Az almaecetet általában zúzott almából készítik. A folyadék erjesztéséhez baktériumokat és élesztőt adnak hozzá. Az alkoholtartalom miatt a folyadék eleinte a kemény almaecethez hasonlít. A további erjedés az alkoholt ecetté változtatja.

A bio- és a nyers almaecet egyaránt természetes erjedésnek indulhat. Ezek a folyadékok szűretlenek, és jellemzően barnás, zavaros megjelenésűek. Ez a folyamat az alma „anyját” hagyja hátra.

Az „anya” egy pókhálószerű anyag, amely minden bio almaecetes üveg alján megtalálható. A nem bio almaecetet pasztőrözik, és az alma „anyját” eltávolítják.

Úgy gondolják, hogy az „anya” gazdag enzimekben, fehérjékben és pektinben. Emiatt a biofajtákat tartják az arany standardnak, ha egészségügyi állapotok, például savas reflux kezelésére használják.

almaecet hatásai

Milyen előnyei vannak az almaecetnek?

Az almaecetben található ecetsav számos egészségügyi előnnyel járhat.

Egyeseknél a savas reflux a túl kevés gyomorsav következménye lehet. Ennek a gyógymódnak a hívei azt állítják, hogy az almaecet azért lehet előnyös, mert több savat juttat az emésztőrendszerbe. Ez a sav számos baktériumtípus ellen is hatásos, és antimikrobiális szerként működik.

Az almaecet segíthet a cukorbetegeknek a vércukorszint kezelésében is. Az ecet fogyasztása növelheti a szervezet inzulinérzékenységét. Ez lehetővé teszi, hogy az inzulin átmozgassa a glükózt a szervezeten, és csökkentse a vércukorszintet.

Kutatások az almaecetről

Az almaecet javíthatja a savas refluxot azoknál az embereknél, akik nem szednek gyógyszereket, és minimális kockázattal jár.Azonban egyetlen olyan kutatás sem jelent meg orvosi folyóiratban, amely ezt az állítást alátámasztaná. Egy diplomamunka azonban megállapította, hogy a nyers vagy szűretlen almaecet megelőzheti a gyomorégést.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy az almaecet következetes és elismert módja-e a savas reflux kezelésének, azonban érdemes kisérleteznünk vele, hiszen rengeteg gyógyhatása van az almaecetnek.

Hogyan használjuk almaecetet a reflux kezelésére?

Az almaecet fogyasztásával tudod enyhíteni a savas reflux tüneteit. Viszont ne keseredj el ha számodra nem válik be, ugyanis rengeteg különböző dolog okozhat refluxot és nem biztos hogy mindenki problémájára ugyanolyan hatásos tud lenni az almaecet. Egyébiránt az almaecetet azért tartják hatásosnak a reflux kezelésében, mivel a gyomorsavot semlegesíti és egyensúlyba hozza a gyomor pH-értékét.

Használat esetén mindenképp hígitsuk az almaecetet. A hígítás segíthet abban is, hogy a sav ne károsítsa a fogzománcot. Az almaecet ízét sokan csípősnek vagy savanyúnak találják. Próbálkozhatsz hogy ízlés szerint mézet adsz az oldathoz.

Kockázatok és figyelmeztetések

Néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek az almaecet fogyasztása után. Ezek közé tartozhatnak:

  • fogerózió
  • vérhígulás
  • torokirritáció
  • csökkent káliumszint

Ezeket a mellékhatásokat elkerülheted ha hígitva és nem nagy mennyiségben fogyasztod az almaecetet.

Az almaecet fogyasztás kockázatai

Az almaecet kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vízhajtókat, hashajtókat és a szívbetegségre ható gyógyszereket.

  • Ne használjon almaecetet, ha fekélye van, mivel súlyosbíthatja a tüneteket.
  • Az ecet fogyasztása, még vízzel hígítva is, koptathatja a fogzománcot.

Konklúzió

Almaecetet mindig kis mennyiségbe fogyassz, főleg az első pár fogyasztás esetén. Ha már kitapasztaltad hogy, hogyan hat rád az adott mennyiség, akkor tudod növelni.

Minden esetben hígitsd vízzel hogy elkerüld, vagy csökkentsd a negatív hatásokat.

Ha bármilyen komolyabb betegséged van, amely érinti a savasságodat, a gyomrod állapotát, a nyelőcsövedet, akkor konzultálj az orvosoddal mielőtt almaecetet használnál.