A peszkatáriánus az, aki vegetáriánus étrendjéhez halat és tenger gyümölcseit ad. Számos oka van annak, hogy az emberek lemondanak a húsról és a baromfihúsról, de halat mégis esznek.Vannak, akik a vegetáriánus étrendet halakkal egészítik ki, hogy a növényi alapú étrend és a szívbarát halak egészségének előnyeit élvezhessék.

Mások talán az étrendjük környezeti hatását próbálják csökkenteni. Egyeseknél ez egyszerűen ízlés kérdése.

Ki az a peszkatáriánus?

Legegyszerűbben, a pescatariánus az, aki nem eszik húst, de halat igen.

A pescatarian kifejezést az 1990-es évek elején alkották meg, és a halat jelentő olasz „pesce” szó és a „vegetáriánus” szó kombinációjából jött létre. Néha „pescetarian”-nak írják, de ez ugyanazt jelenti.

A tudományos szakirodalomban ezt az étrendet gyakran „pesco-vegetáriánus”-ként írják le, és a vegetarianizmus spektrumába sorolják E definíció szerint a pescatarian az, aki a vegetáriánus étrendet választja, de halat és más tengeri élelmiszert is fogyaszt.

Ez egy nagyrészt növényi alapú étrend, amely teljes kiőrlésű gabonafélékből, diófélékből, hüvelyesekből, terményekből és egészséges zsírokból áll, a tenger gyümölcsei pedig fő fehérjeforrásként kulcsszerepet játszanak.

Sok peszkatáriánus eszik tejtermékeket és tojást is.

Természetesen, ahogyan a vegetáriánus étrend is széles skálán mozoghat, úgy a pescatáriánus is. Lehetséges, hogy a húsmentes étrend tele van feldolgozott keményítővel, egészségtelen ételekkel és halrudacskákkal, ahelyett, hogy egészségesebb, teljes értékű élelmiszereken alapuló étrendet követnénk.

Miért választják az emberek a peszkatáriánus étrendet?

Számos oka van annak, hogy az emberek a peszkatáriánus étrendet választják. Íme néhány a legfontosabbak közül.

Egészségügyi előnyök

A növényi alapú étrendnek számos bizonyított előnye van, többek között az elhízás és az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség alacsonyabb kockázata. A kutatások szerint a peszkatariánus étrendből is számos ilyen nagyszerű érhetsz el.

Egy tanulmány szerint a peszkatariánus nők évente 1,1 kg kevesebbet híztak, mint a húst fogyasztó nők.

És azok híztak a legkevesebbet, akik az étrendjüket növényi alapúbb irányba terelték, ami azt mutatja, hogy az állati eredetű fogyasztás csökkentése jótékony hatással lehet  függetlenül a jelenlegi étkezési szokásainktól.

Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a peszkatariánusoknál alacsonyabb, 4,8%-os volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg a mindenevőknél 7,6%.

Emellett egy  tanulmány olyan embereket vizsgált, akik ritkán ettek húst, vagy pescatariánusok voltak. Náluk 22%-kal alacsonyabb volt a szívbetegségben való halálozás kockázata a rendszeres húsevőkhöz képest.

Környezeti aggályok

Az állattenyésztés magas környezeti költségekkel jár. Az ENSZ szerint az állattenyésztés az ember által okozott összes szén-dioxid-kibocsátás 15%-ához járul hozzá. Ezzel szemben a halak és a tenger gyümölcsei előállításának kisebb a szén-dioxid-kibocsátása, mint bármilyen állati hús vagy sajt előállításának.

Egy 2014-es tanulmány szerint, hogy a halat fogyasztók étrendje 46%-kal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást okozott, mint azoké, akik legalább napi egy adag húst ettek.

Etikai okok

Az etika is fontos oka lehet annak, hogy az emberek a vegetáriánusság mellett döntsenek. A peszkatariánusok számára is fontos ok lehet.

Néhány etikai ok, amiért az emberek úgy döntenek, hogy nem esznek húst, a következő:

 • A vágás ellenzése: Nem akarnak állatokat megölni az élelemért.
 • Embertelen gyári gyakorlatok: Nem hajlandók támogatni az olyan üzemi gazdaságokat, amelyek embertelen körülmények között nevelik az állatokat.
 • Rossz munkakörülmények: Nem hajlandók támogatni az olyan üzemi gazdaságokat, ahol rossz körülmények között dolgoznak a munkások.
 • Humanitárius okok: Úgy vélik, hogy az állati takarmányozásra szánt gabona termelése a föld és az erőforrások igazságtalan felhasználása, amikor a világon olyan sok az éhező.

A haszonállatok kiiktatása az étrendből néhány ilyen etikai aggályra ad választ. Az akvakultúra és a túlhalászás is problémás lehet.

Mit esznek a peszkateriánusok

A tipikus pescatariánus étrend elsősorban vegetáriánus, kiegészítve tenger gyümölcseivel.

A peszkatáriánusok a következőeket fogyasztják:

 • Teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonakészítmények hüvelyeseket és az ezekből készült termékeket, beleértve a babot, lencsét, tofut és humuszt.
 • Diófélék és diófélék, mogyoró és magvak
 • Magvak, beleértve a kender-, chia- és lenmagot.
 • Tejtermékek, beleértve a joghurtot, a tejet és a sajtot.
 • Gyümölcsök
 • Zöldségek
 • Halak és kagylók
 • Tojás

A peszkatáriánusok nem eszik a következőket:

 • Marhahús
 • Csirke
 • Sertéshús
 • Bárány
 • Pulyka
 • Vadhús

A hal hozzáadásának előnyei a vegetáriánus étrendhez

Számos egészségügyi előnye van annak, ha a halat a vegetáriánus étrendbe illesztjük.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az állati termékek teljes kizárása vagy az állati hús kerülése bizonyos kulcsfontosságú tápanyagok alacsony beviteléhez vezethet. Különösen a B12-vitamin, a cink, a kalcium és a fehérje bevitele lehet némileg nehezebb a vegán étrendben.

A tenger gyümölcseinek, köztük a halaknak, rákféléknek és puhatestűeknek a vegetáriánus étrendhez való hozzáadása jótékony tápanyagokat és változatosságot biztosíthat.

Omega 3-ban gazdag étrend

A hal a legjobb módja az omega-3 zsírsavak bevitelének).

Egyes növényi élelmiszerek, köztük a dió és a lenmag, tartalmaznak alfa-linolénsavat (ALA), az omega-3 zsírsavak egyik típusát. Ez a fajta ALA azonban nem alakul át könnyen eikozapentaénsavvá (EPA) és dokozahexaénsavvá (DHA) a szervezetben.

A DHA-nak és az EPA-nak további egészségügyi előnyei vannak, amelyek nemcsak a szív, hanem az agyműködést és a hangulatot is segítik.

Ezzel szemben az olajos halak, például a lazac és a szardínia EPA-t és DHA-t tartalmaznak.

Fehérjebevitel növekedése

Az embereknek naponta csak körülbelül 0,8 gramm fehérjére van szükségük 1 kg testsúlyonként ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Ez körülbelül 54 grammot jelent egy 68 kg súlyú személy esetében.

Sokan azonban ennél több fehérjét szeretnének enni. A magas fehérjetartalmú étrendet nehéz lehet csak növényi fehérjékkel elérni, különösen, ha nem akarsz extra szénhidrátot vagy zsírt a fehérjével együtt. A halak és más tenger gyümölcsei kiváló sovány fehérjeforrást kínálnak.

A halak tápanyagban gazdag étkezést biztosítanak

Az omega-3-akon és a fehérjén túl a tenger gyümölcsei számos más tápanyagban is gazdagok.

Az osztriga például rendkívül gazdag B12-vitaminban, cinkben és szelénben. Egyetlen osztriga a B12-vitamin RDI 133%-át, a cink és a szelén RDI 55%-át tartalmazza . A kagyló szintén szuper gazdag B12-vitaminban és szelénben, valamint mangánban és a többi B-vitaminban.

Az olyan fehér halfajták, mint a tőkehal és az érdes lepényhal nem szállítanak sok omega-3 zsírsavat, de rendkívül sovány fehérjeforrást jelentenek.

Például mindössze 3 uncia tőkehal 19 gramm fehérjét és kevesebb mint egy gramm zsírt biztosít. A tőkehal emellett kiváló szelénforrás, valamint jó foszfor-, niacin-, B6- és B12-vitamin-forrás.

A pescateriánus étrend hátrányai

Ennek a diétának nincs sok egészségügyi hátránya. Ennek ellenére egyes emberek érzékenyebbek lehetnek a magas halbevitelre.

A halak, különösen a nagyobb fajok, higanyt és más toxinokat tartalmazhatnak. Ezért az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt ajánlja, hogy a kisgyermekek és a szülőképes korú nők, különösen a terhes és szoptató nők kerüljék a cseréphalat, a kardhalat, a cápát és a királymakrélát.

Ezeknek a népességeknek az albacore és a sárgaúszójú tonhalat is korlátozniuk kell heti egy tenyérnyi vagy annál kevesebb adagra. A könnyű tonhalnak alacsonyabb a higanytartalma, és nyugodtan ehetünk belőle heti 2-3 adagot.

Mivel ez az étrend elsősorban vegetáriánus, ki van téve néhány egyéb csapdának, amelyek gyakran kísérik a vegetáriánus étrendet. Például könnyű lehet túlzásba vinni a szénhidrátfogyasztást, különösen, ha sok feldolgozott gabonafélére támaszkodik.