Az aspergillózis az Aspergillus penészgomba által okozott gombás fertőzés. Ez a fertőzés elsősorban az immunrendszert érinti, a fertőzés leggyakoribb helye a tüdő.

Az aspergillózist a fertőzés helye és a kiújulási arányok alapján nagyjából különböző kategóriákba sorolják:

 • Allergiás bronchopulmonális aspergillózis/ABAP: gyulladásos állapot a tüdőben anélkül, hogy fertőzést okozna.
 • Allergiás Aspergillus sinusitis: az arcüregeket érintő gyulladásos állapot, amely nem okoz fertőzést.
 • Aspergilloma/gombásodás: amikor az Aspergillus növekedése csak a tüdőre vagy az orrmelléküregekre korlátozódik.
 • Krónikus tüdőaszpergillózis: az Aspergillus növekedése csak a tüdőre korlátozódik. A fertőzés hosszabb ideig fennmarad és tüdőüregeket okoz.
 • Invazív aspergillózis: a fertőzés elsődleges helye a tüdő, de fokozatosan átterjed más szervekre; a gyenge immunitású, különösen szerv- vagy őssejt-transzplantáción átesett egyének általában érintettek.
 • Cutan aspergillosis: az Aspergillus behatolása a bőrsejtek felszakadásán keresztül történik; esetleg égési sérülést vagy sebészeti beavatkozást követően; az invazív aspergillosis azonban a tüdőből a bőrre is átterjedhet.

penész gomba

Az aspergillózis előfordulása

Az Aspergillus gyakran előfordul zárt térbena, valamint a szabadban. A tél és az ősz a két legkedvezőbb évszak az északi féltekén, és az Aspergillosis magasabb előfordulási gyakoriságával korrelál, mint más évszakok.

Ez a fertőzés azonban bármikor és bárhol előfordulhat az egész világon. Az erős immunitással rendelkező egyéneknél nem alakul ki fertőzés, annak ellenére, hogy naponta belélegzik az aspergillust, de a tuberkulózis vagy tüdőbetegségek (pl. asztma vagy COPD) miatt a kórtörténetben szereplő egyéneknél magas a fertőzés kockázata.

Tünetek

A tünetek attól függően változnak, hogy a fertőzés melyik kategóriába esik… A légúti orientált tünetek azonban a legtöbb esetben gyakoriak.

Az ABAP tünetei:

 • Az asztma gyakori tünetei, mint a sípoló légzés, köhögés, légzési nehézség, légszomj és bizonyos esetekben láz.
 • Az allergiás Aspergillus sinusitis tünetei:
 • A tünetek az orrfolyás, a fülledtség, a fejfájás és a szaglási képesség károsodása.

Az aspergilloma tünetei:

 • A kapcsolódó tünetek a köhögés, a hemoptízis (vér felköhögése) és a légszomj.

A krónikus tüdőaszpergillózis tünetei:

 • A tünetek közé tartozik a krónikus köhögés, a hemoptízis (azaz a köhögéssel ürülő véres váladék), a fogyás, a fáradtság és a légszomj.

Az invazív aspergillózis tünetei:

Néha nehéz azonosítani a társuló tünetek tényleges okát, amelyek az Aspergillus-fertőzésre vezethetők vissza, vagy más alapbetegségek miatt jelentkezhetnek. A tüdőt érintő invazív aspergillózis tünetei a láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj és a vér felköhögése. A fertőzés más részekre való átterjedése azonban helyspecifikus tüneteket okoz.

A bőrre terjedő aszpergillózis tünetei:

Ez egy ritka Aspergillus-fertőzés, és immunszupprimált betegeknél fordul elő. A kután aspergillózist tovább osztják két típusra – elsődleges kután aspergillózisra és másodlagos kután elváltozásokra. Az elsődleges cutan aspergillosisban az Aspergillus faj közvetlenül traumás sérülésekből, például katéterezésből, szennyezett kötszerekből stb. kerül a bőrbe. Míg a másodlagos bőrelváltozások a bőrbe a szomszédos fertőzött szövetekből vagy vérrel terjedő fertőző csírán keresztül bejutó fertőzés következményei.

A cutan aspergillosis tünetei a bőrpír (erythemás), bőrdudorok (papulák), a bőr színének megváltozása a bőr vastagságának növekedésével (indurált makulák), és plakkok képződése, amelyek fekete eschar borítású nekrotikus fekélyekké alakulhatnak át. Ritka esetekben csomókról és gennyes elváltozásokról is beszámoltak.

Aszpergillózis diagnózisa

A laboratóriumi vizsgálatok a diagnózis alapvető részét képezik a tüneti elemzést követően, amely magában foglalja a következőket:

 • Mellkasröntgen
 • Vérvizsgálat
 • köpet- vagy nyákvizsgálat
 • Allergiavizsgálatok
 • Bronchoszkópia a tüdő vizualizálására vékony, hajlékony cső behelyezésével, amelynek alsó végéhez egy kis kamera csatlakozik.
 • Mellkasi CT-vizsgálat

Az aszpergillózis kezelése

A kezelés megközelítése az Aspergillosis típusától függően változik. A gombaellenes gyógyszerek 15-20 százalékkal növelik a túlélési arányt az invazív aspergillózisban szenvedő betegek esetében.

Az allergiás bronchopulmonális aspergillózis szájon át szedhető és inhalálható szteroid gyógyszerekkel kezelhető. A szteroidoknak számos mellékhatása van, többek között súlygyarapodás, bőrvastagodás és porózus csont (csontritkulás), amelyek dózisa csökkenthető a gombaellenes gyógyszerek együttes felírásával.

A szteroid gyógyszerek rövid ideig helyileg alkalmazhatók az allergiás Aspergillus sinusitis okozta gyulladás csökkentésére. A szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerek a választandó gyógyszerek. Az allergiás Aspergillus sinusitis súlyos esetekben sebészeti beavatkozást, például polipeltávolítást vagy drénezést igényelhet.

Az egyes gombagombócok sebészi eltávolítása az előírt gombaellenes gyógyszerekkel együtt az Aspergilloma előnyben részesített terápiás kezelése. Több gombagombóc esetén azonban a műtéti eljárás nem lehetséges.

A krónikus tüdőaszpergillózis élethosszig tartó gombaellenes terápiát igényel. Bizonyos esetekben a gombaellenes gyógyszereket helyi érzéstelenítésben közvetlenül az üregbe fecskendezik be a behelyezett csövön keresztül.

Az invazív aspergillózis terápiás kezelése kórházi kezelést igényel, mivel a gombaellenes gyógyszert közvetlenül a vénába fecskendezik.

Óvintézkedések

Az Aspergillusnak való kitettséget teljesen lehetetlen megelőzni. Ezért a tüdőbetegségben szenvedő vagy gyenge immunitású egyéneknek kerülniük kell a komposzthalmokkal vagy elhalt levelekkel való szoros érintkezést, ahol az Aspergillus penészgomba növekedése az átlagosnál nagyobb mértékű. Az óvintézkedések, amelyek hasznosak lehetnek, a következők:

 • Arcmaszk használata poros területeken.
 • HEPA-szűrők felszerelése otthon a levegő tisztítása érdekében.
 • A nedves ruhák szárításának kerülése a helyiségben.