Kutatók szerint napi két adag gyümölcs elfogyasztásával csökkentheted a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Azt mondják, hogy azok az emberek, akik gyümölcsöt esznek, csökkenthetik a vércukorszintjüket anélkül, hogy annyi inzulint termelnének.
Megjegyezték, hogy a gyümölcslé nem jár annyi előnnyel, mint a teljes gyümölcsök fogyasztása.
A napi legalább két adag gyümölcs elfogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

gyümölcs fogyasztás cukorbetegség esetén

A nyugat-ausztráliai Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói elmondták, hogy a vizsgálatban részt vevők, akik naponta két adag gyümölcsöt ettek, 36 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki ki 2-es típusú cukorbetegség náluk.

„Összefüggést találtunk a gyümölcsfogyasztás és az inzulinérzékenység markerei között, ami arra utal, hogy a több gyümölcsöt fogyasztó embereknek kevesebb inzulint kellett termelniük ahhoz, hogy csökkentsék vércukorszintjüket” – mondta Nicola Bondonno, PhD, a tanulmány vezető szerzője, az ECU Táplálkozáskutató Intézetének kutatója egy sajtóközleményben.

„Ez azért fontos, mert a keringő inzulin magas szintje (hiperinsulinémia) károsíthatja az ereket, és nemcsak a cukorbetegséggel, hanem a magas vérnyomással, az elhízással és a szívbetegségekkel is összefügg” – tette hozzá.

A kutatás elvégzése során Bondonno és munkatársai 7675 ausztrál adatait elemezték, akik részt vettek a Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab tanulmányában, hogy felmérjék a gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztását és a cukorbetegség arányát 5 év elteltével.

A kutatók arról számoltak be, hogy a magas gyümölcsbevitellel rendelkező résztvevőknél jobbak voltak a glükóztolerancia és az inzulinérzékenység mérései.

A legalacsonyabb gyümölcsbevitellel rendelkező résztvevőkkel összehasonlítva a közepes gyümölcsbevitellel rendelkezőknél alacsonyabb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata 5 év után.Lauri Wright, PhD, RDN, LD/N, az Észak-Floridai Egyetem közegészségügyi adjunktusa szerint az eredmények nem meglepőek.

„Az eredmények megerősítik a táplálkozás és az élelmiszerek erejét a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében és kezelésében. Az eredmények nagyon fontosak, mert sokan tévesen azt hiszik, hogy a gyümölcsöt nem szabad fogyasztaniuk a cukorbetegeknek” – mondta a Healthline-nak.

„A gyümölcsök rosttartalmuk és természetes cukortartalmuk miatt remek választásnak bizonyulnak a cukorbetegség kockázatának csökkentésére. Az aszalt gyümölcsök és a gyümölcslevek koncentráltabb cukorforrások, ezért fontos az adagok méretének korlátozása” – tette hozzá.

A gyümölcslé fogyasztásá nem egyenlő a valódi gyümölccsel

Az ECU kutatói nem találták ugyanezt az előnyt a cukorbetegség megelőzésében a gyümölcslé fogyasztásával.

„Ennek legvalószínűbb ok-okozati oka az, hogy a gyümölcslé koncentrált cukor, rostok nélkül. Ez egyáltalán nem meglepő, mivel láttam más tanulmányokat is, amelyek szerint a gyümölcslé ugyanolyan hatással reagál szervezetre, mint a teljes cukortartalmú üdítők” – mondta Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, a UCLA Medical Center vezető dietetikusa és a hamarosan megjelenő „Recipe for Survival” című könyv szerzője a Healthline-nak.

„A gyümölcslé azonban valamivel egészségesebb, mint az üdítő, mivel még mindig van benne néhány vitamin, ásványi anyag és egyéb mikrotápanyag” – tette hozzá. „Azonban a rostok és a rágási faktor nélkül inkább hasonlít az üdítőiváshoz, mint a gyümölcs elfogyasztásához annak minden rostos jóságával együtt”.

Az Egyesült Államokban több mint 34 millió embernek van cukorbetegsége, és ezeknek az embereknek több mint 90 százaléka 2-es típusú diabéteszben szenved.

A prediabétesz megelőzése

Emellett több mint 88 millió felnőttnek van prediabétesze az Egyesült Államokban, bár több mint 84 százalékuk nem is tudja, hogy ez az állapot fennáll.

A prediabétesz visszafordítható, a 2-es típusú cukorbetegség pedig életmódbeli változtatásokkal megelőzhető vagy késleltethető.

Wright elsősorban a fogyást és a fizikai aktivitás növelését ajánlja.

„A testmozgás nem csak a testsúlyt segít szabályozni, de javítja az inzulinaktivitást is” – mondta.

„Hangsúlyozzuk a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a gyümölcsöket és a zöldségeket” – tette hozzá. „Válasszon sovány húsokat, beleértve a halat, és tejtermékeket. Ez az étkezési minta nagyon hasonlít a mediterrán étrendhez,