A görögszéna az alternatív gyógyászatban régóta használt gyógynövény. Az indiai ételek gyakori összetevője, és gyakran szedik kiegészítőként.

Ennek a gyógynövénynek számos egészségügyi előnye lehet.

görögszéna hatása

Mi a görögszéna?

A görögszéna (Trigonella foenum-graecum) egy körülbelül 60-90 cm magas növény. Zöld levelei, apró fehér virágai és hüvelyei vannak, amelyek apró, aranybarna magokat tartalmaznak.

A görögszénát évezredek óta használják az alternatív és a kínai gyógyászatban bőrbetegségek és számos más betegség kezelésére.

A közelmúltban elterjedt háztartási fűszerré és sűrítőanyaggá vált. Olyan termékekben is megtalálható, mint a szappan és a sampon.

A görögszénamagot és -port számos indiai ételben is használják tápanyagprofilja és enyhén édes, diós íze miatt.

A görögszéna tápanyag tartalma:

Egy evőkanál (11,1 gramm) egész görögszénamag 35 kalóriát és számos tápanyagot tartalmaz:

Rost: 3 gramm
Fehérje: 3 gramm
Szénhidrát: 6 gramm
Zsír: 1 gramm
Vas: a napi ajnálott érték érték 20%-a.
Mangán: a napi ajnálott érték érték 7%-a
Magnézium: a napi ajnálott érték érték 5%-a

A görögszéna hatása az anyatejtermelésre

Az anyatej a legjobb táplálékforrás a baba fejlődése szempontjából azonban egyes anyáknak azonban nehézséget okozhat, hogy elegendő mennyiséget termeljenek…

Míg az anyatejtermelés fokozására általában vényköteles gyógyszereket használnak, a kutatások szerint a görögszéna biztonságos, természetes alternatívát jelenthet.

Egy 77  anyán végzett 14 napos vizsgálat szerint a görögszénamagot tartalmazó gyógytea fogyasztása növelte az anyatejtermelést, ami segített a csecsemők súlygyarapodásában.

Egy másik vizsgálat 66 anyát három csoportra osztott. Az egyik görögszéna teát kapott, a második placebót, a harmadik pedig semmit.

A termelt anyatej mennyisége a kontroll- és a placebocsoportban mért körülbelül 1,15 unciáról (34 ml) a görögszéna csoportban 2,47 unciára (73 ml) nőtt.

Ezekben a vizsgálatokban a görögszéna gyógyteát használták étrend-kiegészítők helyett, de az étrend-kiegészítők valószínűleg hasonló hatással bírnak.

Bár ezek a kutatások biztatóak, az anyatejtermeléssel kapcsolatos aggályait beszélje meg a szülésznőjével vagy a kezelőorvosával.

A férfiak tesztoszteronszintjére gyakorolt hatások

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a férfiak görögszéna-kiegészítőket használnak, az a tesztoszteronszint növelése.

Egyes tanulmányok szerint jótékony hatásai vannak, beleértve a libidó növekedését is.

Egy 8 hetes vizsgálatban 30 középkorú korú férfi heti 4 alkalommal végzett súlyemelést, és a férfiak fele napi 500 mg görögszénát kapott.

Bár a kiegészítés nélküli csoportban a tesztoszteronszint enyhe csökkenést tapasztalt, a görögszéna csoportban növekedés mutatkozott. Ebben a csoportban a testzsír 2%-os csökkenése is megfigyelhető volt.

Egy 6 hetes vizsgálatban 30 férfi 600 mg görögszéna-kivonatot kapott, hogy felmérjék a szexuális funkció és a libidó változásait. A legtöbb résztvevő megnövekedett erősségről és javuló szexuális funkcióról számolt be.

További kutatásokra van azonban szükség.

Segíthet a cukorbetegség és a vércukorszint szabályozásában

A görögszéna segítheti az anyagcsere-betegségeket, például a cukorbetegséget.

Úgy tűnik, hogy hatással van mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségre, valamint növeli az általános szénhidrát-toleranciát azoknál az embereknél, akik nem szenvednek ilyen betegségben.

Egy vizsgálatban 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek 50 gramm görögszénamagport fogyasztottak ebédre és vacsorára. 10 nap elteltével a résztvevők jobb vércukorszintet, valamint az össz- és LDL (rossz) koleszterinszint csökkenését tapasztalták.

Egy másik vizsgálatban cukorbetegségben nem szenvedő emberek szedtek görögszénát. A vércukorszint 13,4%-os csökkenését tapasztalták 4 órával a fogyasztás után.

Ezek az előnyök a görögszéna inzulinfunkciót javító szerepének köszönhetők. Az egész görögszéna porral vagy magvakkal végzett vizsgálatokban tapasztalt hatások részben a magas rosttartalomnak köszönhetőek.

A görögszéna további hatásai

A görögszénát számos betegség kezelésére használják. Sok ilyen felhasználási módot azonban nem vizsgáltak elég jól ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy a görögszéna segíthet:

Az étvágy szabályozásához. Eddig 3 tanulmány a zsírbevitel és az étvágy csökkenését mutatja. Egy 14 napos vizsgálat szerint a résztvevők spontán módon 17%-kal csökkentették a teljes zsírbevitelt.

  • Koleszterinszint. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a görögszéna csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet.
  • Gyomorégés. Egy 2 hetes kísérleti vizsgálat gyakori gyomorégésben szenvedő embereken azt találta, hogy a görögszéna csökkentette a tüneteket. Valójában a hatása megegyezett a savlekötő gyógyszerek hatásával.
  • Gyulladás. Ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatást mutatott ki patkányokon és egereken. További kutatások szükségesek ennek megerősítéséhez embereken.

Ezenkívül néhány áttekintés és a hagyományos orvoslásból származó anekdotikus beszámolók arra utalnak, hogy a görögszéna segíthet a fekélyes vastagbélgyulladásban, bőrproblémákban és számos más betegségben.

Görögszéna adagolása

A görögszéna számos étrend-kiegészítő összetevője. Mivel a készítmények különböznek, az ajánlott adag a kiegészítőtől függ. Nincs egyetlen ajánlott mennyiség.

Ezenkívül az adagolás a kívánt előny függvényében változhat.

A legtöbb tesztoszteron alapú kutatás csak körülbelül 500 mg görögszéna kivonatot használ, míg más területeken végzett kutatások 1000-2000 mg körüli mennyiséget használtak.

Ha az egész magot használjuk, a 2-5 gramm körüli dózisok hatékonynak tűnnek, de ez tanulmányról tanulmányra változik.

A kiegészítőket általában étkezés előtt vagy étkezéshez kell bevenni. Mivel ez a gyógynövény segíti a vércukorszint szabályozását, a legjobb lehet, ha a nap legmagasabb szénhidráttartalmú étkezésével együtt vesszük be.

Mindig kövesse a címkén található adagolási utasításokat. Ha bizonytalan, forduljon egészségügyi szakemberéhez.

Görögszéna mellékhatások és további tudnivaló

A görögszéna egészséges emberek számára viszonylag biztonságosnak tűnik.

Azonban, mint a legtöbb étrend-kiegészítő esetében, anekdotikusan beszámoltak kevésbé súlyos mellékhatásokról, mint például hasmenésről és emésztési zavarokról.

Az emberek étvágycsökkenést is tapasztalhatnak, ami káros lehet, ha étkezési zavarban szenvedsz, vagy ha fogyni próbálsz.

Továbbá egyesek furcsa és enyhén édes testszagról számolnak be a kiegészítés során, de ezt semmilyen biztos forrás nem támasztja alá.

Tekintettel a vércukorszintre gyakorolt hatására, a görögszénát óvatosan kell használni, ha cukorbetegség elleni gyógyszert vagy más, vércukorszintet csökkentő kiegészítőket szed.

Állatkísérletek szerint a nagyon nagy dózisok számos káros mellékhatást okoznak, többek között DNS-károsodást, csökkent termékenységet, neurológiai problémákat és a vetélés fokozott kockázatát.

Bár e mellékhatások többségét embereken nem igazolták, és az alkalmazott dózisok szokatlanul magasak, egyes tudósok aggódnak a görögszéna-kiegészítők használata miatt.

Mindig jó ötlet, ha egy új étrend-kiegészítő elkezdése előtt egyeztetünk egy orvossal. A legfontosabb, hogy győződjön meg arról, hogy biztonságos adagot szed.