Kiruccanás az új munkatársakkal (és a főnököddel), anyák napi villásreggeli, az unokaöcséd 3. születésnapi bulija: Ez csak néhány olyan hely, ahol meginnál egy italt (vagy hármat) anélkül, hogy leégetnéd magad, vagy huszadszorra is elmondanád ugyanazt a történetet.

Szerencsédre, teljesen lehetséges úgy iszogatni, hogy közben nem iszol be.

Hogyan igyál anélkül hogy berúgsz

Tanuld meg hogy figyelj az úgynevezett „BAC” értékedre

Ahhoz, hogy igyál, és ne rúgj be, törekedned kell arra, hogy a véralkoholkoncentrációd (BAC) 0,06 százalék alatt maradjon.

A 0,06 százalékos BAC-érték az ugynevezett „sweet spot” – más néven a zöld zóna -, ahol a túl sok ivás negatív hatásai nélkül élvezheted azokat a hatásokat, amelyek a társasági ivást élvezetessé teszik.

Ha 0,06 százalék alatt maradsz, akkor nyugodtabbnak és társaságkedvelőbbnek érezheted magad. A toleranciádtól függően lehet, hogy zsibbadtnak is érzed magad, és az ítélőképességed is kissé károsodhat, de nem fogsz megbotlani vagy szavakat összevissza beszélni.

Emellett jobban fogsz tudni aludni, és elkerülheted a másnap reggeli gyilkos másnaposságot, hogy folytathasd a napodat.

Egy BAC-kalkulátor segíthet kiszámolni, hogy mennyit ihatsz, hogy a zónában maradj, így beállíthatod az italfogyasztás határát.

Először egyél valamit

Komolyan, enned kell. Éhgyomorra inni az utolsó dolog, amit tenni akarsz, ha nem akarsz berúgni. A gyomorban lévő étel segít lassítani az alkohol felszívódását, ami alacsonyan tarthatja a BAC-értékedet.

Egyél valamit, vagy legalább egy kiadós rágcsálnivalót, mielőtt elindulsz egy rendezvényre vagy éjszakai szórakozásra, és folytasd a falatozást ivás közben is.

Egyes ételek jobbak, mint mások ivás előtt, mert amellett, hogy lassítják az alkohol felszívódását, csökkenthetik a pia okozta gyomorproblémák, például a gyomorégés és a hányinger kockázatát, és segíthetnek megelőzni a másnaposságot.

Kortyolj, ne kortyolgass

A szervezetnek általában egy órára van szüksége egy normál ital feldolgozásához. Ha gyorsan iszol, vagy a folyamatosan kortyolgatsz, a szervezetnek nincs elég ideje erre, ami az alkohol felhalmozódását eredményezi a véráramban, és magasabb BAC-értéket eredményez.

A legjobb módja annak, hogy ne rúgj be, ha lassan kortyolgatod az italokat, hogy ne lépd túl az óránkénti egy italnál többet.

Hogy segítsen a tempóban, ne rendeljen újabb italt, és ne hagyd hogy valaki újratöltse a poharad, amíg az ki nem ürül. Ha jég van a poharadban, az szintén lelassít (és egy kicsit hígítja az italt).

Váltogasd az alkoholos és alkoholmentes italokat.

Ha inni fogsz, az alkoholos és alkoholmentes italok váltakozása remek módja annak, hogy korlátozd a bevitelt, és megakadályozd, hogy berúgj.

A víz mindig jó megoldás, de ha valami ünnepélyesebbet szeretnél, akkor is vannak olyan alternatívák, amelyekkel a váltakozás élvezetes lehet.

A mocktailok nagyszerűek, ha inkább az aprócska sörösüveg az italban típusú ember vagy, de a szűz koktéloknál többféle alkoholmentes alternatíva is létezik.

Az alkoholmentes sör manapság már jó választás lehet, hiszen eléggé kiforrottak, továbbá alkoholmentes szeszes italok és keserű italok is vannak, amelyeket érdemes helyettesíteni, ha szereted a keményebb italok ízét.

Válassz más fajt poharat

Hülyeségnek hangzik, de van némi bizonyíték, hogy a pohár formája befolyásolhatja, mennyit iszol.

Egy vizsgálatban, a résztvevők 60 százalékkal lassabban ittak alkoholtartalmú italokat egyenes pohárból, mint öblös, gömbölyűbb pohárból. Igaz, a vizsgálatban résztvevők száma kevés volt,  és a sör volt az egyetlen alkoholtartalmú ital, ami benne volt. Mégis, érdemes lehet kipróbálni, ha hajlamos vagy gyorsan lehúzni a piádat, és inkább nem szeretnéd.

Ez azt jelenti, hogy a pohár formája a kevert italok esetében is különbséget jelenthet, egy régebbi tanulmány szerint.

Eszerint az emberek (beleértve a hivatásos csaposokat is) tudtukon kívül 20-30 százalékkal több alkoholt töltenek a rövid, széles poharakba, mint a magas, karcsú poharakba.

Ha elmentek inni, és arra törekedtek hogy ne csapjátok szét magatokat, érdemes lehet magas, keskeny pohárban kérni az italt, ha lehetséges.

Ha saját magadnak kevered az italokat, akkor magas, karcsú poharat használj, vagy olyat, amelyen előre fel van tüntetve az alkoholszint, az segíthet abban, hogy véletlenül túl lőj a célon

Mondjon nemet a felesre

Sajnos a felesek fognak a leggyorsabban beütni.

Ez azért van, mert a felesek alkoholtartalma magas, a legtöbb szeszesital 40 százalékos alkoholtartalmú. Ráadásul szuper gyorsan leküldhető, ami nagyon gyorsan megemelheti a BAC-értékedet.

Komolyan, ha nem akarsz berúgni, mondj nemet a felesekre.

Ne feledd, nem kell magad részegnek érezned ahhoz, hogy jól érezd magad

A buli, csapatépítő vagy csak egy kis esti beszélgetés akkor is lehet oldott hangulatú ha nem csapod szét magad, próbáld tartani a közepes „becsiccsentési” szintet, hiszen ekkor már felszínre jönnek a viccesebb/mélyebb témák is akár, anélkül hogy belezavarodnál a beszédbe vagy a gondolataidba.

Az alkohol hatása az emberre – attól kezdve, hogy milyen gyorsan hat, és milyen gyorsan múlik el, egészen addig, hogy mennyire súlyosak a hatások – jelentősen változhat, többek között az alábbi tényezők miatt:

  • férfi vagy nő vagy-e
  • testméret és testfelépítés
  • életkor
  • általános egészségi állapot
  • genetika
  • ettél-e már
  • mennyire vagy hidratált
  • szedsz-e bizonyos gyógyszereket, vagy kevered-e az alkoholt más anyagokkal.