A nikkel vagy nikkel-szulfát-hexahidrát gyakori allergén, amely érzékeny egyéneknél kontakt dermatitiszt okoz. A nikkel olyan vegyi anyag, amelyet széles körben használnak használati tárgyakban, ékszerekben, érmékben, fémgombokban, szemüvegekben, gemkapcsokban, kulcsokban, zománcfestékekben és elektromos vezetékekben.

A nikkel-szulfát-hexahidrát más néven is ismert, mint például kék só, nikkel-monoszulfát-hexahidrát és szimpla nikkelsó. Az Amerikai Kontakt Dermatitis Társaság a nikkelt az év kontakt allergénjének nyilvánította 2008-ban.

nikkel allergia

A nikkelallergia tünetei

A nikkelre allergiás egyéneknél különböző reakciók alakulnak ki, ha ennek a vegyi anyagnak vannak kitéve. A nikkel-szulfát-hexahidrát gyakori tünetei közé tartozik az erythema, a hámlás, a hólyagok, a viszketés és a bőrgyulladás vagy ekcéma a nikkelnel érintkező bőrrészeken. Az érintett területek erősen viszketnek és vörösek, hólyagokkal vagy pigmentekkel.

A nikkelallergia által kiváltott bőrgyulladás leggyakoribb helyei közé tartoznak:

  • Csukló, a nikkelt tartalmazó óraszíjak vagy karkötők következtében.
  • Fülcimpák, nikkeltartalmú fülbevalók következtében
  • Alsó has, a nikkeltartalmú farmernadrágok fülbevalói miatt.

Szisztémás reakciókat eredményezhet a nikkel étrendi bevitele is. Az étrendi nikkelfogyasztás a nikkelallergiában szenvedő egyéneknél pompholyxot okoz, amely egyfajta ekcéma, amely irritációt és hólyagokat okoz a kezeken és a lábakon.

Ki hajlamos a nikkelallergiára?

Bármilyen korú férfiaknál és nőknél kialakulhat nikkelallergia, és ha egyszer kialakult, ez az allergia hosszú távon fennállhat. A nikkelallergia gyakoribb a nőknél, mivel a nők gyakrabban használnak nikkeltartalmú ékszereket és piercingeket.

A reakció mértéke egyénenként változó. Egyeseknél már a nikkeltartalmú termékekkel való rövid érintkezés is bőrgyulladást okoz, míg másoknál több éves nikkel érintkezés szükséges a reakció kiváltásához.

A nikkelallergia diagnózisa és kezelése

A nikkelallergia diagnosztizálása allergiás tapaszpróbák és az érintett személy klinikai kórtörténetének felvétele segítségével történik. A nikkeldermatitisz gyakran igényel kezelést hígított ecetes borogatással a hólyagok kiszárítására.

Helyileg szteroidokat lehet alkalmazni a bőrgyulladás által érintett területre. A száraz, viszkető bőrt gyakran lágyító krémekkel kezelik. Antibiotikumokat írnak fel a nikkeldermatitisz okozta másodlagos fertőzés esetén.

A nagyfokú nikkelallergiában szenvedő betegeknek általában nikkeltartalmú élelmiszerekben szegény diétát írnak elő. A feldolgozott és konzervált élelmiszereket általában kerülni kell.

A legtöbb zöldség, hús, tojás, hal, gabona és tejtermék biztonságos a nikkelre érzékenyek számára. Ez azonban bonyolult, mivel egy adott gyümölcs nikkelkoncentrációja a különböző régiókban eltérő lehet. A nikkel mindenütt jelenlévő jellege és a csaptelepekbe és főzőedényekbe való beépülése miatt a nikkelallergiásoknak óvatosnak kell lenniük, mivel a nikkel potenciálisan beoldódhat a vízbe és az élelmiszerekbe e termékek használata során.

Mint minden betegség esetében, a nikkelallergia esetében is jobb a megelőzés. Az allergiás egyének elkerülhetnek minden bőrrel való érintkezést a nikkellel, ha lemondanak a nikkeltartalmú fémek használatáról az ékszerekben, például nyakláncokban, karkötőkben, fülbevalókban, gyűrűkben és óraszíjakban. Az allergiásoknak a nikkeltartalmú ruhadarabokra, például a fém cipzárakra, kampókra és gombokra is fel kell hívni a figyelmét.

A nikkel más személyes tárgyakban, például mobiltelefonokban, kézitáskákban, kulcsokban, öngyújtókban és tollakban is előfordulhat. A nikkelallergiásoknak ezért inkább alternatív fémekből vagy műanyagból készült tárgyakat kell választaniuk.

Nikkel allergia étkezés során

A nikkelre érzékenyeknél a táplálékkal történő nikkelbevitel az immunrendszerben egy sor olyan változást vált ki, amely klinikai reakciók kialakulásához vezethet. A nikkelbevitel a keringő CD8+, CD45RO+ és CLA+ vérlimfociták számának csökkenését okozza, ami a CD8+ memória T-sejtek szövetekbe történő vándorlásához vezethet.

A nikkel étrendi bevitele emellett növeli az interleukin (IL)-5 szintjét . Ennek következtében gyorsan növekszik az eozinofilok, az allergiák és fertőzések elleni küzdelemben szerepet játszó fehérvérsejtek szaporodása.

A bevitt nikkel felszívódásának mechanizmusa a szervezetben még nem teljesen tisztázott, bár bebizonyosodott, hogy a C-vitamin és a vas képes csökkenteni a táplálékkal bevitt nikkel felszívódását. Ezért a vasban gazdag élelmiszerek és a C-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a szervezetben felszívódó nikkel mennyiségét.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)