A funkcionális hasi fájdalom szindróma egy funkcionális gyomor-bélrendszeri rendellenesség, amely krónikus vagy gyakori fájdalommal jár, amely nem konkrét, azonosítható okból ered.

A funkcionális hasi fájdalom szindróma tünetei

A FAPS elsődleges tünete a hasi fájdalom. A fájdalom gyakran nagyon erős lehet, és jelentősen befolyásolja a betegek életminőségét. Ez akár meg is zavarhatja a normál napi rutinjukat, mivel nem tudnak részt venni bizonyos tevékenységekben. Anyagi hatással is lehet a jólétükre, és növelheti a stressz szintjét.

Az állapot általában nem jár együtt gyomor-bélrendszeri tünetekkel, például hasmenéssel vagy székrekedéssel, és a képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok leletei gyakran nem tudják megmagyarázni a fájdalom okát.

A fájdalom valójában a bél és az agy közötti idegimpulzusokra való érzékenység változásával függ össze. Ezért funkcionális problémáról van szó, és nem a kóros bélmozgással függ össze.

Fontos megjegyezni, hogy a FAPS tünetei gyakran bizonyos események, például fertőzés, traumatikus életesemények vagy jelentős stressz után jelentkeznek vagy súlyosbodnak.

Funkcionális hasi fájdalom szindróma

A funkcionális hasi fájdalom szindróma okai

A FAPS-ban szenvedőknél megváltozik az agy-bél tengely és az idegrendszer azon képessége, hogy szabályozza a gyomor-bél traktus fájdalomjelzéseit. Ennek eredményeképpen a beleket zavaró kis ingerek is felerősödhetnek, és súlyos fájdalomhoz, úgynevezett centrális túlérzékenységhez vezethetnek.

Bizonyos esetekben a has ismételt sérülése összefüggésbe hozható a FAPS kiváltásával, a területen lévő idegreceptorok túlérzékenysége miatt. Például azok az emberek, akiknek több hasi műtétjük volt, visszatérő fertőzéseken estek át, vagy a kórtörténetükben fizikai vagy szexuális bántalmazás szerepel, nagyobb valószínűséggel érintettek az állapot kialakulásában.

A funkcionális hasi fájdalom szindróma diagnózisa

A FAPS diagnózisa jellemzően egy sor diagnosztikai vizsgálatot foglal magában a fájdalom okának azonosítására. Ez magában foglalhat röntgenfelvételeket, ultrahangos képalkotást, komputertomográfiás (CT) vizsgálatokat, endoszkópiát és vérvizsgálatokat. A FAPS-ben szenvedő betegek esetében ezek a vizsgálatok nem képesek feltárni a fájdalom konkrét okát.

Hasznos lehet a betegek számára, ha fájdalomnaplót vezetnek, hogy feljegyezzék a tüneteket és a tünetek fellángolását esetleg kiváltó lehetséges kiváltó okokat. Idővel ez az információ segíthet azonosítani a problémás időszakot és a tünetek súlyosbodásának okait, ami hasznos lehet a kezelési stratégiák kidolgozásakor.

A funkcionális hasi fájdalom szindróma kezelése

A FAPS-ben szenvedők kezelésének célja a fájdalom tüneteinek, a mindennapi funkcióknak és az általános életminőségnek a javítása. Általában nem lehetséges a tünetek teljes enyhítése, ezért fontos a fájdalom kezelése.

Az agy szerepe a fájdalom megélésében fontos tényező a FAPS kezelésében. Bizonyos tényezők, mint például a szorongás, a depresszió, a fájdalomra való összpontosítás a fájdalom súlyosságának fokozódásához vezethet. Ezzel szemben a relaxációs és elterelési technikák segíthetnek a súlyosság csökkentésében.

A FAPS nem gyógyszeres kezelési technikái közé tartoznak:

  • Meditáció vagy más relaxációs technikák a stressz kezelésére
  • Hipnózis vagy elterelő terápia a figyelemnek a fájdalomról való elterelésére.Kognitív viselkedésterápia (CBT) a fájdalom tüneteivel kapcsolatos gondolatok, észlelések és viselkedésmódok megváltoztatására.

Ha az egyén lépéseket tesz a fájdalmának fokozottabb kontrollja érdekében, valószínűbb, hogy a tünetek javulni fognak.

A farmakológiai kezelésnek is szerepe van a FAPS-hez társuló fájdalom kezelésében. A triciklikus antidepresszánsok (pl. amitriptilin) segíthetnek blokkolni a fájdalom idegi jeleinek továbbítását a hasüregből az agyba. Ennek hatása jellemzően csak több hét múlva jelentkezik, ezért a kezelést legalább 1-2 hónapig kell folytatni a hatás megtapasztalásához. A szelektív szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k) szintén segíthetnek a tünetek csökkentésében bizonyos esetekben.

A család, a barátok és a közösség támogatása szintén segíthet a FAPS-ben szenvedő betegek fájdalomra adott válaszának javításában. Emellett fontos, hogy a beteg ellátásában részt vevő egészségügyi szakemberek megértőek legyenek és empátiát tanúsítsanak, hogy elősegítsék a pozitív orvos-beteg kapcsolatot, ami hozzájárul a kezelési eredmények javításához.