A mogyoróallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia, és a nyugati világban egyes népességcsoportokban 200 emberből akár 1-nél is gyakoribbnak tartják. Sőt, tanulmányok szerint az öt évnél fiatalabb amerikai gyermekek körében a mogyoróallergia előfordulása 1998 és 2003 között megduplázódott. Az Egyesült Királyságban a lakosság körülbelül 0,4-0,6%-a szenved mogyoróallergiában.

Tanulmányok kimutatták, hogy a mogyoróallergia az összes gyermekkori ételallergia mintegy 28%-át teszi ki, és az esetek mintegy felében a gyermek első születésnapja előtt alakul ki. Az allergia ritkán alakul ki 15 évesnél idősebb gyermekeknél.

mogyoró allergia

Mogyoróallergia tünetei

A mogyoróallergia néhány tünete a következő:

  • Vörös, kiemelkedő, viszkető kiütés, az úgynevezett csalánkiütés.
  • Az arc, az ajkak, a szem, a száj és a torok duzzanata, az úgynevezett angioödéma.
  • A légutak beszűkülése, ami mellkasi szorító érzéshez, ziháláshoz és asztma fellángolásához vezet.
    orrfolyás, könnyező és vörös szemek (allergiás kötőhártya-gyulladás) és orrdugulás.
  • Hányinger, hányás és hasmenés.
  • A mogyorótartalmú olajok, krémek, testápolók vagy kozmetikumok kontakt dermatitist és ekcémát okozhatnak.

Anafilaxia

Az anafilaxia nagyon súlyos és életveszélyes allergiás reakció, amely súlyos vérnyomáseséshez, a légutak beszűküléséhez és a gége duzzanatához vezet, amely fulladást okozhat. Urtikária és angioödéma is előfordulhat.

A mogyoróallergia mechanizmusa

A mogyoróallergiás gyermekek mintegy 70%-ánál a mogyoróval való első ismert érintkezéskor alakul ki az allergia. Ezt azonban általában megelőzte egy ismeretlen mogyorónak való kitettség, amikor nem váltottak ki észrevehető tüneteket, de a gyermek szenzibilizálódott vagy allergiára való felkészültséget kapott.

Ezen eredeti, első expozíció alkalmával az immunrendszer a mogyoróban lévő fehérjékre a mogyoró immunglobulin E (IgE) antitest termelésével reagál, amely a hízósejteken és a bazofilokon lévő receptorokhoz kötődik. A földimogyoró későbbi expozíciója e sejtek által irányított gyulladásos válaszreakcióhoz vezet, mivel a mogyorófehérje hatására az IgE/receptor komplexek keresztkapcsolódnak, és aktiválják a bennük lévő gyulladásos mediátorok (pl. hisztamin) felszabadulását. A hisztamin és más gyulladásos mediátorok ezután váltják ki az allergiás reakció tüneteit.

A mogyorófehérjével való észrevétlen első érintkezés példái a következők:

  • A magzat expozíciója az anya által elfogyasztott mogyorófehérjének.
  • Az allergén jelenléte az anya anyatejében
  • A más személyek által viselt olajokban és krémekben található földimogyoró-kivonatnak való kitettség

A mogyoróallergia diagnózisa és kezelése

A földimogyoró-allergia diagnózisa magában foglalja a beteg étrendjének részletes értékelését, valamint a tünetek súlyosságát és időtartamát a földimogyoróval való érintkezéskor. Ezután bőrpróbát végezhetnek az allergia kimutatására, vagy vérmintát vehetnek az IgE kimutatására. Ritka esetekben pozitív kihívási tesztet is végezhetnek, amikor a mogyorófehérjét adnak be a betegnek, hogy megvizsgálják az allergiás reakcióját.
A mogyoróallergia kezelésének leggyakoribb megközelítése a mogyorófehérje teljes kerülése. Ezt nehéz lehet elérni, és állandó éberséget igényel a mogyorót tartalmazó termékek címkéinek elolvasása tekintetében.