválthatnak.

A parfümökben és más termékekben található illatanyag-kémiai anyagok

A parfümök számos összetevő keverékét tartalmazzák, amelyek természetes esszenciák, valamint szintetikus vegyi anyagok összetett keverékét tartalmazzák. Egy átlagos parfüm vagy kölni körülbelül 14 olyan kémiai összetevőt tartalmaz, amelyek képesek enyhe vagy súlyos allergiás reakciókat kiváltani az illatanyagokra érzékeny egyéneknél.

Azok az egyének, akik széles körben ki vannak téve ezeknek az érzékenyítő vegyi anyagoknak, ki vannak téve az ilyen illatanyagokkal szembeni kontaktérzékenység kockázatának. E vegyi anyagok közül sok rendkívül instabil, és könnyen oxidálódik a tárolás során, illetve a napfénynek és a levegőnek való kitettségük következtében. Ezek az oxidációs termékek fototoxikus anyagokként és erős szenzibilizátorokként viselkednek.

Az egyik ilyen illatanyag-kémiai anyag, a limonén, a tisztítószerekben oldószerként használatos. A limonén nemcsak lebomolhat és erős érzékenyítő anyagokat képezhet, hanem az ózonnal is reakcióba léphet, és olyan veszélyes szennyező anyagokat hozhat létre, mint az acetaldehid és a formaldehid, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Egy másik gyakran használt illatanyag-kémiai anyag a linalool, amely a levendulaolaj egyik összetevője.

A linalool származékai, amelyek közé tartozik a linalil-acetát és a linalil-antranilát, a levegővel való érintkezés során kontaktallergéneket hoznak létre. Az illatanyag-összetevőkön kívül a parfümök és testpermetek stabilizátorokat, oldószereket, tartósítószereket, ultraibolya (UV0) abszorbereket és színezékeket is tartalmaznak. Az illatanyag-allergia a felhasználó érintkezésén kívül passzív reakciókat is kiválthat a viselőjével érintkező vagy vele közös térben tartózkodó másokban.

Hogyan lehet megelőzni/kezelni a parfüm érzékenységet

Az illatanyag-érzékenység megelőzésének egyik módja az érzékenyítő anyag(ok)at tartalmazó termékek kerülése. A termékek címkéinek gondos megfigyelése és az „illatmentes” vagy „illatmentes” feliratú termékek választása segíthet, bár ezek a címkék nem mindig megbízhatóak, és a termék még mindig tartalmazhat olyan növényi összetevőket, amelyek reakciót válthatnak ki.

Ezen útmutatáson túlmenően az is ajánlott, hogy az ilyen illatanyag-allergiában szenvedő egyének korlátozzák a mások által nyilvános helyeken vagy munkahelyeken viselt parfümöknek vagy illatanyagoknak való kitettségüket. Az illatanyag-érzékenyeknek biztosítaniuk kell, hogy munkatársaik tisztában legyenek az állapotukkal.

Egy bőrgyógyász vagy allergológus az egyéni érzékenység alapján biztonságos termékeket tud ajánlani. Az érzékenységet okozó allergén általában az érintett bőrén végzett tapaszpróba segítségével diagnosztizálható.

A teszteléshez több illatanyag-összetevő keverékét használják. Egy adott összetevőre vonatkozó pozitív tapasz-teszt azt jelzi, hogy az illető allergiás az adott illatanyag-kémiai anyagra. Ennek ismeretében a személy a jövőben elkerülheti az adott összetevőt tartalmazó termékeket. Ez azonban nem könnyű, mivel az illatosított termékek címkéjén általában nem szerepel minden egyes összetevő.

Parfüm allergia a munkahelyen

A munkáltatók egyre inkább alkalmazkodnak az illatanyagokra érzékeny személyekhez. Egyes vállalatok leállították a légfrissítők használatát, és illatmentes tisztítószereket használnak, hogy minimalizálják az illatanyagokat tartalmazó vegyi anyagok használatát a beltéri környezetben. A vállalatok a munkavállalókat is oktatják erről a kérdésről, és a lehetőségekhez mérten önkéntes illatanyag-mentes politikát vezetnek be.